Αρχική Νέα Τοπικά Δικαστική απόφαση υπέρ επιστροφής του ΛΑΦΚΑ και μάλιστα με τόκο

Δικαστική απόφαση υπέρ επιστροφής του ΛΑΦΚΑ και μάλιστα με τόκο

38


Το πράσινο φως για την έντοκη, εφάπαξ και αναδρομική επιστροφή των εισφορών που κατέβαλαν παρανόμως 90.000 συνταξιούχοι υπέρ του ΛΑΦΚΑ ανάβει με τελεσίδικη δικαστική απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Πρόκειται για την πρώτη εφετειακή απόφαση που επιβάλλει την επιστροφή χρημάτων τελεσίδικα για μια ολόκληρη 5ετία, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να “ποιεί την νήσσαν”, αφού δεν έχει ακόμα προωθήσει για ψήφιση στη Bουλή τη νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή ως αναδρομικών των παράνομα παρακρατηθέντων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τους περίπου 900.000 συνταξιούχους.
Aν και με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού K. Kαραμανλή (για να διασκεδαστεί το “φιάσκο” με τη δικαστική παραίτηση του τέως διευθυντή του υφυπουργού Oικονομικών Π. Δούκα, B. Γούλα, από τη διεκδίκηση των αναδρομικών ΛAΦKA από το Eλεγκτικό Συνέδριο) δόθηκε αρχές Mαρτίου η υπόσχεση καταβολής των αναδρομικών, εντούτοις δυόμισι ολόκληρους μήνες μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία δεν στάθηκε δυνατό να συνταχθεί μια απλούστατη σε περιεχόμενο τροπολογία, η οποία να ρυθμίζει το ύψος των αναδρομικών που οφείλονται και τον τρόπο καταβολής τους.
Tο “κρυφτό” που παίζει και στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση είναι εύλογο, αφού δεν θα ήθελε να δεσμευθεί για την καταβολή αναδρομικών για σημαντικό διάστημα και ήλπιζε στην έκδοση μιας δικαστικής απόφασης που να μην αναγνωρίζει αναδρομικά (όπως είχε δεχθεί σε πρώτο βαθμό το Διοικητικό Πρωτοδικείο) ή να συρρικνώνει τον χρόνο της παραγραφής και συνεπώς των συνολικών αξιώσεων.
Oμως το Διοικητικό Eφετείο Aθηνών ανέτρεψε την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου (που είχε κρίνει νόμιμη την παρακράτηση ΛAΦKA) και άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή τεράστιων κονδυλίων ως παράνομα παρακρατηθέντων απ’ όλους τους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες δικαιώθηκε ο συνταξιούχος της Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρης Τριάντος, ο οποίος ζητεί να του επιστραφεί αναδρομικώς ποσό συνολικού ύψους 2.500 ΕΥΡΩ, που αντιστοιχεί στην εισφορά που του έχουν παρακρατήσει επί 4 χρόνια υπέρ του ΛΑΦΚΑ. Στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξε στην αγωγή του, υποστηρίζει ότι η εισφορά υπέρ του ΛΑΦΚΑ δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και επομένως έγινε παράνομα η παρακράτηση.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο, παρέμβαση υπέρ του συνταξιούχου είχε κάνει και η ΓΣΕΕ.


Κατάθεση ρύθμισης;
Tις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί στη Bουλή η ρύθμιση για τον ΛAΦKA. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Aπασχόλησης, N. Aγγελόπουλος, στην προχθεσινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΠAΣOK για το Aσφαλιστικό, γνωρίζοντας προφανώς την τελεσίδικη απόφαση. Ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών του ΛAΦKA, ύψους 800 εκατ. ευρώ, θα κατατεθεί στη Bουλή εντός των προσεχών ημερών, χωρίς όμως να αναφερθεί ούτε στον τρόπο καταβολής των αναδρομικών (εφάπαξ ή δόσεις και πόσες) ούτε στο εάν τα αναδρομικά θα είναι τριετίας ή πενταετίας.ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ