Αρχική Νέα Τοπικά Γενική Συνέλευση Συνδέσμου ΤΕΔΚ Β. Αιγαίου: “Ανάγκη εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων των νησιών...

Γενική Συνέλευση Συνδέσμου ΤΕΔΚ Β. Αιγαίου: “Ανάγκη εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων των νησιών μας”

30


Με έντονο προβληματισμό για το μέλλον των νησιών της Περιφέρειάς μας και με εισηγήσεις που αφορούν τα θέματα της ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και τέλος το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μέρα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου ΤΕΔΚ Βορείου Αιγαίου.
Στην καλά οργανωμένη διαδικασία από το Δήμο Αγίου Κηρύκου και της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου, η δεύτερη μέρα κύλησε με μικρότερη παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έγινε αισθητή μέσα στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου. Άλλωστε η Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε μόνο από  τον Έπαρχο Ικαρίας Γιώργο Κρητικό, αφού ο Γενικός Γραμματέας Σέργιος Τσίφτης αναχώρησε για Σάμο όπου θα υποδεχόταν τον υπουργό Τουρισμού ενώ ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης δεν κράτησε την υπόσχεσή του ότι θα παραβρισκόταν τη δεύτερη μέρα.
Ξεχωριστή αίσθηση έκανε η εισήγηση του Μάρκου Μεννή που επισήμανε ότι μπορούν τα νησιά μας να εκμεταλλευτούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και γιατί όχι μέσα από τη δικτύωση των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την Τουρκία να μπορεί να πουληθεί ηλεκτρική ενέργεια στην Τουρκία που ειδικά στα παράλια της έχει μεγάλες ανάγκες.
Ο κ. Μεννής έχοντας πλούσια εμπειρία από το Δήμο Ομηρούπολης σχετικά με την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, τόνισε ότι το πρόβλημα με την αξιοποίηση των ΑΠΕ έγκειται σο θέμα της παρουσίας αυτόνομων μονάδων στα νησιά. Σημειώνοντας ότι η καλωδιακή σύνδεση αποφασίστηκε να γίνει στις Κυκλάδες, ζήτησε ανάλογα να προχωρήσει στο Βόρειο Αιγαίο.
Το δεύτερο που έθεσε είναι ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία στα πλαίσια και της καταρχήν υπογραφής συνθήκης με την Ε.Ε., οπότε τα νησιά μας αντί να έχουν ανάγκη ενέργειας να μπορούν να πουλούν τα πλεονάσματα ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Στα πλαίσια αυτά θα μπορούσαν να εξευρεθούν κονδύλια ακόμα και από τα διασυνοριακά προγράμματα  INTERREG.


Δ’ ΚΠΣ
Για το Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό στο πλαίσιο του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Σύμβουλος Ανάπτυξης ΤΕΔΚ Λέσβου Γιάννης Τσαμπάνης.
Αφού αναφέρθηκε στη ρευστότητα που υπάρχει ακόμα στο ζήτημα της χρηματοδότησης μέσα από την 4η Προγραμματική περίοδο 2007-2013 και για το αν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τόνισε ότι δυστυχώς σήμερα είναι κοινή η διαπίστωση ότι “στα νησιά του Β. Αιγαίου η αναπτυξιακή υστέρηση είναι παρούσα, το επίπεδο ζωής των κατοίκων έχει σημαντικά προβλήματα”.
Προχωρώντας ο Σύμβουλος Ανάπτυξης της ΤΕΔΚ Λέσβου στις επιμέρους κατηγορίες τόνισε ειδικά για τον τουρισμό ότι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη του , εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης έθεσε το ζήτημα του χωροταξικού και την ανάγκη να προχωρήσουν οι ΟΤΑ τα ΣΧΟΑΠΠ αλλά και το θέμα των μελετών για τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.
Για μια ακόμη φορά τέθηκε το θέμα των στελεχωμένων υπηρεσιών και των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη σύνταξη για παράδειγμα του Τεχνικού Δελτίου, όταν στην Πορτογαλία -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- είναι μόλις τρεις σελίδες!


Οικονομικά ΟΤΑ
Για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ευδήλου Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος.
Επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που πρέπει να υπάρξουν έτσι ώστε να αποδοθούν τα κονδύλια που δικαιούται οι Δήμοι και επισήμανε ότι αν και στο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ είχε ληφθεί η απόφαση για κινητοποιήσεις δεν έγινε καμία.
 “Σημαντικό θέμα είναι ποιος πληρώνει” σημείωσε εκφράζοντας  τη διαφωνία του με τη “φορολογική εξουσία” των Δήμων, σημειώνοντας ότι αν δεν γίνεται λογος έτσι για ανακατανομή των φορολογικών εσόδων τότε θα πέσουν επιπλέον βάρη στους δημότες.
Αναφερόμενος στα θέματα της ακτοπλοΐας ο Δήμαρχος Ευδήλου σημείωσε ότι αν συμφωνούν όλοι ότι η συγκοινωνία είναι ένα κοινωνικό αγαθό τότε δεν μπορεί παρά να έχει ευθύνη το κράτος.


Διαχείριση απορριμμάτων
Για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων ο αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, Νίκος Λαρδάς σημείωσε ότι είναι κοινή διαπίστωση πως η σημερινή μορφή διαχείρισης οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα.
“Η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού παραμένει ακόμα σε τέλμα, επιδεινώνοντας κάθε μέρα όλο και περισσότερο το ήδη οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει σε κανένα νομό ανακύκλωση ή Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ)”, τόνισε ο κ. Λαρδάς (που χρειάζεται να γίνει ειδική μνεία και για τη βοήθεια που προσέφερε σε όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους που χρειάστηκε να επικοινωνήσουν με τις εφημερίδες τους).
Πρότεινε μάλιστα ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης που θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο τελικό ψήφισμα που θα εκδοθεί από τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου ΤΕΔΚ.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρέμβαση του προέδρου του παραρτήματος Βορείου Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο κ. Δημήτρης Μάντζαρης σημείωσε τη μεγάλη σημασία που έχει η εκμετάλλευση των ήπιων μορφών ενέργειας, αφού η μεταφορά καυσίμων για τη λειτουργία των κατά τόπους μονάδων της ΔΕΗ αυξάνει και τις πιθανότητες για ατυχήματα και άρα πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης.
Μάλιστα ζήτησε μέσα στο ψήφισμα να υπάρχει ειδική μνεία και να καλείται η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει από η γείτονα χώρα να μην προχωρήσει στην επέκταση πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου (απέναντι περίπου από τη Ρόδο).


Παυλής κατά ΚΕΔΚΕ
Να σημειώσουμε τέλος την ειδική αναφορά που έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Πέτρας Στέλιος Παυλής που σημείωσε ότι αν η ΚΕΔΚΕ δεν εξετάσει το θέμα της αντιπροσώπευσης των περιφερειών και των ειδικών κατηγοριών όπως νησιωτικοί και ορεινοί Δήμοι τότε θα προτείνει τη δημιουργία ενός οργάνου που θα εκπροσωπήσει αυτές ακριβώς τις ανάγκες, αφού η δημιουργία ισχυρών μπλοκ μέσα στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ δεν επιτρέπει να περνούν τις θέσεις και τα προβλήματά τους οι μικροί.
Το σώμα αποφάσισε η επόμενη Γενική Συνέλευση να γίνει του χρόνου στα Ψαρά, ενώ σήμερα το απόγευμα η πολυπληθής χιώτικη αντιπροσωπεία και η -μικρότερη- της Λέσβου, θα αναχωρήσουν με το ΠΑΝΑΓΙΑ ΨΑΡΙΑΝΗ από το λιμάνι του Ευδήλου.


ΠΗΓΗ: Δημοκρατική, του Θοδωρή Πυλιώτη 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για Αιγαίο, Κύπρο
Επόμενο άρθροΣυναυλία αφιερωμένη στον Τσιτσάνη με τον Παντελή Θαλασσινό