Αρχική Πολιτισμός Τελευταία προβολή για τον Παντελή Χαρίτο

Τελευταία προβολή για τον Παντελή Χαρίτο

49

 {fnc titlos}

                                                                     Για τη γειτονιά των αγγέλων έφυγε την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2002, ο κινηματογραφιστής Παντελής Χαρίτος κλείνοντας έτσι ένα από τα μεγάλα κεφάλαια του κινηματογράφου στο νησί μας.
Ο Παντελής Χαρίτος γεννήθηκε το 1922 μέσα στο νεκροταφείο της Σμύρνης όταν ομάδες προσφύγων αναζητούσαν τρόπο διαφυγής στην Ελλάδα.
Ο πατέρας του ήταν αγνοούμενος κι η μητέρα του με τα τρία της παιδιά ήρθε στη Χίο κι εγκαταστάθηκαν στο Κάστρο. Εκεί μεγάλωσε κι ο Παντελής Χαρίτος. Το 1948 εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Αϊ- Στράτη.
Λειτουργός της έβδομης τέχνης που την υπηρέτησε από τη δεκαετία του ’40

παρόλο που διώχθηκε πολλές φορές λόγω των …κοινωνικών του φρονημάτων. (Στη φωτογραφία: με σύντροφό του εξόριστος στη Μακρόνησσο) Έφθασε τον κινηματογράφο και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της Χίου ψυχαγωγώντας τους κατοίκους τους, ξεπερνώντας τις όποιες αντιξοότητες κουβαλώντας συχνά τις πετρελαιομηχανές, την κινηματογραφική μηχανή, τους μετασχηματιστές…
Δούλεψε αρκετά χρόνια στο κινηματοθέατρο REX, τα εγκαίνια του οποίου πρόλαβε ο πόλεμος, προσπαθώντας να φέρνει ποιοτικές ταινίες.
Τον αποκαλούσαν  «κοινωνιολόγο της παρέας» και τα τελευταία χρόνια το στέκι τόσο εκείνου όσο και του φίλου του, του Πέτρου Δημόπουλου ήταν το μηχανουργείο του Μίμη Μουτσάτσου, όπου πολλές φορές αναμόχλευαν μνήμες και κράτησαν άσβηστες αυτές τις εμπειρίες .
 Καλό ταξίδι, Παντελή Χαρίτο. Σε περιμένουν για να βάλεις μπροστά την μηχανή  προβολής . Κι  ίσως προβάλεις την «Επόμενη μέρα» αφού όπως είχες πει κάποτε,  ήταν η αγαπημένη σου ταινία…
(Σ.σ.: ευχαριστούμε τα παιδιά του για την προσφορά του αρχειακού υλικού)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπι -πρόσθετος- ναύλος
Επόμενο άρθροΔιαβεβαιώσεις ΥΕΝ για άγονη γραμμή