Αρχική Πολιτισμός “Η Μικρασία ζει”, εκδηλώσεις μνήμης από το ΦΑΡΟ Βαρβασίου

“Η Μικρασία ζει”, εκδηλώσεις μνήμης από το ΦΑΡΟ Βαρβασίου

38

 
Με ιδιαίτερη επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις μνήμης Μικράς Ασίας, με διοργανωτή το προσφυγικό πολιτιστικό σωματείο του ΦΑΡΟΥ Βαρβασίου.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε λιτανεία, μνημόσυνο στο χώρο που είναι το άγαλμά του στο στρατηγό Νίκο Πλαστήρα
και στη συνέχεια ρίψη στεφάνου στην είσοδο του λιμανιού, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης βουλευτή Χίου Γιάννη Πίττα.
Το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του ΦΑΡΟΥ πραγματοποιήθηκε η παρουσία του βιβλίου του γιατρού Ανδρέα Μιχαηλίδη στηριγμένη πάνω στα χειρόγραφα του δασκάλου Νικηφόρου Πιπερίδη: “Ένα τεκμήριο πορείας του Μικρασιατικού Ελληνισμού” (τυπογραφείο Γεωργούλη- Συρρή).

Ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε στην παρουσίαση την ιστορία της Καππαδοκίας, τη σχέση της στα θέματα της εκπαίδευσης με τη Χίο και τα σημαντικά στοιχεία για το προσφυγικό σχολείο Οινουσσών. Χαρακτηριστικό το γράμμα του δασκάλου που ζητούσε μόλις ένα αναγνωστικό για να διδάξει στα παιδιά.
Ξεχωριστό σημείο στην παρουσίαση το 5λεπτο βίντεο, απόσπασμα από την εκπομπή του Δημήτρη Φρεζούλη “Ανθρώπινες Διαδρομές” που είχε μιλήσει με την κόρη του δασκάλου, τη μαία Ελένη Πιπερίδου, η οποία και μετέφερε μοναδικά τον τρόπο με τον οποίο ο πατέρας της απολύθηκε το 1936 από το Δημοτικό Σχολείο Ολύμπων διότι ήταν βενιζελικός.

 

 “Ποιος πρόσφυγας δεν ήταν βενιζελικός ή με τον πλαστήρα”, είχε πει αφοπλιστικά στην κάμερα η “μαία”, όπως ήταν γνωστή και ήθελε να την αναφέρουν.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με απόδοση τραγουδιών από τη χορωδία του ΦΑΡΟΥ, που την προσεχή Παρασκευή διοργανώνει τριήμερη εκδρομή στη Μικρασία, όπου συμπεριλαμβάνεται και μνημόσυνο στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΩρες απόπλου του ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ
Επόμενο άρθροΚέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: πρόσκληση συζήτησης για το κυνήγι