Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Σμήνη ευφυών μικρορομπότ στην υπηρεσία της ιατρικής, του Τάσου Σαραντή

Σμήνη ευφυών μικρορομπότ στην υπηρεσία της ιατρικής, του Τάσου Σαραντή

28


 Ένα ακόμη μεγάλο βήμα στον τομέα της ρομποτικής αναμένεται να γίνει στα αμέσως επόμενα χρόνια με την  μαζική παραγωγή ευφυών μικροσκοπικών ρομπότ τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με υπέρυθρα σήματα και να λειτουργούν σαν “σμήνος” σε πλήθος εφαρμογών.

Οι εξελίξεις στον τομέα της μικρορομποτικής έχουν ήδη οδηγήσει στην ανάπτυξη ρομπότ υψηλής ολοκλήρωσης και εξειδίκευσης, με δυνατότητα εκτέλεσης μικροχειρισμών, υπό την επίβλεψη ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου. Αν και επί του παρόντος έχουν διαμορφωθεί ομάδες που περιλαμβάνουν από 10 έως 20 ρομπότ, τα οποία μπορούν να “συνεργάζονται” σε σύνθετες εφαρμογές, αυτές έχουν περιορισμένες δυνατότητες αντίληψης, διαχείρισης και συνεργασίας. 


Η ανάπτυξη ρομπότ που θα μπορούν να λειτουργούν σαν “σμήνος” και να συνεργάζονται αρμονικά είναι το αντικείμενο του έργου Ι-SWARM, που υλοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Έρευνα.


 Το έργο έχει προϋπολογισμό 4,4 εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Στο έργο συνεργάζονται δέκα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα από οκτώ κράτη, μεταξύ των οποίων το Εργαστήριο Αυτόματου Ελέγχου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.


Το έργο Ι-SWARM προωθεί σημαντικές καινοτομίες, τόσο στο μέγεθος των ρομπότ και των ομάδων, όσο και στο βαθμό της συλλογικής τους συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, στόχος είναι η μαζική παραγωγή μικρορομπότ, μεγέθους χιλιοστού του μέτρου, και η διαμόρφωση ομάδων που θα περιλαμβάνουν έως και 1.000 ετερογενή ρομπότ. Τα ρομπότ που θα αναπτυχθούν θα διαθέτουν περιορισμένη ενσωματωμένη γνωστική ευφυΐα, ενώ θα διαφοροποιούνται όσον αφορά τους αισθητήρες και την υπολογιστική δύναμη.


Οι ομάδες των ρομπότ, που συχνά παρομοιάζονται με σμήνη “τεχνητών μυρμηγκιών”, ακολουθώντας το παράδειγμα της απλής αλλά αποτελεσματικής οργάνωσης των εντόμων αυτών, θα επικοινωνούν με υπέρυθρα σήματα, παρόμοια με αυτά των τηλεχειριστηρίων. Ετσι, όταν ένα ρομπότ εντοπίζει κάποιο αντικείμενο, θα στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στο πλησιέστερο ρομπότ, το οποίο με τη σειρά του θα μεταβιβάζει το σήμα αυτό και στα υπόλοιπα. Δημιουργείται έτσι μια αλυσίδα επικοινωνίας για την ανεύρεση του αντικειμένου, το οποίο στη συνέχεια τα ρομπότ θα περικυκλώνουν.


Τα σμήνη των ρομπότ αναμένεται να βρουν ποικίλες εφαρμογές, σε τομείς όπως η μικρο-συναρμολόγηση, η βιολογία και η ιατρική. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, στη επιθεώρηση αγωγών και κινητήρων, καθώς και σε ιατρικές διαγνώσεις και επεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα.


Στο πλαίσιο του έργου Ι-SWARM θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως οι ενεργοποιητές πολυμερών, η συλλογική αντίληψη, η αξιοποίηση των επιδράσεων μικρο-κλίμακας, η τεχνητή και συλλογική νοημοσύνη.Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 10/10/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροEκλεβε εκκλησιές χωριών στην Αμανή, συνελήφθη εν πλω για Πειραιά
Επόμενο άρθροΔ΄ Εθνική Ποδοσφαίρου: Έσπασε το ρόδι ο ΑΠΟ!