Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ασφάλεια δεδομένων: Παραπλανητικά email δήθεν από την Alpha Bank

Ασφάλεια δεδομένων: Παραπλανητικά email δήθεν από την Alpha Bank

29

Αλλη μια περίπτωση phising παρουσιάστηκε πρόσφατα που αποσκοπέι στην παραπλάνηση πελατών γνωστής τράπεζας.  Η συγκεκριμένη απόπειρα προέρχεται από το εξωτερικό και αυτό φαίνεται από τα κακής ποιότητας κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν τα οποία δημιουργήθηκαν κατα πάσα πιθανότητα από προγράμματα αυτόματης μετάφρασης.

 

Με τον όρο phising (αναφέρεται και ως carding ή spoofing) χαρακτηρίζεται η προσπάθεια ορισμένων να εκμαιέυσουν κρίσιμα δεδομένα (όπως είναι τα passwords και οι αριθμοι πιστωτικών καρτών) προσποιούμενοι οτι είναι κάποιος φορέας που το υποψήφιο θύμα τους εμπιστεύεται.  Για παράδειγμα εμφανίζονται ως Τράπεζες, Internet providers, Εταιρείες τηλεφωνίας κτλ.  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις απάτης εις βάρον ελλήνων λόγω της “προστασίας” που μας παρέχει η διαφορετική γλώσσα, αφού κατα κανόνα οι απάτες αυτές απευθύνονται σε αγγλόφωνους.

 

Η κατάσταση απ’ ότι φαίνεται αλλάζει όμως κι αυτό φαίνεται από την πρόσφατη περίπτωση phising οπου οι απατεώνες προσποιούνται οτι είναι η Alpha Bank.  Τα μηνυματα στην δείχνουν ως αποστολέα τους AlphaBank Account, AlphaBankPolice, και AlphaBankGr και έχουν ως θέμα “AlphaBank Security System”,”AlphaBank Account Reactivation”, “AlphaBank Security Issue”.

Είναι πιθανόν να κυκλοφορούν και άλλα μηνύματα με διαφορετικούς αποστολείς και θέματα.


Το κείμενο των μηνυμάτων περιέχει ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, καθώς και το logo της Alpha Bank που πιθανόν να παραπλανησει μερικούς χρήστες.


Το κείμενο των μηνυμάτων έχει ως εξής:


“Αγαπιτέ πελάτη της Ιντερνέτ-Τράπεζας!


Επειδή η κατάσταση με Οnline – Τράπεζες στη χώρα μας είναι σήμερα πολύ δύσκολη, η κυβέπνιση της Ελλάδας παρακάλησέ μας να κάνουμε τον έλεγχο για όλους τους Online – λογαριασμούς της δηκής ! μας τράπεζας να μάθουμε αν υπάρχουν “λογαριασμοί μιας μέρας”, τους οποίους χρησημοποιούν οι εγκληματίες για να αποπλύνονται τα κλεμμένα λεφτά. Δια ταυτα σας παρακαλούμε πολύ &sigm! a;οβαρά να συμ& pi;ληρώσετε το ερωτηματολόγιο της επιβεβαιώσεις λόγαριασμού στη επίσημη μας Ιντερμετ-σελήδα.


Οι λογαριασμοί, που δε θα επιβεβαιοθούν ως της 27.11.05, θα παγώνονται για ακαθόριστο καιρό πριν γίνει φανερό πως ακριβώς έχουν δημιουργηθεί και εκμεταλευθεί. Ο έλεγχος αυτος είν&alph! a;ι επίκαιρος οχι μόνο για ιδιωτικούς μας πελάτες, αλλα για όλους σας.


ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ


Σας ζητούμε συγνώμη για τις ενοχλήσεις που προκύπται απο τη διαταγή της παρούσες εκδήλωσης και ελπίζουμε για την κατανόηση και την βοήθειά σας.


Με σεβασμό,


Υπηρεσία ασφάλειος

Τράπεζα Alpha Bank”Το link “ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ” οδηγεί σε δικτυακό τόπο

*ΑΣΧΕΤΟ* με την Alpha Bank.


Συστήνεται να αγνοείτε παρόμοια μηνυματα και μην χρησιμοποιείτε ποτέ τους συνδέσμους (links) που περιέχονται σε αυτά για πρόσβαση προς σε υπηρεσίες Web-Banking. Για πρόσβαση σε οποιαδήποτε υπηρεσία Web-Banking χρησιμοποιείτε μονο τους επίσημους δικτυακούς τόπους κάθε τραπεζικού οργανισμού.

 


Πηγή: cert.grnet.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά στην περιοχή του Χαλκειούς
Επόμενο άρθρο“Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος” – παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος