Αρχική Πολιτισμός Διάλεξη Φιλοτεχνικού

Διάλεξη Φιλοτεχνικού

29

{fnc titlos}


 Με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα συνεχίζει τις εκδηλώσεις του ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου. Συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του ΟΜΗΡΕΙΟΥ εκδήλωση με θέμα «Παραστάσεις αρχαίων Eλλήνων φιλοσόφων σε ναούς και μοναστήρια της Ορθόδοξης Ανατολής: Τέχνη και Συμβολισμός.
Ομιλητής και προσκεκλημένος του ΦΟΧ ο καθηγητής Θεοχάρης Μιχ. Προβατάκης που θα προβάλλει και έγχρωμες διαφάνειες από παραστάσεις αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, Σιβυλλών και εθνικών προφητών.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ο καθηγητής στην πρόσκληση του ΦΟΧ, «στην ομιλία θα καταβληθεί προσπάθεια εντόπισης, συγκριτικής μελέτης και παρουσίασης με διαφάνειες παρεμφερών εικονογραφικών συνθέσεων, που σηματοδοτούν τη σχέση ελληνισμού και Χριστιανισμού και αποκαλύπτουν το βαθύτερο νόημά της, παρά το θεοκρατικό διαχρονικά χαρακτήρα, που επικρατούσε στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους».
«Οι ζωγραφικές παραστάσεις, τονίζει ο κ. Προβατάκης, σε τοίχους καθολικών, τράπεζες μονών, ενοριακούς ναούς και εξωκλήσια του ευρύτερου χώρου της Ορθοδοξίας και μάλιστα δίπλα σε ιερά πρόσωπα αγίων, οσίων, προφητών και μαρτύρων, πολλών αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως των, Αριστοτέλη, Σωκράτη, Πλάτωνα, Γαληνού, Πυθαγόρα, Πλούταρχου, Φίλωνα, κ.ά., σηματοδοτούν τη βεβαιότητα ότι οι σοφοί προγονοί μας υπήρξαν μακρινοί πρόδρομοι και προάγγελοι της ένσαρκης οικονομίας του Χριστού αφού η διδασκαλία τους οδηγεί στη χριστιανική αποκάλυψη».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο15η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων
Επόμενο άρθροΓοητεία στο Ράλι Αντίκα