Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ερευνητική μονάδα αθλητικού τουρισμού σε ΤΕΙ

Ερευνητική μονάδα αθλητικού τουρισμού σε ΤΕΙ

53


{fnc titlos} Μια νέα Πανελλαδική Ερευνητική Μονάδα του Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητικού Τουρισμού ιδρύθηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα ΤΕΙ Ηρακλείου.
Πρόκειται για την τρίτη ερευνητική μονάδα στον κόσμο για το Διεθνές Συμβούλιο Αθλητικού Τουρισμού (οι άλλες δύο βρίσκονται στον Καναδά και στην Ινδονησία) και μόλις πρόσφατα έγινε η επικύρωση της συμφωνίας συνεργασίας – προσχώρησης της μονάδας στο Συμβούλιο, μας ενημερώνει ο καθηγητής Δημήτρης Τερζάκης υπεύθυνος της Μονάδας.
Ειδικά για τη Χίο, αλλά και για άλλα νησιά του Αιγαίου, που τρεις αθλητικές της εγκαταστάσεις (Δημοτικό Στάδιο Χίου, Δημοτικό Ιωνικό Κολυμβητήριο και Αθλητικές Εγκαταστάσεις Αίπους Δ. Ομηρούπολης) έχουν συμπεριληφθεί στον ολυμπιακό χάρτη ως προπονητικά κέντρα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έρευνα και τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μονάδας.
Κύριος σκοπός της είναι η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού ως πεδίο ερευνητικής, ακαδημαϊκής, επαγγελματικής και επιχειρηματικής ενασχόλησης. Σημειώνεται ότι η έννοια του αθλητικού τουρισμού αναφέρεται σε όλες τις μορφές ενεργητικής και παθητικής ανάμιξης σε αθλητικές δραστηριότητες, όπου η συμμετοχή είναι τυχαία ή οργανωμένη και γίνεται για επαγγελματικούς ή μη λόγους, με προϋπόθεση τη μετακίνηση μακριά από τον τόπο διαμονής και εργασίας, ενημερώνει σχετικά το δελτίο τύπου.
Εξάλλου, επιμέρους στόχοι της Μονάδας, σύμφωνα και με τους στόχους του Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητικού Τουρισμού, είναι:
· Η ενασχόληση με πάσης φύσης ερευνητικά προγράμματα και μελέτες που εμπίπτουν στο γνωστικό πεδίο του αθλητικού τουρισμού και που μπορεί όμως να σχετίζονται και με παρεμφερή γνωστικά αντικείμενα.
· Η ανάπτυξη και διεξαγωγή έργων και μελετών συμβουλευτικού χαρακτήρα.
· Η ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης σε επίπεδο προπτυχιακό καθώς και μεταπτυχιακό, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
· Η ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης, και συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
· Η ανάληψη και εκτέλεση προγραμμάτων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και άπτονται του γνωστικού αντικειμένου του αθλητικού τουρισμού. Τέτοια προγράμματα μπορεί να αφορούν και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, η ανάληψη τέτοιων προγραμμάτων μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Αθλητικού Τουρισμού και τις άλλες ερευνητικές του μονάδες.
Ο πυρήνας της Ερευνητικής Μονάδας Ελλάδος του Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητικού Τουρισμού αποτελείται από 11 άτομα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από το Συμβούλιο και ως υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας Ελλάδος έχει ορισθεί ο Καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Δρ. Δημήτρης Τερζάκης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝίκη ΝΟΧ κατά Γλυφάδας
Επόμενο άρθροΜαθητικές δράσεις Δευτεροβάθμιας