Με έκπληξη μεγάλη αλλά και απορία διάβασα στον τοπικό τύπο τη διακήρυξη του υποψηφίου Δημάρχου κ. Παντελή Βρουλή με τίτλο ΄΄Τι θα κάνουμε σαν νέα δημοτική αρχή για την παιδεία΄΄.
Πραγματικά το μόνο που συμπέρανα είναι μια πιστή αντιγραφή των όσων έχει δημιουργήσει η δημοτική αρχή Μεννή τα τελευταία χρόνια.
Μιλά ο κ. Βρουλής για καταγραφή της σχολικής περιουσίας, αγνοώντας ότι στο Δήμο υπάρχει πλήρης κατάλογος με όλα τα σχολικά περιουσιακά στοιχεία, τόσο αυτά που προήλθαν από την πρώην Σχολική Εφορεία όσο και μεταγενέστερα.
Μιλά για δημιουργία εργαστηρίου εκπαίδευσης και κατάρτισης παιδιών ΑΜΕΑ αγνοώντας ότι τέτοιο υφίσταται και λειτουργεί στο Λατόμι.
Μιλά για ενίσχυση του Ειδικού Σχολείου αγνοώντας ότι η δημοτική αρχή Μεννή έχει διαθέσει για το Ειδικό Σχολείο περί τις 45.000 Ευρώ περίπου, είτε απ΄ ευθείας στη Σχολική Επιτροπή είτε μέσω του Συλλόγου Γονέων, προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις της πολιτείας (π.χ. μισθοδοσία εργαζομένων συνοδών, υποχρεώσεις Ι.Κ.Α., κλπ).
Μιλά για έλεγχο όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων λησμονώντας ότι τέτοιος πραγματοποιήθηκε πρόσφατα τόσο από κλιμάκιο της Τεχνικής υπηρεσίας όσο και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μετά τον οποίο ακολούθησαν οι απαιτούμενες εργασίες.
Μιλά για απόδοση των χρημάτων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων στις αντίστοιχες Επιτροπές λησμονώντας ότι μόνον το τελευταίο οκτάμηνο αποδόθηκαν σ΄ αυτές πάνω από 100.000 Ευρώ από χρήματα αποκλειστικά του Δήμου και του Οργανισμού Πρόνοιας (Δ.Ο.Π.).
Επίσης, η σημερινή δημοτική αρχή ενέγραψε στον προϋπολογισμό του Δήμου ειδικό κωδικό για την απόδοση χρημάτων στις σχολικές επιτροπές (Κ.Α. 00-6737.001).
Μιλά για την ύπαρξη σχολικών φυλάκων και τροχονόμων, λησμονώντας ότι ο Δήμος Χίου είναι ο 4ος πανελλαδικά που μονιμοποίησε τους σχολικούς φύλακες που υπηρετούν σήμερα – εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους Δήμους που δεν έχουν προβεί στη σχετική διαδικασία – ενώ επιδοτεί με χρήματα του Δήμου τους υπάρχοντες σχολικούς τροχονόμους.
Λησμονήθηκε η μνεία στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας που προήλθε από την πρώην Σχολική περιουσία, την οποία ανέδειξε η δημοτική αρχή Μεννή με τη διενέργεια δημοπρασιών (πολλά μισθώματα αγροτεμαχίων είχαν λήξει εδώ και πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετία), καθώς επίσης και η δημοπρασίες σχολικών κυλικείων που οφείλω να σας επισημάνω ότι μόνον μέσα στον τρέχοντα χρόνο έγιναν έντεκα (11).
Τέλος, οφείλω να επισημάνω ότι οι σχέσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (Δ.Ε.Π.) με το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, την Ε.Λ.Μ.Ε. και την Ένωση Γονέων είναι άριστες όπως και με τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης.
Καλό είναι οι συνυποψήφιοι των προσεχών δημοτικών εκλογών να μελετούν πριν αρθρογραφήσουν, ώστε να αποφεύγεται η προβολή του έργου της παρούσας δημοτικής αρχής ως πρόταση δική τους που, τελικά, εκθέτει τους ίδιους.
Κλείνοντας, ήθελα να επισημάνω το μέγεθος της αξίας που έχει η εκπαίδευση και γενικότερα η παιδεία για τη σημερινή δημοτική αρχή, γεγονός που μαρτυρείται – μετά την προσθήκη δύο (2) νέων αντιδημάρχων στο Δήμο (με τον Νόμο Παυλόπουλου) – από την εξύψωση του εκάστοτε Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας σε Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας
Γεώργιος Φ. Παπαδόπουλος
Διαφήμιση