Ενα μωρό μαμούθ, που ανακαλύφθηκε στα παγωμένα εδάφη της βορειοδυτικής Σιβηρίας, ίσως αποτελεί το καλύτερα συντηρημένο δείγμα του είδους του, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Πρόκειται για ένα θηλυκό μαμούθ, ηλικίας έξι μηνών που ανακαλύφθηκε στη χερσόνησο Γιαμάλ της Ρωσίας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων έχει πεθάνει πριν από 10.000 χρόνια στα τέλη της τελευταίας Περιόδου των Πάγων, όταν τα μεγάλα αυτά ζώα είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται από τον πλανήτη. Ο κορμός και τα μάτια του ζώου, που έχει ύψος 1,30 μέτρα και βάρος 50 κιλών, είναι ακόμα άθικτα και ένα μέρος από τη γούνα του παραμένει στο σώμα του.
«Το μαμούθ δεν έχει καμία ατέλεια, εκτός από το ότι λείπει ένα κομμάτι της ουράς του» δήλωσε ο Αλεξέι Τικχόνοβ, διευθυντής του Ζωολογικού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. «Από την άποψη της κατάστασης στην οποία έχει διατηρηθεί, πρόκειται για την πολυτιμότερη ανακάλυψη στον κόσμο», επεσήμανε. Αλλά και η ανακάλυψη ενός νεαρού μαμούθ, σε οποιεσδήποτε συνθήκες και αν έχει διατηρηθεί είναι εξαιρετικά σπάνια, αφού έχουν εντοπιστεί ακόμη τρία ζώα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πολλοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι εάν μπορούσαν να αποσπάσουν βιώσιμο DNA από ένα απολιθωμένο μαμούθ θα μπορούσε να επιτευχθεί η κλωνοποίησή του με την έγχυση του σπέρματός του στο ωάριο ενός συγγενικού είδους, όπως είναι ο ασιατικός ελέφαντας, ώστε να δημιουργήσουν ένα υβρίδιο.
Του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 11/7/2007







