Αρχική Νέα Τοπικά Αύξηση εισφορών 6% το 2008 στο ΤΕΒΕ

Αύξηση εισφορών 6% το 2008 στο ΤΕΒΕ

35

Ελλειμμα -τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ- θα παρουσιάσει το 2008 ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (που προέκυψε από την ενοποίηση του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ), παρά τα υψηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα οποία ισχύουν για τους ασφαλισμένους του και τη νέα αύξηση, κατά 6%, των εισφορών υπέρ του κλάδου σύνταξης που πρόκειται να αποφασιστεί και να ισχύσει από την 1η/1/2008.


Την αύξηση των εισφορών προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ ως «αντίβαρο» για την «κάλυψη» τόσο του κόστους που θα έχει η αύξηση κατά 4% των συντάξεων όσο και ενός μέρους των οικονομικών υποχρεώσεων του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η σχετική απόφαση θα ληφθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες ταυτόχρονα με την έγκριση του νέου ελλειμματικού (στον κλάδο των συντάξεων) προϋπολογισμού, ο οποίος στέλνει «σήμα κινδύνου» για τη μελλοντική βιωσιμότητα των συντάξεων των επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και αυτοκινητιστών «αν δεν διατεθούν πρόσθετοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό», τονίζουν στελέχη της διοίκησης του ΟΑΕΕ.


Έλλειμμα
Την έλλειψη βιωσιμότητας του Ταμείου με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα προδιαγράφουν παλαιότερες αναλογιστικές μελέτες που «ανεβάζουν» στα 23 – 28 δισ. ευρώ το αναλογιστικό έλλειμμα το οποίο θα παρουσιάσει ο ΟΑΕΕ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Την εκτίμηση αυτή αναμένεται να επιβεβαιώσει και η αναλογιστική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που πρόκειται να παραδοθεί στην κυβέρνηση έως τον ερχόμενο Απρίλιο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο ΟΑΕΕ βρίσκεται σε δυσμενέστερη σε σχέση με το ΙΚΑ θέση, καθώς:


Δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (για το ΙΚΑ η νομοθεσία προβλέπει τη διάθεση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ως κουμπαρά, για να καλυφθούν τα ελλείμματα που θα παρουσιαστούν από το 2020 και μετά).
Διαθέτει τη χαμηλότερη περιουσία ανά ασφαλισμένο (κάτω των 1.000 ευρώ, όταν στο ΙΚΑ η αντίστοιχη σχέση είναι 2.509,43 ευρώ ανά ασφαλισμένο).
Εμφανίζει, ως προς το σύνολο των εσόδων του, ελλείμματα, καθώς η ενοποίηση έγινε χωρίς να «καλυφθούν» από τον κρατικό προϋπολογισμό τα «ανοίγματα» του ΤΣΑ (131 εκατ.) και του ΤΑΕ (54 εκατ. ευρώ).
Χορηγεί σχετικά χαμηλές συντάξεις (το 43% των συντάξεων γήρατος είναι κάτω των 600 ευρώ) και σε μεγάλες ηλικίες (πάνω από τα 65 έτη).


Αύξηση
Η νέα αύξηση των εισφορών (θα διαμορφωθούν από 148 ευρώ η κατώτατη έως 479 ευρώ η ανώτατη για τη σύνταξη, ενώ αύξηση αναμένεται να γίνει και στην εισφορά υπέρ του κλάδου ασθενείας που σήμερα είναι 75 ευρώ για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993) δεν αναμένεται, πάντως, να λύσει το βαθύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ, υπογραμμίζουν συνδικαλιστικοί κύκλοι.


Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι, αν δεν διασφαλιστεί πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση, ο ΟΑΕΕ θα αναγκαστεί να βγάλει στο σφυρί και άλλα περιουσιακά του στοιχεία (έχει πουλήσει ομόλογα και μετοχές στη διάρκεια του έτους), ενώ δεν αποκλείεται να αναβιώσει το κυβερνητικό σχέδιο που προέβλεπε μείωση των συντάξεων και περαιτέρω αύξηση των εισφορών.

Πηγή: Ημερησια, 17/10/2007

Διαφήμιση