Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος
Απλά μαθήματα από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. *
Για τέταρτη μέρα, στην Καλιφόρνια, την σημαντικότερη και πλουσιότερη πολιτεία της αμερικάνικης υπερδύναμης μαίνονται καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές, που σύμφωνα με τα διεθνή Μ.Μ.Ε. έχουν καταστρέψει 1.700.000 στρέμματα, πάνω από 1.000 σπίτια, ενώ έχουν εκκενωθεί περί τα 350.000 σπίτια και μετακινηθεί πάνω από 500.000 πολίτες, ενώ μέχρις στιγμής 5 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και περί τα 70 τραυματίστηκαν.
Η σφοδρότητα του φαινόμενου, απέδειξε ότι ακόμα και οι υπηρεσίες της Αμερικανικής Υπερδύναμης, με τον άρτιο εξοπλισμό και εκπαίδευση τους, συνάντησαν σοβαρότατες δυσχέρειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινόμενου, όπως δήλωσε, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια: «η καταστροφή αυτή είναι τέτοιας δριμύτητας και έκτασης, που η αποτελεσματική αντίδραση είναι πέραν των δυνατοτήτων της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Προφανώς τα καταστροφικά αποτελέσματα των τελευταίων αυτών πυρκαγιών των Η.Π.Α. συνεχεία, των αντιστοίχων του καλοκαιριού που έπληξαν την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, δεν δημιουργήθηκαν εξαιτίας μιας ξαφνικής παγκόσμιας ανικανότητας, των Πυροσβεστών, ούτε εξαιτίας μιας επίσης ξαφνικής αδυναμίας συντονισμού των δυνάμεων πολιτικής προστασίας τους.
Η Ένωσή μας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είχε επανειλημμένα διατυπώσει με υπευθυνότητα, την άποψη ότι η αντιμετώπιση των καταστροφών, πλέον λόγων των έντονων κλιματολογικών αλλαγών στον πλανήτη μας, ξεπερνάει πλέον τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς, και απαιτεί πλέον την ενεργοποίηση του συνόλου των κοινωνικών εταίρων στην πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση.
Ενα σχόλιο και μια παρατήρηση θα θέλαμε να κάνουμε στην πολύ σωστή επισήμανση της Ενωσης Αξιωματκών Πυροσβεστικού Σώματος σχετικά με τις έντονες κλιματολογικές αλλαγές.
Η αποδοχή της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση αφού στην ουσία θα αποτελεί και παραδοχή (και από την Υπερδύναμη) ότι οι ανθρώπινες δράσεις κυρίως στον αναπτυγμένο και υπό ανάπτυξη κόσμο έχουν αιτία στην αλλαγή του κλίματος.







