Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ημερολόγιο με καράβια χιώτικα

Ημερολόγιο με καράβια χιώτικα

339

{fnc titlos}


 
Mε χιώτικα καράβια μας ταξιδεύει το 2ο Ενιαίο Λύκειο Χίου στο ημερολόγιό του «Χιώτικα καράβια ταξιδεύουν στους αιώνες». Το ημερολόγιο επιμελήθηκε η φιλόλογος Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη και εκδόθηκε απο το τυπογραφείο ’άλφα πι’ με τη χορηγία του Ναυτικού Μουσείου Χίου.
Η Χίος είχε από τα αρχαία χρόνια συνδεθεί με τη ναυτιλία, στην ανάπτυξη της οποίας συντέλεσε κι η γεωγραφική της θέση. Στην ναυτιλία στηρίχθηκε η οικονομική ζωή κι ο πολιτισμός της. Οι Χιώτες  απόκτησαν μεγάλη παράδοση στον τομέα αυτό και καταξίωσαν τον τόπο τους ως ναυτικό. Μάρτυρες της χιακής ναυτιλίας είναι οι παραστάσεις πλοίων σε μνημεία, απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τέτοιους μάρτυρες συναντάμε και σε τμήματα αγγείων, στήλες, τοιχογραφίες, καλλιτεχνικές απεικονίσεις, τάματα, πίνακες, ταφικά μνημεία, φωτογραφίες έχοντας όλα σαν συνδετικό ιστό τη Χίο, τα χιώτικα καράβια,  τη χιώτικη ναυτιλία.
Με τα δώδεκα πρωτότυπα ταξίδια του ημερολογίου του 2ου Ενιαίου Λυκείου, στην μακραίωνη ναυτική ιστορία της Χίου σκιαγραφείται συνοπτικά η κάθε περίοδος στην οποία αναφέρονται και ξεκινούν απο την προϊστορική Χίο, ταξιδεύοντας στην αρχαία Χίο, την παλαιοχριστιανική, τη Βυζαντινή, τη Γενουάτικη, τη Χίο της Τουρκοκρατίας, τη Χίο πριν και μετα την Ελληνική Επανάσταση. Τα ταξίδια συνεχίζονται με το ρόλο του νησιού κατά  τον 19ο αιώνα αλλά και τη Χίο μετά την απελευθέρωση απο τους Τούρκους.
Το καλαίσθητο και προσεγμένο ημερολόγιο συναγωνίζεται σε πρωτοτυπία την ανάλογη περσινή έκδοση απο το ίδιο σχολείο -το ημερολόγιο του 2002 είχε θέμα τα μουσεία της Χίου- και προσφέρει στη γνώση για την ιστορία της Χίου.
Το ημερολόγιο διατίθεται από το 2ο Ενιαίο Λύκειο κι απο τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροForum Νησιωτικών Επιμελητηρίων στη Σαρδηνία
Επόμενο άρθρο“Σκόνταψε” ο ΝΟΧ