Αρχική Ομογένεια Εγκαίνια «Μιχέλειου Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Κέντρου» στο Φλάσινγκ

Εγκαίνια «Μιχέλειου Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Κέντρου» στο Φλάσινγκ

44

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
«Ο Άγιος Νικόλαος συνεχίζει να κάνει θαύματα», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εγκαινιάζοντας το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, το νέο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας που φέρει τιμητικά το όνομα των μεγάλων δωρητών Γρηγορίου και Ευανθίας Μιχελή.


Το Michelis Hellenic Cultural & Educational Center θεμελιώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο το 2004, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της Κοινότητας, Αγίου Νικολάου, και πριν από έναν χρόνο υποδέχθηκε, αρχικά, τους μαθητές των σχολείων της και σιγά -σιγά, τις 25 και πλέον οργανώσεις της. Η νέα κοινοτική αίθουσα, μάλιστα, η οποία ονομάστηκε προς τιμήν του, επίσης, μεγάλου ευεργέτη Πέτρου Σαραντάκου, ο οποίος προσέφερε το ποσό του 1,4 εκατ, δολαρίων για το Ημερήσιο Σχολείο «Ουίλλιαμ Σπυρόπουλος», έχει ήδη φιλοξενήσει πολυάριθμες εκδηλώσεις τόσο της Κοινότητας όσο και άλλων φορέων της Ομογένειας.
Στην αίθουσα «Πέτρος Σαραντάκος» έγινε, την περασμένη Κυριακή, από τον Σεβασμιώτατο η καθιερωμένη κοπή της κορδέλας και ο Αγιασμός για το νέο Κέντρο, παρουσία πολλών ενοριτών του Αγίου Νικολάου, που από το ξεκίνημα του έργου, τρία χρόνια πριν, ενίσχυσαν με κάθε τρόπο την φιλόδοξη αυτή προσπάθεια της Κοινότητάς τους.


Στη διάρκεια του γεύματος που ακολούθησε, η Κοινότητα του Αγίου Νικολάου απένειμε τιμητικές πλακέτες στους μεγάλους δωρητές, συμβολικά, όπως είπε και ο ιερατικώς προϊστάμενός της π. Παύλος Παλεστίδης, γιατί αντιπροσωπεύουν όλους τους δωρητές και όλους όσοι εργάστηκαν ακούραστα για την ολοκλήρωση του έργου.


Ανάμεσα στους τιμηθέντες τα ζεύγη Γρηγορίου και Ευανθίας Μιχελή, Στέφανου και Αρετής Τσερπέλη, Μιχαήλ και Δέσποινας Γιάριαν, Μπιλ και Αθανασίας Καρτσώνη, Αλεξ και Αργυρώς Κουτσουμπή, Χρήστου και Μαίρης Στρατάκη, Λάρυ και Ειρήνης Χοτζόγλου, Εμμανουήλ και Ουρανίας Κράτσιου, Κωνσταντίνος και Ελένης Μάλλιου, Δημητρίου και Λίλυς Μιχαλιού, Νικολάου και Ουρανίας Λίτη, καθώς και το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τα ζεύγη Τομ και Αντζυ Αναγνωστόπουλου, Νικολάου και Χριστίνας Πασχάλη, Νικολάου και Μιρέν Τσούλου, καθώς και η Βενίτα Λόρας, και το PTA του Σχολείου «Ουίλλιαμ Σπυρόπουλος».


«Η Κοινότητα που κάνει ένα τέτοιο έργο δημιουργεί ένα παράδειγμα», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, συγχαίροντας τους μεγάλους δωρητές για τη γενναιοδωρία τους και τους ενορίτες του Αγίου Νικολάου για την πολύτιμη βοήθειά τους για την ολοκλήρωση του έργου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.


«Γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο στην Κοινότητα του Αγίου Νικολάου», ανέφερε ο π. Παύλος Παλεστίδης επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη σημασία του Μιχέλειου Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο όπως είπε, ολοκληρώθηκε με πίστη, αγάπη, επιμονή, υπομονή, συνεργασία και πολλή εργασία, για τη νεολαία και τις μελλοντικές γενιές.


Την ευχή ο απανταχού Ελληνισμός να δημιουργεί παρόμοια έργα που θα συμβάλλουν στην επιβίωση και την πρόοδό του εξέφρασε ο μέγας ευεργέτης Γρηγόριος Μιχελής. Η οικογένεια Μιχελή, όπως στη συνέχεια ανακοίνωσε ο γιος του, Γεώργιος Μιχελής, καταθέτει το ποσό των 300,000 δολαρίων για τη δημιουργία αποθεματικού Ταμείου για τα σχολεία της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου.


«Όλοι πρέπει να είναι υπερήφανοι για ό,τι έχουν πετύχει», ανέφερε ο κ. Μιχελής, τονίζοντας ότι τώρα «πρέπει σα συνεχίσουμε, να μη μείνουμε στο ότι χτίσαμε κάτι όμορφο, αλλά να κοιτάξουμε τι υπηρεσίες θα προσφέρουμε μέσα από αυτό και όλοι πρέπει να συμμετέχουμε σʼαυτό όχι μόνο με χρηματικές δωρεές, αλλά και με ιδέες και προγράμματα».


Το συνολικό κόστος του έργου ξεπέρασε τα 7,5 εκατ, δολάρια. Για τη συγκέντρωση του ποσού αυτού εργάστηκε ακούραστα ερανική επιτροπή με υπεύθυνους τα εξέχοντα στελέχη της Κοινότητας και Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χρήστο Στρατάκη και Στέφανο Τσερπέλη.


«Είναι ευλογημένο το έργο αυτό. Κάθε πόρτα που χτυπήσαμε, άνοιξε», τόνισε ο κ. Τσερπέλης και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο αποτελεί μια «ευκαιρία σʼ αυτή τη χώρα να δώσω πάλι στην κοινωνία αυτά που μου έδωσε, όλα αυτά τα καλά. Κάθε ευκαιρία που θα βρίσκουμε θα επιστρέφουμε αυτά που μας έδωσε η ευλογία του Θεού στην κοινωνία που μας ανέδειξε». Ο κ. Τσερπέλης αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κοινότητα.


«Το Κέντρο αυτό αποτελεί ένα μέρος όπου το φως και η δόξα της ελληνικής Παιδείας, τα ελληνικά ιδανικά, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις και η θρησκεία θα μεταλαμπαδευτούν σε πολλές γενιές στο μέλλον», τόνισε ο κ. Στρατάκης, προσθέτοντας ότι «η μέρα αυτή είναι μια μέρα ευχαριστιών».


Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Ανδρέας Παναγιώτου συνεχάρη την Κοινότητα, η οποία, όπως είπε «προσφέρει εδώ και 52 χρόνια πολύτιμες υπηρεσίες στην ελληνοαμερικανική Κοινότητα, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση και προώθηση της ελληνορθόδοξης πίστης μας, της ελληνικής γλώσσας, της Παιδείας και του πολιτισμού» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και αγάπη της κυπριακής κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τη συνεχή και αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα των Κυπρίων.


Ο πρόεδρος της Κοινότητας Λάρυ Χοτζόγλου τόνισε ότι «χτίσαμε αυτό το Κέντρο για τα παιδιά, για τη νεολαία, για τους ηλικιωμένους, για όλη την Κοινότητα», προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε για το καλύτερο, να συνεχίσουμε την ωραία δουλειά που γίνεται στον Αγιο Νικόλαο. Σκοπός μας είναι η νεολαία, να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές τις ελληνικά ιδανικά, την ελληνορθόδοξη πίστη μας, τις παραδόσεις μας και τον πολιτισμό μας, ώστε αυτή η Κοινότητα να προχωρεί μπροστά και να μεγαλουργεί».


Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κτιρίου Εμμανουήλ Κράτσιος επισήμανε ότι το έργο ξεκίνησε με μόνο 20,000 δολάρια στην τράπεζα, αλλά με μεγάλη πίστη στο Θεό και τις ακούραστες προσπάθειες στους ενορίτες και φίλους της Κοινότητας που το υποστήριξαν οικονομικά. «Έχετε προσφέρει στην Κοινότητα ένα σπίτι όπου οι μελλοντικές γενιές θα γνωρίζουν την ορθόδοξη πίστη μας και τα ιδανικά της φυλής μας», είπε.


Πέραν της κοινοτικής αίθουσας «Πέτρος Σαραντάκος» και των αιθουσών διδασκαλίας για τα σχολεία της Κοινότητας, το τετραόροφο Μιχέλειο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο, διαθέτει επίσης βιβλιοθήκη και αίθουσες διαλέξεων, γυμναστήριο, καθώς και αίθουσες για τις 25 και πλέον οργανώσεις τις εκκλησίας. Συνδέεται δε με το κτίριο που στέγαζε ως σήμερα το Ημερήσιο Σχολείο, το οποίο και ανακαινίστηκε πλήρως.

Πηγή: Greek News, 10/12/2007

Διαφήμιση