Αρχική Απόψεις Aρθρα Ανοικτή επιστολή Μυλωνάδη σε Περιφερειάρχη για γέφυρα Βαρβασίου

Ανοικτή επιστολή Μυλωνάδη σε Περιφερειάρχη για γέφυρα Βαρβασίου

9

 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΓΕΝ. ΓΡ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Δείτε ως Μηχανικός την καρμανιόλα
που φτιάχνεται στη γέφυρα του ΒαρβασίουΤου ΔΗΜΗ ΜΥΛΩΝΑΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού


Κύριε Γενικέ,
Όλες οι πολιτισμένες κοινωνίες και κυβερνήσεις, εκμεταλλεύονται τη γνώση και την τεχνολογία προκειμένου να επενδύσουν επωφελώς τα χρήματα (των φορολογουμένων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε αξιόπιστα, σύγχρονα, λειτουργικά, αισθητικά και ασφαλή έργα που θα υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο, με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
Σ’ ένα τόπο, όπως ο δικός μας (Ευρώπη – Ελλάδα – Χίος), που υποστηρίζεται βάσιμα, ότι διαθέτει γνώση και κοινωνική συμπεριφορά, ανάλογες ενέργειες της Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης θα ήταν ένας επιθυμητός και επωφελής μονόδρομος.
Το τελευταίο, δυστυχώς, παραμένει ζητούμενο μιας και πολλά δημόσια έργα λόγω πλημμελούς ή αδιάφορου σχεδιασμού, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλούνται να επιλύσουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα -προς αποφυγήν μέχρι στιγμής- ο δρόμος παράκαμψης της πόλης στην αόρατη (;) διασταύρωσή του με την οδό Βερίτη, στη γέφυρα Βαρβασίου.
Διευκρινίζω ότι η οδός Βερίτη εξυπηρετεί τις περισσότερες από τις μισές κινήσεις οχημάτων από το κέντρο της πόλης προς το νότιο μέρος του νησιού και αντίστροφα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύεται, με την ολοκλήρωση του έργου θα συμβούν τα εξής:
1.- Θα διακοπεί η συνέχεια της Βερίτη λόγω προτεραιότητας του δρόμου παράκαμψης και της διπλής γραμμής στον άξονά του που απαγορεύει την κίνηση κάθετα σ’ αυτόν.
2. Ακόμη κι αν εκ των υστέρων (συνήθης περίπτωση που περικλείει κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων) ο Δήμος Χίου χωρίς αδειοδότηση, αναγκασθεί να τοποθετήσει φανούς ρύθμισης της κυκλοφορίας, θα έχουμε τα πιο κάτω ανεπιθύμητα αποτελέσματα μόνιμης δυσλειτουργίας του έργου, λόγω των ανεπαρκών γεωμετρικών στοιχείων της περιοχής και του πλησίον διατηρητέου κτηρίου:
α) αδυναμία εκτελέσεως των μισών κινήσεων (στροφών) των Ι.Χ. από Βερίτη προς το νέο δρόμο,
β) αδυναμία όλων των κινήσεων για τα μεγάλα φορτηγά
γ) αδυναμία της κίνησης των πεζών και το κυριότερο,
δ) στις ώρες αιχμής θα προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση της Βερίτη και των κάθετων δρόμων της, που θα φθάνει πιθανά μέχρι το κέντρο της πόλης και το μισό Κάμπο.
Βέβαια, όπως όλες οι μελέτες των δημόσιων έργων, διαθέτει όλες τις εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις, κατά συνέπεια πιθανόν να μην επιτρέπεται να υποστεί κριτική -ακόμη κι από ένα μηχανικό.
Ωστόσο, κύριε Γενικέ, οι νομότυπες εγκρίσεις και αδειοδότησεις δε δικαιολογούν ούτε επιτρέπουν αστοχίες που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο, μια κοινωνία που επενδύει τις ελπίδες για την ανάπτυξη και επιβίωσή της σ’ αυτό το μεγάλο και πολυδάπανο έργο.
Πολύ δε περισσότερο, δεν αφαιρούν την πολιτική ευθύνη από εσάς ή τον προκάτοχό σας, λόγω της τιμητικής και υπεύθυνης θέσης που σας εμπιστεύθηκε η κυβέρνηση για να διαχειριστείτε σωστά εθνικούς και κοινοτικούς πόρους μη εξαιρουμένων των κ.κ. βουλευτών, Νομάρχη, Δημάρχου Χίου, πολιτικών οργάνων (Ν.Σ., Δ.Σ., Συμβουλίου Δ.Ε. ΥΠΕΣΔΔΑ, κ.ά.).
Κύριε Γενικέ,
Η γέφυρα του Βαρβασίου απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο από το βάθρο των επισήμων που θα τιμήσουν την εθνική εορτή.
Θα ήτο απαραίτητο, επιθυμητό και επωφελές, να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη, προκειμένου να προληφθεί ένα ακόμα μεγάλο λάθος αδιάφορου σχεδιασμού, που μπορεί ακόμη να θεραπευθεί με τη διέλευση του δρόμου παράκαμψης πάνω από τη Βερίτη, δηλαδή ανισόπεδα.
Πέραν της πολιτικής επικαλούμαι και την επιστημονική σας ιδιότητα.


Με εκτίμηση