Αρχική Απόψεις Aρθρα Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών: Άρρηκτοι δεσμοί με τον Ευθύμιο Μητρόπουλο Γ.Γ....

Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών: Άρρηκτοι δεσμοί με τον Ευθύμιο Μητρόπουλο Γ.Γ. Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού του ΟΗΕ

15

Άρρηκτοι δεσμοί του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών
του Πανεπιστημίου Αιγαίου
με τον κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο, Γενικό Γραμματέα
του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού
των Ηνωμένων Εθνών


Το ολοσέλιδο άρθρο του δημοσιογράφου κ. Κουφάκου που τιτλοφορείται «Ο «καπετάνιος» της παγκόσμιας ναυτιλίας» στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 16 Μαρτίου 2008 σελίδα 93, προκαλεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ιδιαίτερα στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών δικαίωση για την απόφασή του να αναγορεύσει,  πέρσι στις 7 Μαρτίου 2007, σε μία ειδική ακαδημαϊκή τελετή, επίτιμο διδάκτορα τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΙΜΟ), κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο. 


Ο κ. Μητρόπουλος επανεξελέγη Γενικός Γραμματέας του «Ιnternational Maritime Organization» για την περίοδο από 1η Ιανουάριο 2008 έως 31η Δεκεμβρίου 2011.  
Είναι ο πρώτος Έλληνας που έχει εκλεγή Γενικός Γραμματέας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) των Ηνωμένων Εθνών,  δηλαδή στην κορυφαία θέση ενός διακυβερνητικού οργανισμού του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.


Κατά την πρώτη θητεία του ο κ. Μητρόπουλος έθεσε ως στόχο του Οργανισμού την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος,  ενώ κατά την δεύτερη θητεία στόχο έχει να στρέψει την προσοχή του «IMO» στο πρόβλημα των ρύπων του θερμοκηπίου (διοξιδείου του άνθρακα) και στη μείωση ζημιογόνων αερίων από τη λειτουργία των πλοίων.  Στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει «Στην κορυφή της ατζέντας μας έχουμε θέσει την αποφυγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από ναυτιλιακές δραστηριότητες.» 


Ο κ. Μητρόπουλος ένας άνθρωπος της θάλασσας δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της  ελληνικής ναυτιλίας και βασίζει αυτήν του την αισιοδοξία στις «…βαθιές ρίζες της φυλής μας στα θαλάσσια έργα, στον έρωτα των λειτουργών της με το υγρό στοιχείο, στις παραδόσεις γενεών που μεγαλούργησαν στην υπηρεσία των θαλασσίων μεταφορών, στο know-how και τη μετά πάθους ενασχόληση των παραγόντων της ναυτιλίας μας με το πλοίο και τους ανθρώπους του και στην, εκ του σύνεγγυς, παρακολούθηση των επιχειρήσεών τους.»


Ενώ,  για την ναυτική εκπαίδευση ερωτώμενος, σημειώνει με νόημα «Στον οποιονδήποτε νέο άνθρωπο θα έλεγα ότι το ναυτικό επάγγελμα είναι ελκυστικό και επικερδές.» «Έχουμε χρέος …» καταλήγει «…να δώσουμε συνέχεια στις μακραίωνες ναυτικές παραδόσεις της φυλής, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους μας και περνώντας την ακέραιη και αλώβητη στις επόμενες γενιές.»


 


      Περιφερειακή Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων ΣΕΔ