Αρχική Ομογένεια ΟΧΣΑ: εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή της Χίου

ΟΧΣΑ: εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή της Χίου

24

Η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, , θα τιμήσει, την Κυριακή 4 Μαΐου 2008, τη μνήμη των 50.000 περίπου Χιωτών που έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο του 1822, από τα γιαταγάνια, του τότε εξ’ Ανατολών Κατακτητή.


Το αίμα που χύθηκε των συμπατριωτών μας, συγκίνησε ολόκληρη την Ευρώπη και υπήρξε αφετηρία ενός φιλελληνικού ξεσηκωμού στην λεγόμενη «Εσπερία».  Αντιπροσωπευτικός, της απήχησης που δημιουργήθηκε, ο πίνακας του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά με τίτλο: «Η Σφαγή της Χίου» που σήμερα βρίσκεται σε κεντρική αίθουσα του Μουσείου του Λούβρου.
 
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 π.μ. με επιμνημόσυνη δέηση που θα ψαλλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ριζάρη, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού Καζανάκη.


Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μακεδονομάχων (Βας. Σοφίας και Ρηγίλλης), από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης,  Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κων/νο Μουσουρούλη.


Στους επισήμους θα αποδώσει τιμές η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.
      
Στη συνέχεια, στις 11.30 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2 & Βας. Σοφίας), η εκδήλωση θα συνεχιστεί με το ακόλουθο πρόγραμμα:
      
* Χαιρετισμός Προέδρου Ο.Χ.Σ.Α. κ. Αργ. Κοκκινάκη.
* Χορωδία Συλλόγου Ελληνικής Παραδοσιακής Κλασικής Μουσικής Υπαλλήλων ΥΠ.ΠΟ.
* Ομιλία του Ιστορικού κ. Μιχαήλ Βαρλά, Υπεύθυνου τμ. Γενεαλογίας Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με θέμα : «Ας ξαναδιαβάσουμε τη Σφαγή», και παρουσίαση του βιβλίου των χιακών εκδόσεων «αλφα πι», με τίτλο: «Τα συμβάντα στη Χίο το 1822, από το χέρι του Βαχίτ Πασά».
* Ακολουθεί δεξίωση.