Αρχική Πολιτισμός «Άρωμα Αιγαίου» στην Αθήνα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής...

«Άρωμα Αιγαίου» στην Αθήνα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

14

 Αφιερωμένη στα 4 μεγάλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι η εκδήλωση «Άρωμα Αιγαίου» που διοργανώνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22-25 Μαΐου στο Γκάζι στην Αθήνα.
     Λέσβος, Λήμνος, Σάμος και Χίος προβάλλονται μέσα από ένα πλέγμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.
     Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
     – Έκθεση με τίτλο «TERRA 4», με έμφαση στους αστικούς χώρους των νησιών. Την διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
     – Έκθεση προϊόντων των τεσσάρων νησιών.
     – Έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Δασκαλόπουλου με τίτλο «Πλώρη 08».
     – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
     Επίσης την Παρασκευή 23 Μαΐου στις 9.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία του μουσικού συγκροτήματος «C-Real» και το Σάββατο την ίδια ώρα συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και το Τρίφωνο.
     Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα στα αθηναϊκά μέσα, ο κ. Βουλγαράκης παρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις τόνισε ότι το «Άρωμα Αιγαίου» είναι μια σύνθετη εκδήλωση-έκθεση που στόχο έχει να προβάλει, με ελκυστικό και αποδοτικό τρόπο, την αστική και γεωργική ζωή των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
     «Στα τέσσερα αυτά νησιά τα πολιτισμικά βιώματα της νησιωτικότητας συμπλέουν διαχρονικά με μια εμπορική και οικονομική ανάπτυξη που κατέληξε στη διαμόρφωση μιας αστικής κουλτούρας και ενός αστικού τοπίου γύρω από τα λιμάνια και τις πόλεις τους», τόνισε ο υπουργός.
    
     Άφιξη στο λιμάνι
     Τα περίπτερα της έκθεσης, έχουν σχεδιαστεί με τη μορφή λιμανιών. Η διάρθρωση των ενοτήτων και η κίνηση του επισκέπτη στους χώρους της έκθεσης «Terra 4» είναι γραμμική και προσομοιάζει στην εμπειρία του επισκέπτη κατά την άφιξη σε οποιοδήποτε νησί.
     Έξω από το χώρο της έκθεσης φωτογραφίας θα υπάρχουν περίπτερα με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα από τα τέσσερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με σκοπό την προβολή της τοπικής παραγωγής, ενώ θα πραγματοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία με στόχο την επαφή των μαθητών με τα νησιά αυτά, την ιστορία και τον πολιτισμό τους.
     «Ευελπιστούμε και σχεδιάζουμε αυτή η εκδήλωση να είναι η πρώτη μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης νησιωτικής πολιτικής» είπε ο κ. Βουλγαράκης, για να υπενθυμίσει ότι το υπουργείο υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
     Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν ο υφυπουργός Πάνος Καμμένος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χρήστος Κουρούσης και η πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Σοφία Δασκαλοπούλου.