Αρχική Νέα Τοπικά Καλή επιτυχία: 399 μαθητές υποψήφιοι φοιτητές

Καλή επιτυχία: 399 μαθητές υποψήφιοι φοιτητές

7

  Μεταξύ των 94.600 υποψηφίων που θα διαγωνιστούν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, είναι και οι 399 Χιώτες μαθητές, που κάνουν πρεμιέρα με το μάθημα των νέων ελληνικών.
   Πανελλαδικά συμμετέχουν 94.600 υποψήφιοι (κατηγορία 90%) με τις θέσεις των εισακτέων να ανέρχονται σε 70.701. Ενώ για όλες τις κατηγορίες, οι εν δυνάμει υποψήφιοι φτάνουν τους 146.100 και οι θέσεις που αντιστοιχούν είναι 86.736.
   Ανακατατάξεις στις βάσεις αναμένεται να φέρει η αύξηση των θέσεων με κύριο βάρος στα περιφερειακά ΑΕΙ με ταυτόχρονη μείωση κατά 10% των θέσεων στα κεντρικά πανεπιστήμια.
   Το θέμα είναι βέβαια πως θα αντιμετωπιστούν οι διαρροές από τις μετεγγραφές των πρωτοετών από τα περιφερειακά ΑΕΙ στα κεντρικά.
   Βάσει και των επίσημων στοιχείων του ΥΠΕΠΘ, σε σχέση με την αναλογία υποψηφίων και εισακτέων, υπολογίζεται ότι περί τους 60.000 (58.364 συγκεκριμένα) απόφοιτοι Λυκείου θα μείνουν φέτος εκτός σχολών Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της εφαρμογής, για τρίτη χρονιά, του βαθμολογικού πλαφόν εισαγωγής, της βάσης δηλαδή του «10».
   Με πολύ καλή παράδοση τα σχολεία της Χίου στις πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικούν και φέτος υψηλά ποσοστά εισαγωγής στις σχολές.
   Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο ότι από τους 399 Χιώτες υποψηφίους, 20 έχουν χαρακτηριστεί ως δυσλεκτικοί και θα δώσουν προφορικές εξετάσεις. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο αν και κατά πόσον υπάρχουν περιπτώσεις όπου μόλις φέτος οι γονείς «εντόπισαν» το πρόβλημα του παιδιού τους.
   Οι πανελλαδικές θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθούν στις 3 Ιουνίου (ημέρα Τρίτη) με την εξέταση στις «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», μάθημα επιλογής για τους υποψηφίους όλων των κατευθύνσεων.
   

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 20/5/2008 (dimokratiki.org)