Αρχική Απόψεις Aρθρα ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ Χίου- Λέσβου: Όμορφα νησιά, απρόσιτα νησιά

ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ Χίου- Λέσβου: Όμορφα νησιά, απρόσιτα νησιά

27

 Όμορφα νησιά, απρόσιτα νησιά.


Αυτός θα έπρεπε κανονικά είναι ο τίτλος της έκθεσης που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στην Αθήνα στις 22 – 25 Μαΐου 2008. Αντί γι αυτόν που θα απέδιδε και την πραγματικότητα επιλέχθηκε ο πιο sic τίτλος «Άρωμα Αιγαίου – Terra 4».

Στόχος όπως λένε οι διοργανωτές η προβολή, με ελκυστικό και αποδοτικό τρόπο, της αστικής και γεωργικής ζωής των νησιών του Βορείου Αιγαίου.


Πίσω απ’ αυτές τις όμορφες λέξεις κρύβεται η αγωνιώδης προσπάθεια του αρμόδιου Υπουργείου, να σκεπάσει τη πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών:
* Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όταν υπάρχουν διαθέσιμα καράβια για δρομολόγια, κάθε μήνα σχεδόν ανατιμούνται 4 – 6 % κάνοντας δυσβάσταχτη τη μετακίνηση των νησιωτών από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
* Οι ομορφιές των νησιών καθημερινά καταστρέφονται από την αλόγιστη κατασπατάληση των φυσικών τους πόρων και του δομημένου τους περιβάλλοντος.
* Οι διακοπές ρεύματος είναι για τα νησιά μας καθημερινό φαινόμενο και «δυστυχώς» δεν ευθύνονται γι’ αυτές οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ για να επέμβουν τα ελληνικά δικαστήρια, να «αποκαταστήσουν την τάξη».
* Ο πληθυσμός στα χωριά όλο και πιο πολύ γερνάει και πεθαίνει,  ανήμπορος να συντηρηθεί με τις συντάξεις των 350 € και την ακρίβεια που προκαλεί η συνεχής αύξηση του κόστους των ειδών λαϊκής κατανάλωσης.
* Να προσεύχεσαι στο θεό να μην αρρωστήσεις γιατί αν είσαι τυχερός και έχεις κάποιο κομπόδεμα, ίσως και να μπορέσεις να «τη βγάλεις καθαρή» σε ιδιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, αλλιώς μάλλον δύσκολα τα πράγματα!
* Με Υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004, κλέβουν από τα νησιά μας ποσοστά από τις επιδοτήσεις των Μικρoμεσαίων Επιχειρήσεων, βασιζόμενοι συνειδητά σε προσωρινά στοιχεία του 2003, που μας εμφανίζουν  “πλουσιότερους” από την πραγματικότητα κατά 60%.
* Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κινδυνεύει να «στραγγαλιστεί» οικονομικά και θεσμικά, με την επιχειρούμενη ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.Ο ΣΥΡΙΖΑ των νησιών με αφορμή αυτή τη φιέστα, καλεί τους πολίτες των νησιών να πουν όλοι μαζί :


Φτάνει πια! Ως εδώ η κοροϊδία ! Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο το Υπουργείο, την κυβέρνηση τους τοπικούς μας άρχοντες να «ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών» ο ένας στον άλλον.


Τα μεγάλα λόγια που θα ακουστούν θα προσπαθήσουν να καλύψουν γι’ άλλη μια φορά τη κραυγή αγωνίας των κατοίκων των νησιών, που δεκαετίες περιμένουν απ’ τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ λύσεις, που ακόμα αργούν!
Καλούμε τους φορείς των νησιών, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, και τους απλούς πολίτες να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους.


      Με φιέστες δεν λύνονται προβλήματα!
Φτάνει πια ! Ενωμένοι να αλλάξουμε τη μοίρα των νησιών μας!