Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημήτρης Τζαφάλιας- ΚΝΕ: Δεν καταργούν τις εξετάσεις

Δημήτρης Τζαφάλιας- ΚΝΕ: Δεν καταργούν τις εξετάσεις

90

 Δεν καταργούν τις εξετάσεις


    Το βλέμμα στραμμένο στις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν από την Τρίτη δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που είναι λογικό, λόγω του τεράστιου κόστους (οικονομικού και ψυχολογικού) που έχει αυτή η διαδικασία, να δέχονται με μεγάλη ανακούφιση μια οποιαδήποτε πρόταση για …«κατάργηση» των εξετάσεων, που μεταφράζεται στο μυαλό τους σε κατάργηση του ταξικού φίλτρου, των φροντιστηρίων, κ.ο.κ. Είναι όμως κατάργηση των εξετάσεων αυτό που πρότεινε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Παιδείας; Σε καμιά περίπτωση! Από τις ίδιες τις δηλώσεις του, εξάλλου, φαίνεται να παραδέχεται ότι συζητάει απλά την αλλαγή της μορφής των εξετάσεων, απλά τη μεταφορά τους ένα χρόνο αργότερα.
    Η πρώτη παγίδα της κυβερνητικής εξαγγελίας για το εξεταστικό σύστημα έχει να κάνει με την επίκληση του «διαλόγου» και την υπόσχεση του «μη αιφνιδιασμού». Από τους «διαλόγους» των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουμε χορτάσει… Εχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι μοναδικό σκοπό έχουν να νομιμοποιούν στη συνείδηση του κόσμου τις πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις που έχουν προαποφασίσει τα κυβερνητικά επιτελεία. Μέσω αυτών των ψευδεπίγραφων διαλόγων ντύνουν με το μανδύα της «λαϊκής συναίνεσης» τις αντιλαϊκές πολιτικές, στις οποίες έτσι κι αλλιώς συναινούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενίοτε και ο ΣΥΝ.
    Ειδικά για το θέμα της πρόσβασης, ο υπουργός Παιδείας περιέλαβε στην ατζέντα του εξαγγελθέντος διαλόγου τις σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Η μεν πρόταση του ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει αυτό που γράφεται περί «τετραετούς Λυκείου», όπου το τέταρτο έτος θα είναι έτος προετοιμασίας για τις εξετάσεις (οι οποίες θα οδηγούν στο λεγόμενο Εθνικό Απολυτήριο). Ο δε ΣΥΝ μιλάει για «ελεύθερη πρόσβαση», δηλαδή να μπαίνουν όλοι στα ΑΕΙ και εκεί να μεταφέρονται τα ταξικά φίλτρα, οι εξετάσεις, το «ξεσκαρτάρισμα», είτε σε ένα «προπαρασκευαστικό έτος», είτε σταδιακά χρόνο με το χρόνο να φεύγουν και κάποιοι. Κατά τον υπουργό, και οι δύο αυτές προτάσεις βρίσκονται «στο τραπέζι».
    Τη δεύτερη περίπτωση, το να επιλέγουν δηλαδή τα ίδια τα πανεπιστήμια πόσους θα κρατήσουν και πόσους θα διώξουν, την καλοβλέπει και μια μερίδα των πανεπιστημιακών. Ομως, μια τέτοια πρόταση, αν τελικά υιοθετηθεί, θα συνδυαστεί με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων, τα ΑΕΙ θα κρίνουν πόσους θα κρατούν για σπουδές με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες και το «προφίλ» που θα οικοδομούν (ιδρύματα «της μάζας», ιδρύματα «ελίτ», κ.ο.κ.) μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σε επιστημονικό δυναμικό.
    Η ουσία είναι ότι οι εξετάσεις δεν καταργούνται. Μπορεί μάλιστα να πολλαπλασιαστούν είτε εντός, είτε εκτός ΑΕΙ. Αντίστοιχα, δεν πρόκειται να καταργηθεί ούτε το οικονομικό βάρος της προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Δεν είναι άσχετο, εξάλλου, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα φροντιστήρια που απευθύνονται σε φοιτητές (για να περάσουν δύσκολα μαθήματα), σε υποψήφιους για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, κ.ά. Σε τελική ανάλυση, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε μικροβελτιωτικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν, το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι δίκαιο και ισότιμο για όλους από τη στιγμή που εντάσσεται σε μια εντελώς άνιση, ταξική κοινωνία.
    Στον αντίποδα της πολιτικής της ακριβοπληρωμένης ημιμάθειας, το ΚΚΕ προτείνει το Ενιαίο Δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο βασικής εκπαίδευσης για όλους τους νέους. Απαιτεί την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας και διεκδικεί κάλυψη όλων των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο έχει ποιοτική διαφορά από το σημερινό, καθώς δε στοχεύει στην εκμάθηση κάποιων δεξιοτήτων ή στη συσσώρευση κάποιων πληροφοριών, δεν περιορίζεται σε στοιχειώδεις γνώσεις υπολογισμού και γλώσσας. Το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο συμβάλλει στο χτίσιμο μιας ολόπλευρης προσωπικότητας. Δίνει τη βάση και τα εφόδια για να μπορέσει ο νέος άνθρωπος να γνωρίζει τους φυσικούς και κοινωνικούς νόμους, να μπορεί να ερμηνεύει τον κόσμο στον οποίο ζει, τη θέση του σε αυτόν και πώς να τον αλλάξει. Αναπόσπαστο στοιχείο του προγράμματος του ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου, και όχι «δευτερεύοντα» μαθήματα, είναι η φυσική και αισθητική αγωγή.
    Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στον αναχρονιστικό ταξικό διαχωρισμό ανάμεσα στη γενική και την επαγγελματική εκπαίδευση. Η πλειοψηφία των μαθητών που εγκαταλείπουν τη γενική εκπαίδευση και στρέφονται στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ προέρχονται από εργατικές και λαϊκές οικογένειες, καθώς η οικογένεια δε σηκώνει το οικονομικό βάρος της εκπαίδευσης και ταυτόχρονα είναι μεγάλη η ανάγκη ο νέος να μπει συντομότερα στην παραγωγή. Στο επίκεντρο της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο είναι ότι όλα τα παιδιά μπορούν να μορφωθούν, δεν υπάρχουν παιδιά που «δεν παίρνουν τα γράμματα». Επίσης ότι δεν μπορεί το πορτοφόλι της οικογένειας να καθορίζει τη μόρφωση του παιδιού. Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν μπορεί να αποκτιέται σε βάρος της βασικής Παιδείας. Η επαγγελματική ειδικότητα, πρέπει να εξασφαλίζεται μέσα από ένα σύστημα δημόσιων και δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών, μετά την ηλικία των 18 χρόνων.
    Αλλωστε, με τον όρο υποχρεωτική, το ΚΚΕ εννοεί την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει αυτήν την εκπαίδευση δωρεάν, μέσα από κρατικά σχολεία. Παράλληλα, να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συμμετοχή των μαθητών σε αυτήν με μέτρα απαγόρευσης της παιδικής εργασίας, της δουλιάς των εφήβων και φυσικά με μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της φτωχής οικογένειας.
    Το ενιαίο σχολείο δε χωρίζεται σε βαθμίδες. Είναι ενιαίο από την πρώτη μέχρι την τελευταία τάξη. Η κάθε τάξη αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, χωρίς επικαλύψεις της ύλης. Το ενιαίο σχολείο διασφαλίζει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, την ισότιμη παροχή ίδιας μόρφωσης σε όλους, στις ίδιες συνθήκες, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.
   
                                                                                             Τζαφάλιας  Δημήτρης
   Μέλος  του  Ν.Σ. Χίου  της  Κ.Ν.Ε.