Αρχική Νέα Τοπικά Συνεδρίαση ΣΥΔΗΝΟΧ: Έκτακτη επιχορήγηση ζητά ο Δ. Ιωνίας για το αρσενικό

Συνεδρίαση ΣΥΔΗΝΟΧ: Έκτακτη επιχορήγηση ζητά ο Δ. Ιωνίας για το αρσενικό

24

 Την έκτακτη επιχορήγηση από το Σύνδεσμο Δήμων για το υδρευτικό (ΣΥΔΗΝΟΧ) ζήτησε ο Δήμαρχος Ιωνίας Παναγιώτης  Καμίτσης προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το αρσενικό που παρουσιάστηκε στο νερό.
   Ο κ. Καμίτσης  παρουσιάζοντας τα χθεσινά αποτελέσματα τόνισε ότι η τιμή του αρσενικού είναι στα 13 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mcg/lt) με ανώτατο όριο το 10 και αναφέρθηκε στα πρώτα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος Ιωνίας για  την αντιμετώπιση του. 
   «Ανεβάσαμε τους σωλήνες και μειώσαμε την άντληση από τη γεώτρηση της Στενοχώνης, σαν πρώτο μέτρο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αναμείξαμε το νερό και τροφοδοτήσαμε ορισμένα χωριά», ανέφερε.
   Υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό έχει όμως και όμορη γεώτρηση του Δήμου Μαστιχοχωρίων, γεώτρηση Πλάτης, που υδρεύει Κώμη και Καλαμωτή. Η μέτρηση έδωσε 18 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mcg/lt), γεγονός που επιβάλει λήψη μέτρων και στο Δήμο Μαστιχοχωρίων.
   Ο Παναγιώτης Καμίτσης μιλώντας στο ΣΥΔΗΝΟΧ τόνισε ότι «στον παλιό όμως δήμο Ιωνίας δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο –σ.σ. ανάμιξη- επειδή δεν υπάρχει δίκτυο που να συνδέει  αυτές τις περιοχές. Ζητάμε λοιπόν να μας επιχορηγήσετε αφενός για να προμηθευτούμε  φίλτρα που θα τοποθετήσουμε (για την κατακράτηση του αρσενικού) και αφετέρου για να κατασκευαστεί ένα δίκτυο 4 χιλ. (με την διαδικασία του κατεπείγοντος) προκειμένου να τροφοδοτηθεί η Καλλιμασιά ».
   Μάλιστα ο Δήμος Ιωνίας αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη λαϊκή συνέλευση την Παρασκευή, 30 Μαΐου στις 8.00 μ.μ. στην Καλλιμασιά, ώστε να γίνει πλήρης ενημέρωση των δημοτών.
   Ο πρόεδρος του ΣΥΔΗΝΟΧ Γιάννης Μουρούνας συμφώνησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ενώ αναφέρθηκε σε επικοινωνία που έχει κάνει με το ΕΜΠ για το θέμα των φίλτρων, λέγοντας ότι πιθανόν και σήμερα να υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη.
   Η επιλογή πάντως των φίλτρων χαρακτηρίζεται ως τελευταία λύση, αφού θα κάνει ακριβό το νερό.
   Παράλληλα  ο κ. Μουρούνας δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει την συνδρομή της Περιφέρειας για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
  
   Στα ύψη και τα χλωριόντα
   Εν τω μεταξύ όπως μας είπε ο υπεύθυνος του γραφείου Υδάτων της Περιφέρειας Στρατής Παππάς, η γεώτρηση της Στενοχώνης έχει υπέρμετρα χλωριόντα.    
   Μετά την πρόταση που έκανε για να λειτουργεί η γεώτρηση σε μικρότερο βάθος και περισσότερες ώρες το 24ώρο με λιγότερη ωριαία λήψη τα χλωριόντα από τα 2780 ppm μειώθηκαν στα 1230!
   Και όμως για λογαριασμό του Δήμου Ιωνίας θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά η γεώτρηση της Σικελιάς (Τήλης), που έχει πόσιμο νερό.
   Στην Τήλη αναμένεται να γίνει αναρυθμιζόμενη γεώτρηση, μέσα από την επιδότηση του ΣΥΔΗΝΟΧ. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 15 Απριλίου, ενώ στις 22 Μαΐου έγινε ο ορισμός του επιβλέποντα. Περιμένει δε ο ανάδοχος να προμηθευτεί τις σωλήνες για να προχωρήσει το έργο.
   Στο αυριανό φύλλο θα δημοσιεύουμε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στρατή Παππά, υπεύθυνου του Γραφείου Υδάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Χίο.
  

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 28/5/2008 (dimokratiki.org)