Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις @νθότυπος: Δίσεκτα –περιβαλλοντικά- χρόνια, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης (30/5/2008)

@νθότυπος: Δίσεκτα –περιβαλλοντικά- χρόνια, επιμέλεια Θ. Πυλιώτης (30/5/2008)

32

      @νθότυπος
επιμέλεια Θοδωρής Πυλιώτης, αναδημοσίευση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

   
   Δίσεκτα –περιβαλλοντικά- χρόνια
   Οι κλιματικές αλλαγές που ως κύρια αιτία έχουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες θα αλλάξουν άρδην την κατάσταση στον πλανήτη την επόμενη πεντηκονταετία.
   Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Ελλάδα, «οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα εντοπίζονται στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου».
   Αυτό σημαίνει ότι και η Χίος θα βρεθεί μέσα στη ζώνη που τείνει να ερημοποιηθεί.
   Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχουμε μείωση των βροχοπτώσεων έως και 25%. Άρα μπορεί να έχουμε έτοιμα φράγματα αλλά αυτά να μην μπορούν να γεμίσουν! Ενώ με ένα υδροφόρο ορίζοντα που και σήμερα είναι υποβαθμισμένος σε σημείο η υδατολεκάνη του Κορακάρη να εμφανίζει απαγορευτικές συγκεντρώσεις υδραργύρου και αυτή της Στεναχώνης αρσενικού τα μαντάτα δεν είναι καλά.
   Σοβαρά υπόψη πρέπει να πάρει τις κλιματικές αλλαγές η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, για τον αν η ξηρασία και κυρίως η μέση αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει το σχίνο. Παράλληλα Κάμπος χωρίς νερό δεν πρόκειται να υπάρξει…
   Τέλος οι αλλαγές στο κλίμα μας επιβάλουν να στραφούμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (Άνοιξη- Φθινόπωρο) και όχι στην υπέρμετρη και αλόγιστη αύξηση των κλινών.
   Την προηγούμενη δεκαετία αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε από τις έντονες βροχοπτώσεις, που άλλαζαν τα δεδομένα σε ότι αφορούσε τα μπαζώματα των ποταμών. Τώρα οι ακόμα δυσμενέστερες κλιματικές αλλαγές επιβάλλουν να εξετάσουμε από άλλη σκοπιά το μέλλον του νομού.
   Γιατί το 2030 που αναμένεται να περάσουμε σε περίοδο ξηρασίας δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε, αν πρέπει να φτιάξουμε χρονοδιάγραμμα δράσης.
    
    
           ΤΙΤΛΟΙ (29/5/2008)
          ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ: Κραυγή αγωνίας, «ταφόπλακα» για τον Κάμπο, οι νέες τιμές
          ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην «καρακοσμάρα» τους οι αιρετοί
          ΠΟΛΙΤΗΣ: Άοπλοι στο διατροφικό πόλεμο
          ΠΡΟΟΔΟΣ: Ίσως κάποτε αποκτηθεί Δικαστικό Μέγαρο
     ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: Θα αποφύγουμε την ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή;   
         
 
           Εκ των Έσω
     Για το νέο λιμάνι
«… οι σχετικές αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν ομόφωνες. Δηλαδή, τελικώς, συμφώνησαν και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων. Επιτρέποντας, έτσι, στο νομάρχη Χίου να υποστηρίζει, ότι το έργο αυτό αποτελεί αίτημα ολόκληρου του Χιώτικου λαού»
(Τάξης Δηράκης- ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ)
Για τον Κάμπο
«Οσο για το «παραδοσιακός και διατηρητέος», όταν θα δουλεύουν οιθ μπουλντόζες και τα τρακτέρ και θα βγάζουν τα δέντρα, πείτε στους μεγάλους μας, ότι θα έχουν γράψει τη δική τους ιστορία για τον Κάμπο»
(Ζαννής Κλειδάς- επιστολή στον τοπικό τύπο))

Για το μονοπάτι Μαλαγκιώτη
«Υποθέτω ότι οι περισσότερες από τις πινακίδες της διαδρομής της κοιλάδας του Μαλαγκιώτη έχουν αφαιρεθεί ή καταστραφεί με αποτέλεσμα η πορεία να καθίσταται ανασφαλής ή ανέφικτη για άτομα χωρίς κάποια πείρα ή εξοπλισμό»
(Γ. Μορφόπουλος- γιατρός, επιστολή στον τοπικό τύπο)