Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Παρέμβαση Γ. Κοσμίδη για το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού

Παρέμβαση Γ. Κοσμίδη για το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού

16

 
ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΚΟΣΜΙΔΗΣ
Βουλευτής Χίου – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Χίος, 29 Μαΐου 2008


Ο Βουλευτής Χίου Γιάννης Κοσμίδης κατέθεσε προς το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. προτάσεις συμπληρώσεων – τροποποιήσεων του Σχεδίου Νόμου για το «Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης»
  
   Μετά την ομιλία του στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του Σχεδίου Νόμου με θέμα «Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης», ο Βουλευτής Χίου κ. Γιάννης Κοσμίδης κατέθεσε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κωδικοποιημένες τις προτάσεις του για τροποποίηση- συμπλήρωση του Σχεδίου Νόμου. Ειδικότερα πρότεινε:
1. Να συμπεριληφθεί η Χίος στα αναπτυξιακά σχήματα και παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, ως εξής:
* Να περιλαμβάνεται και η Μαστίχα Χίου στις δράσεις διεθνούς και εθνικής εμβέλειας που θα αναπτυχθούν με κύριο προσανατολισμό τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον,
* Να περιλαμβάνεται η Χίος στα δυναμικά νησιωτικά κέντρα και να διασυνδέεται με τα λιμάνια της Κρήτης,
* Να περιληφθεί και η Χίος στις περιοχές που έχουν ανάγκη τη διαρκή αναβάθμιση των υφισταμένων ή/και κατασκευή νέων αερολιμενικών υποδομών και ελικοδρομίων.
* Να περιληφθεί και ο Λιμένας Χίου στο δίκτυο Λιμένων που θα εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση μέσω κρουαζιεροπλοίων,
* Να περιλαμβάνεται και ο Λιμένας Μεστών (εκτός της Χίου που ήδη περιλαμβάνεται) στους νησιωτικούς λιμένες που απαιτούν διαρκή αναβάθμιση,
* Να περιληφθεί η Χίος στο δίκτυο των πόλεων στις οποίες θα δημιουργηθούν σταθμοί υγροποιημένου ή και συμπιεσμένου φυσικού αερίου,
* Να συμπεριληφθεί η Χίος στο δίκτυο των περιοχών της χώρας που εμφανίζουν μεγάλη συγκέντρωση μαρμάρων κατάλληλων για εξόρυξη και εμπορική αξιοποίηση,
2. Να καταγραφεί ως σαφής κατεύθυνση του Χωροταξικού Σχεδίου η ανάγκη ανάπτυξης δομών και σχέσεων διασυνοριακής συνεργασίας που θα εξυπηρετούντο πολυπολικό αναπτυξιακό σύμπλεγμα νήσων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
3. Να επεκταθούν και στη νησιωτική χώρα οι αναπτυξιακοί άξονες της χώρας και οι διευρωπαϊκοί άξονες μεταφορών ΙΧ και Χ, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό θαλάσσιους αναπτυξιακούς άξονες και ενσωματώνοντας τα νησιά στο χωρικό σύστημα της Ευρώπης.
4. Να εξεταστεί, στα πλαίσια της διατύπωσης μιας στρατηγικής για την ολοκληρωμένη, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών μας, η εισαγωγή του όρου της «φέρουσας ικανότητας» του νησιού.
5. Στις κατευθύνσεις για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του παράκτιου και νησιωτικού χώρου και στις προβλεπόμενες δράσεις που θα αναπτυχθούν να συμπεριληφθεί και δράσεις για “τη διαφύλαξη των τοπικών χαρακτηριστικών και του «τοπικού χρώματος» των νησιών, με προτεραιότητα στην ανάπλαση των παλαιών οικισμών που βρίσκονται πλησίον των ακτών”.
6. Λήψη όλων τω ν απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη της ρύπανσης των θαλασσών και την εγκατάσταση συστημάτων έρευνας, διάσωσης και αντιρρύπανσης (SAR), ιδιαίτερα κατά μήκος του άξονα του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της κίνησης πετρελαιοφόρων πλοίων στην περιοχή, μετά τη λειτουργία του έργου του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
7. Για την προστασία του τοπίου και της υπαίθρου από την άναρχη οικιστική ανάπτυξη, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην αναβάθμιση των ιστορικών κέντρων των πόλεων, την ανάπλαση των παλαιών γειτονιών κλπ., πριν από οποιαδήποτε απόφαση για επέκταση των ορίων των οικισμών
  
   Από το Γραφείο Τύπου
   του Βουλευτή Χίου Γιάννη Κοσμίδη

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου σε συνέδριο στη Κρήτη
Επόμενο άρθροΤο νέο βιβλίο της Λένας Μαντά, «Η άλλη πλευρά του νομίσματος», στον ΠΑΠΥΡΟ