Αρχική Νέα Τοπικά Στην Οινούσσα βρίσκεται ακόμη το ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Στην Οινούσσα βρίσκεται ακόμη το ΘΕΟΦΙΛΟΣ

27


 

Παραμένει μισό περίπου μίλι ανοικτά του λιμανιού των Οινουσσών το πλοίο ΘΕΟΦΙΛΟΣ από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου όταν και προσέκρουσε σε ξέρα στο δίαυλο Χίου- Οινουσσών.
Από χθες ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης επιθεμάτων για τη στεγανοποίηση του πλοίου που αναμένεται να διαρκέσουν όλη την εβδομάδα.
Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης στην περιοχή με την αντικατάσταση του πρώτου φράγματος που από την πλευρά του ατυχήματος είχε απλώσει το Λιμενικό Σώμα.
Η διαρροή καυσίμων από τις δεξαμενές έχει στην ουσία σταματήσει, ενώ στις προσπάθειες του Λιμεναρχείο Χίου συνδράμει και ιδιωτική εταιρεία που με 2 σκάφη της βρίσκεται ήδη στην περιοχή των Οινουσσών.
Όπως μας δήλωσε ο Διευθυντής της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» ωκεανολόγος Βασίλης Μαμαλούκας- Φραγκούλης έχουν αναλάβει τις εργασίες αντιμετώπισης της ρύπανσης και της απάντλησης των καυσίμων του Ε/Γ-Ο/Γ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ».
Στην περιοχή βρίσκονται το αντιρρυπαντικό ρυμουλκό «ΑΡΓΩ», το δεξαμενόπλοιο «ΑΦΡΟΣ ΙΙ» που θα χρησιμοποιηθεί για την απάντληση των καυσίμων και αναμενόταν το σκάφος περισυλλογής πετρελαιοειδών «ΑΚΤΑΙΑ».
Εκτός του απορροφητικού φράγματος που άλλαξε, αντικαθίστανται και οι απορροφητικές ουσίες για καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντως οι αναφορές που έγιναν από το πλήρωμα του αεροσκάφους του λιμενικού που χθες το πρωί έκαναν περιπολία πάνω από την περιοχή ήταν ικανοποιητικές.
Σχετικά με το θέμα της μετάγγισης των καυσίμων, αυτό θα εξαρτηθεί ανάλογα με τον τρόπο που θα ταξιδέψει το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» μέχρι τον Πειραιά για επισκευή (ρυμουλκούμενο ή μη), επισημάνθηκε επίσης από το ιδιωτικό συνεργείο.
Σε ότι αφορά την προανάκριση, ήδη έχουν καταθέσει 6 μέλη του πληρώματος, 3 λιμενικοί και 1 πιλότος Super puma.
Ο καπετάνιος του πλοίου ΘΕΟΦΙΛΟΣ Μανώλης Φραγκιουδάκης και ο υποπλοίαρχος Γιώργος- Ακίνδυνος Καλαϊτζής, αναμένεται να κάνουν χρήση της επιπλέον παράταση για να καταθέσουν.
Σύμφωνα με δικηγορικές πηγές χθες ελήφθη η δικογραφία και πιθανόν σήμερα ή το αργότερο αύριο να κατατεθούν σχετικά υπομνήματα.
Σε ότι αφορά το κρίσιμο ερώτημα για την πορεία του πλοίου έμπειροι καπετάνιοι μας τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η πορεία που χαράσσει ο καπετάνιος, άρα θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση πως άλλαξε η πορεία και έπεσαν στην ξέρα. Το δεύτερο που μας επισήμαναν είναι το γεγονός ότι κατά την προσέγγιση σε λιμάνια, διέλευση από όρμους ή από διαύλους (όπως αυτό των Οινουσσών) ο καπετάνιος πρέπει να είναι στη γέφυρα. «Η πολύ σιγουριά είναι κακός σύμβουλος», σχολίαζαν με δεδομένο ότι η πρόσκρουση οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. 

Διαφήμιση