Αρχική Νέα Τοπικά Περιφερειάρχης: παραπέμπει σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα για έργα σε φράγμα...

Περιφερειάρχης: παραπέμπει σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα για έργα σε φράγμα Κόρης Γεφύρι

8


 

  Επικαλούμενος τη νομιμότητα καθώς και ότι το έργο δεν είναι της Περιφέρειας αλλά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γιάννης Λέκκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, κράτησε αποστάσεις σε ότι αφορά τα συνοδά έργα του φράγματος Κόρης Γεφύρι.
      «Δεν είπαμε ποτέ ότι θα δημοπρατήσουμε ή θα νομιμοποιήσω εγώ μια διαδικασία ένα έργο του οποίου το ένα μέρος έχει υλοποιηθεί.
          Είχαμε πει το εξής:
        Να βρούμε έναν τρόπο είτε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού είχε δώσει την εντολή να υλοποιηθεί το έργο και αφού υπάρχουν απ όσο πληροφορούμαι έγγραφα τα οποία έλεγαν συνέχισε το έργο, να βρεθεί ένας τρόπος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να προχωρήσει να πληρωθούν και να γίνει ένα έργο μια δημοπρασία παραδείγματος χάρη για το πρόγραμμα που δεν έχει υλοποιηθεί.
        Από κει και πέρα, ούτε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε με τον κ. Πίττα, ούτε με τον κ. Μαλαφή έχω κάνει συμφωνία για να βρω τρόπο εγώ. Από κει και πέρα λύση πρέπει να βρουν εκείνοι οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα, αν υπάρχει πρόβλημα
        Από κει και πέρα εγώ είμαι στη διάθεση και του Υπουργείου Ανάπτυξης να συνεργαστώ και της τοπικής και ΝΑ, και του Δήμου και όλων όσων εμπλέκονται. Είμαι εδώ για να προσπαθώ να βρίσκω λύσεις.
        Λύσεις νόμιμες», κατέληξε στην απάτνησή τπου ο κ. Λέκκας.
   Μάλιστα δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει σε αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί το υπουργείο για να βρεθεί λύση στο θέμα, που αφορά το μεγλαύτερο αρδευτικό έργο του νομού σε μια περίοδο που τα προβλήματα είναι οξυμμένα λόγω της λειψυδρίας.
  
   Δεν χωράει στο… ΕΣΠΑ
   Στα υπουργεία πρέπει όμως να απευθυνθούμε κατά τον κ. Λέκκα και για ένα άλλο μεγάλο έργο στο ννομνό.
   Σε ερώτηση για το τι τύχη θα έχει η ένταξη έργου κατασκευής νέου λιμανιού της Χϊου, από την ώρα που είναι έτοιμες οι μελέτες, ο κ. ΓΓ δεν ήταν διόλου αισιόδοξος.
   «πράγματι Το μελλοντικό λιμάνι της Χίου, το οποίο απ’ ό,τι λέγεται έχει μια ώριμη μελέτη, και  δεν έχουμε λόγο να μην το πιστεύουμε αυτό, είναι έργο σημαντικό, έργο ζωής για τη Χίο, αναπτυξιακό και δεν αμφιβάλλει κανένας.
        Θα πρέπει να κάνω γνωστό σε σας που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε ότι 42 εκατ. ευρώ που είναι στη 4η προγραμματική περίοδο για έργα λιμένων, δεν είναι για έργα νέων λιμένων, είναι για βελτίωση και επέκταση υπαρχόντων λιμένων. Αυτό έχει περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο εδώ και 2 χρόνια, έχει ψηφιστεί και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αυτό της Χίου είναι ένα νέο λιμάνι με αρκετά υψηλό προϋπολογισμό, που θέλω να πιστεύω ότι ξεπερνάει τα 65-70 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι μέσα στο ΕΠΣΑ και να θέλουμε να το εντάξουμε δεν μπορούμε».
  
        Αν υπάρχει μελέτη για τον εκσυχρονισμό του υπάρχοντος λιμένος, μέχρι να γίνει το νέο λιμάνι, εγώ δεν αποκλείω κανένα όταν ανοίξει πρόσκληση και υπάρχει μια μελέτη τότε θα το συζητήσουμε. Όπως είπα και χτες για το καινούριο λιμάνι εγώ είμαι στη διάθεση των πάντων, όπου χρειαστεί να πάμε να τρέξουμε, να συζητήσουμε να υπάρχει και μια φωνή ακόμα του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, να μπορέσω να συμβάλω κι εγώ με τη φωνή μου την παρουσία μου για να βρεθούν κάποιοι πόροι. Από το ΕΣΠΑ πάντως δεν προβλέπονται. Πιστεύω ότι είμαι ξεκάθαρος.
       
       
   Εν τω μεταξ΄.υ σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προχθές στο Νοσοκομείο με την παρουσία και του διευθυντοντα συμβούλου της ΔΕΠΑΝΟΜ κ. Στράτο. Χωρίς να πει λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο έργο ο κ. Λ¨΄εκκας σημείωσε ότι ο ξκ. Στράτος ανέλαβε να έρθει σε επαφή με τον ανάδοχο από τον οποίο και θα περιμνένουμε μια απάντηση στις επόμενε ς15 μέρες για τον τρόπο υλοποίησης συμβατικής υποχρέωσης.
   Σε ότι αφορά το ΧΥΤΑ νότιασς Χϊου σημείωσε ότι είναι θέμα εημερών να ληφθιεί η απάντηση από το ΕλγκτικόΣ υμβούλιο, αφού έχει περάσει από το Συμβούλιο της ΅Επικρατείας.
    Ο εργολάβος μάλιστα είναι ο ίδιος που έχει αναλάβει το έργο του φράγματος Στον Κατράρη και έχει ήδη μεταφέρει στην περιοχή τα μηχανήματα.
   Αντίθετα εμπλοκή έχει το έργο του ΧΥΤΑ στα Πυργιά Καρδαμύλων.