Αρχική Νέα Τοπικά Στόχος να μπει στο ΕΣΠΑ το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Στόχος να μπει στο ΕΣΠΑ το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

19

 

Στη μελέτη συντήρησης και διαμόρφωσης του κτιρίου της παλιάς Ιχθυόσκαλας προχωρά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), μετά την παραχώρησή του από το Λιμενικό Ταμείο με στόχο τη δημιουργία Μουσείου.
     Το γεγονός αυτό κάνει γνωστό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με αφορμή τη σύναψη προγραμματική σύμβαση ύψους 25.000 ευρώ της Ν.Α Χίου με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
     Να σημειώσουμε ότι με αφορμή τη συζήτηση της προγραμματικής σύμβασης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο είχαμε τονίσει ως εφημερίδα την ανάγκη αλλά και την ευκαιρία να δημιουργηθεί Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στη Χίο.
     Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου η Ν.Α.Χ., το 2ο 15ήμερο του Ιουλίου αναμένονται στη Χίο επιστήμονες και τεχνικοί της ΕΕΑ και του αμερικανικού ωκεανογραφικού ινστιτούτου που θα προχωρήσουν σε εργασίες αποτύπωσης και διερεύνησης πληροφοριών που διαθέτει η Εφορεία για βυθισμένες αρχαιότητες.
     Η ΕΕΑ γνωρίζει την ύπαρξη 17 τουλάχιστον ναυαγίων στη Χίο. Τα πέντε από αυτά εντοπίστηκαν από τη δεκαετία του 1950, από την ομάδα των άγγλων αρχαιολόγων που ανέσκαπτε στο Εμποριό. Από το 2001 και εξής έρευνες και αυτοψίες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων επιβεβαίωσαν την ύπαρξη άλλων δώδεκα τουλάχιστον ναυαγίων.
     Η συνεργασία με το αμερικάνικο ωκεανογραφικό ινστιτούτο είχαν ως αποτέλεσμα την αποτύπωση ναυαγίου μεταξύ Χίου και Οινουσσών σε βάθος 70 μέτρων, ενώ σε έρευνα του περασμένου Οκτωβρίου εντοπίστηκαν τα τέσσερα τελευταία ναυάγια.
     Η περαιτέρω διερεύνηση μπορεί να φέρει σημαντικό υλικό για ένα σύγχρονο μουσείο, που η Ν.Α.Χ. στοχεύει να το εντάξει ως έργο στην 4η Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ), όπου θα μαθαίνουμε τι κρύβει το επικίνδυνο πέρασμα Χίου- Οινουσσών. Επικινδυνότητα που είδαμε με την ιστορία του ΘΕΟΦΙΛΟΣ πως φτάνει μέχρι τις μέρες μας!
    
     του Θοδωρή Πυλιώτη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (dimokratiki.org)