Αρχική Απόψεις Aρθρα Ιάκωβος Μπριλής: συγχαρητήρια στην κα Λουτράρη για το νέο της βιβλίο

Ιάκωβος Μπριλής: συγχαρητήρια στην κα Λουτράρη για το νέο της βιβλίο

13

                     Συγχαρητήρια προς την κ. Αθιηνά Ζαχαρού Λουτράρη
                       Για το βιβλίο της «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΙΟΥ «ΚΟΡΑΗΣ»
                                     Η ιστορία και οι θησαυροί της» 


                                                                                ΙΑΚΩΒΟΥ Γ. ΜΠΡΙΛΗ
                                                                          ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ


Με  ένα ακόμη πληρέστατο  βιβλίο «κόσμημα» καλά επιμελημένο και γεμάτο με καλαίσθητες φωτογραφίες που φέρει  τον τίτλο «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΙΟΥ «ΚΟΡΑΗΣ» Η ιστορία και οι θησαυροί της», ξανάρχεται και πάλι στο κέντρο του Πνευματικού στερεώματος του τόπου, η εκλεκτή και πάντα ακούραστη  ερευνήτρια, συγγραφέας  και συνάδελφός μας Δρ. Φιλολογίας κ. Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη.
 Έρχεται με ένα έργο αξιοζήλευτο,  να μας  ανοίξει διάπλατα τις πύλες της  ανεκτίμητης  και ανυπολόγιστης αξίας Πνευματικής Κληρονομιάς της Χίου που έχει αποτεθεί με σεβασμό  εδώ και 180 χρόνια περίπου στο καύχημα του τόπου μας, την Βιβλιοθήκη «Κοραής».
Η συγγραφέας, που εδώ και χρόνια έχει αναδειχθεί από τις μελέτες της ως  πιο Χιώτισσα από τους γηγενείς  Χιώτες,   καταθέτοντας την ψυχή της μέσα από μια κοπιώδη πολυετή αλλά και μεθοδική έρευνα,  κάνει τώρα την  πιο σημαντική αποκάλυψη για το περιεχόμενο τούτου του υπέρλαμπρου Χιακού Πνευματικού μας  Ιδρύματος , την περίφημη και ξακουστή ανά τον κόσμο Βιβλιοθήκη «Κοραής» Χίου.
   Ο Χιώτικος λαός πρωτίστως αλλά και όλος ο Πνευματικός και επιστημονικός κόσμος εντός και εκτός Ελλάδας έχοντας στα χέρια του το νέο τούτο  υπέροχο  βιβλίο ως οδηγό, «δώρο της κ. Αθηνάς Ζαχαρού –Λουτράρη», πρέπει να την ευγνωμονεί γιατί  του έδωσε τα εφόδια ,  να ψάξει βαθύτερα στα «άδυτα των αδύτων» της Βιβλιοθήκης «Κοραής» Χίου  και να αναζητήσει στοιχεία που άπτονται του ενδιαφέροντός του.
Η συγγραφέας είναι επιπλέον επαινετή για την ανιδιοτέλειά της αφού όλα τα έσοδα από την διάθεση του βιβλίου της που εκδόθηκε με την χορηγία του «Ταμείου Χιακής Συνεργασίας» προορίζονται αποκλειστικά για τη Βιβλιοθήκη.
Κλείνοντας, επιθυμώ  και  προσωπικά να συγχαρώ δημόσια την κ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη, να  πω πως η Χίος είναι ευτυχής που την έχει στους κόλπους της ως άξιο τέκνο της  κι αν παρ΄ ελπίδα βρεθούν   κάποιοι,  έμμεσα  να  σκιάσουν το λαμπρό πνευματικό της άστρο,  ας προσέξουν μήπως και  ματαιοπονούν, γιατί  τούτο το άστρο δεν σβήνει, δεν κρύβεται  μα κάθε τόσο δύει κι ανατέλλει με μια νέα ερευνητική εργασία εδώ και χρόνια. Καλή συνέχεια λοιπόν στη συγγραφέα μας  με δύναμη και πίστη σε αρχές και αξίες. Εμπρός Αθηνά για να δούμε σύντομα μια νέα σου «ανατολή»!