Αρχική Νέα Τοπικά Νέα Αντίληψη: Απόρριψη από Περιφέρεια της απόφασης για ΔΑΕΧ κοινωφελή

Νέα Αντίληψη: Απόρριψη από Περιφέρεια της απόφασης για ΔΑΕΧ κοινωφελή

25

 Ακυρώθηκε από την περιφέρεια η απόφαση 169/08 του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, για μετατροπή της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Χίου (ΔΑΕΧ) σε κοινωφελή επιχείρηση. Ο Γενικός Γραμματέας διαπιστώνει ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αναφέρονται οι κανόνες σύστασης της νέας δημοτικής επιχείρησης, όπως ορίζει ο νόμος.
     Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗΑ, τονίζοντας ότι δικαιώνεται για τη θέση της στο δημοτικό συμβούλιο.
     Μάλιστα η παράταξη του κ. Χαλλιορή σημειώνει ότι «η βιασύνη της πλειοψηφίας για μετατροπή της ΔΑΕΧ, είχε να κάνει, αποκλειστικά και μόνο, με την εκταμίευση από τα δημοτικά ταμεία του ποσού των 720.000 ευρώ για χρηματοδότηση του «βαρύγδουπου» Μεσογειακού Φεστιβάλ «Τέχνη στη γη της μαστίχας»!      Στη συνέχεια παραθέτουμε όλη την ανακοίνωση:

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με την 25500/3206/30-6-08 απόφασή της, δικαιώνει την ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ και ακυρώνει την απόφαση 169/08 του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, για μετατροπή της ΔΑΕΧ σε κοινωφελή επιχείρηση. Ο Γενικός Γραμματέας διαπιστώνει ότι στην απόφαση του Δ.Σ δεν αναφέρονται οι κανόνες σύστασης της νέας δημοτικής επιχείρησης, όπως ορίζει ο νόμος.
       Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι όλα αυτά είχαν επισημανθεί από τη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, κατά τη συζήτηση του θέματος, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πλειοψηφία, παρόλο που είχε αποδεχθεί να τα συμπεριλάβει δεν το έπραξε, επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας ότι η βιασύνη της, για μετατροπή της ΔΑΕΧ, είχε να κάνει, αποκλειστικά και μόνο, με την εκταμίευση από τα δημοτικά ταμεία του ποσού των 720.000 ευρώ για χρηματοδότηση του «βαρύγδουπου» Μεσογειακού Φεστιβάλ «Τέχνη στη γη της μαστίχας»!
Έτσι, με την απόφαση της Περιφέρειας από τη μια, πιστοποιείται η υπεύθυνη στάση και η ουσιαστική παρέμβαση της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ, στα δημοτικά πράγματα, ενώ, από την άλλη, αποδεικνύεται η αδυναμία της πλειοψηφίας να χειρίζεται, με επάρκεια, σοβαρά ζητήματα του Δήμου.
       Επανειλημμένα η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ έχει προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανάγκη μελετημένης αναδιοργάνωσης-συγχώνευσης των Νομικών Προσώπων του Δήμου, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και ουσιαστικός συντονισμός, προς όφελος του δημότη. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, καταθέσαμε πρόταση για σύσταση ειδικού φορέα αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας, με τη συμμετοχή και της Δημοτικής Αστυνομίας. Η μετατροπή της ΔΑΕΧ σε κοινωφελή επιχείρηση μπορεί να αποβεί χρήσιμη, μόνο όταν συγκεντρώσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του Δήμου στους τομείς της πρόνοιας, της κοινωνικής πολιτικής και φροντίδας.
Η δημοτική αρχή, με εμφανή τα σημάδια της ανασφάλειας απέναντι στον τεκμηριωμένο λόγο της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ, χωρίς δικό της σχέδιο και όραμα, επιμένει πεισματικά στην απόρριψη κάθε πρότασής μας. Το ίδιο πεισματικά που επιμένει και στη λογική διατήρησης των εμμίσθων θέσεων, στα νομικά πρόσωπα του δήμου, για τους συμβούλους της πλειοψηφίας!
       Τα Νομικά Πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια, με αντιπροσωπευτική συμμετοχή και κοινωνικό έλεγχο. Όσα, δηλαδή, συστηματικά, αποφεύγει η δημοτική αρχή νομίζοντας ότι με τεχνάσματα και αποκλεισμούς μπορεί να αποδυναμώσει τη φωνή της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ και να ανακόψει την δράση της.
Λογαριάζει, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, παραβλέποντας πως η λύση των οξυμένων προβλημάτων της πόλης, περνάει, υποχρεωτικά, μέσα από το σχεδιασμό, τη γνώση και τη διάθεση συνεργασίας, στοιχεία που, δείχνει πως, δεν διαθέτει.