Αρχική Νέα Τοπικά Γιάννης Χαλλιορής: Να παραμείνουν τα παιδιά στους σταθμούς

Γιάννης Χαλλιορής: Να παραμείνουν τα παιδιά στους σταθμούς

11

 Του Γιάννη Χαλλιορή
Δημοτικού Συμβούλου Χίου
Επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ 

Πρόχειρα και αιφνιδιαστικά επιχειρείται, από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλαγή στη λειτουργία των παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών, που ελέγχονται από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, χωρίς όμως να λαμβάνει πρόνοια για τα παιδιά και τα νήπια που είναι ήδη εγγεγραμμένα σε αυτούς. Επειδή μάλιστα αλλάζουν τα κριτήρια επιλογής και δίνεται προτεραιότητα στις εργαζόμενες μητέρες του ιδιωτικού τομέα, με το χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα, η πλειονότητα των εξυπηρετούμενων σήμερα γονέων στους σταθμούς της ΔΑΕΧ – Νερομπογιές και Νότες και Γλυκό μου Μανταρίνι – αντιμετωπίζουν την βεβαιότητα του αποκλεισμού.
Έτσι, χωρίς να εξετάζονται κρίσιμες παιδαγωγικές σταθερές, νήπια και παιδιά οδηγούνται σε βίαιη-αναγκαστική-αλλαγή περιβάλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευαίσθητη ψυχική τους κατάσταση.Οι γονείς προβάλουν, με αξιοπρεπή τρόπο, το δίκαιο και λογικό αίτημά τους. Ζητούν να υπάρξει μεταβατικό στάδιο, ενός ή δυο χρόνων, στην εφαρμογή της νέας ρύθμισης, ικανό να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της παρουσίας των παιδιών στους σταθμούς.
Για να γίνει όμως πράξη αυτό-το ελάχιστο-θα πρέπει-αύριο κιόλας-να συγκροτηθεί ομάδα, από γονείς και στελέχη της επιχείρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί:
1. πόσοι από τους γονείς, που έχουν καταθέσει αίτηση επανεγγραφής στους σταθμούς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της νέας εγκυκλίου. Να δεσμευθούν από τη ΔΑΕΧ οι αντίστοιχες θέσεις προκειμένου να συνεχίσουν τα παιδιά, στους ίδιους σταθμούς. Οι θέσεις αυτές δεν θα προσφερθούν σε δικαιούχους της Εργατικής Εστίας, για όσο χρόνο απαιτείται.
2. πόσοι από τους γονείς, που έχουν καταθέσει αίτηση επανεγγραφής, πληρούν τις προϋποθέσεις της εγκυκλίου, προκειμένου αυτοί να στραφούν προς την Εργατική Εστία και μέσω αυτής, να επιτύχουν τη συνέχιση φοίτησης των παιδιών τους στους σταθμούς.
Από την παραπάνω διαδικασία θα προκύψει ο αριθμός των υπολοίπων θέσεων που μπορούν να εκχωρηθούν για κάλυψη, με το νέο καθεστώς, και για τον κάθε χρόνο της μεταβατικής περιόδου. Ακόμα θα υπολογισθεί το πρόσθετο κόστος που προκύπτει, για τους σταθμούς, και θα ζητηθεί η καταβολή του από την κεντρική διοίκηση, ώστε αυτό να μην επιβαρύνει τη ΔΑΕΧ.
Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 18 Ιουλίου 2008- ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής των σταθμών στο νέο σύστημα-γιατί άλλως, εφόσον η ΔΑΕΧ εκχωρήσει, όπως έχει ήδη αποφασίσει, το σύνολο των θέσεων που διαθέτει στην Εργατική Εστία, ο αποκλεισμός των γονέων θα είναι βέβαιος!
Πιστεύουμε και ελπίζουμε πως θα επικρατήσει πνεύμα λογικής και σεβασμού, απέναντι σε γονείς και παιδιά. Η δημοτική αρχή πρέπει να βρει τον τρόπο να λύσει το πρόβλημα, όπως πράττουν και άλλοι δήμοι της χώρας.
Αρκεί να επιδείξει διάθεση συνεργασίας, υπευθυνότητα και τόλμη.
Όσο για την αλήθεια, αυτή λάμπει. Επιβεβαιώνεται ότι μετακυλύουν ευθύνες και αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦωτιά στα Φλάτσια
Επόμενο άρθροΣυζήτηση στη Βουλή για τη Ναυτιλία και σχόλια για… τρόλεϊ και καναρίνια!