Αρχική Νέα Τοπικά Τρεις ακόμα Δήμοι χρηματοδοτούνται για χωροταξική μελέτη

Τρεις ακόμα Δήμοι χρηματοδοτούνται για χωροταξική μελέτη

11

 Μετά το Δήμο Αγίου Μηνά η Περιφέρεια ένταξε στο  ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2000 -2006 και τις μελέτες Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) για τους Δήμους Ιωνίας, Αμανής και Μαστιχοχωρίων.
   Συγκεκριμένα με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιάννη Λέκκα, εντάχθηκαν οι μελέτες αυτές στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Ανάπτυξη» και στο Μέτρο 1 «Αστικές Υποδομές».
   Ο προϋπολογισμός των μελετών, όπου φορέας υλοποίησης είναι οι αντίστοιχοι Δήμοι, είναι 531.000 ευρώ για το Δήμο Ιωνίας, 160.000 ευρώ για το Δήμο Αμανής και 210.000 ευρώ για το Δήμο Μαστιχοχωρίων.
   Συνολικά από την Περιφέρεια 13 Δήμοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενώ υπήρξε και αύξηση των διαθέσιμων πόρων (η αρχικά διαθέσιμη δημόσια δαπάνη ήταν 1,5 εκ. και εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι ύψους 1,23 εκ. ευρώ).
   Παρόλο που ο ΓΓ της Περιφέρειας εκφράζει την ικανοποίησή του γι αυτή την αύξηση, γεννάται το ερώτημα γιατί δεν εγκρίθηκαν νωρίτερα ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για την απορρόφησή τους μιας και το το Γ’ ΚΠΣ λήγει τέλος του χρόνου.
   Πάντως η ανάγκη να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός στους Δήμους είναι απαραίτητος έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προστασία του περιβάλλοντος και η δυνατότητα στους Δήμους «να οργανώσουν την οικιστική τους ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η προσπάθεια μας αυτή –καταλήγει ο κ. Λέκκας- θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013».