Αρχική Πολιτισμός Στο «Μ. Θεοδωράκης» ανεβαίνει «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο»

Στο «Μ. Θεοδωράκης» ανεβαίνει «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο»

21

  Στη γενέτειρα του Πλάτωνα Ροδοκανάκη, στη Χίο, θα δοθούν παραστάσεις του δραματοποιημένου διηγήματός του «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο», από τη θεατρική ομάδα «Όχι παίζουμε», ύστερα από σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στην Αθήνα.
     Οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Καστρομηνά στις 29, 30 και 31 Αυγούστου και θα ξεκινούν κάθε βράδυ με μια ξεχωριστή 15λεπτη ομιλία, από διαφορετικό κάθε φορά εισηγητή για τη ζωή, την καταγωγή και το έργο του λησμονημένου συγγραφέα και θα ολοκληρώνεται με την παράσταση «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο», όπου το ομώνυμο διήγημα παρουσιάζεται αυτούσιο 100 χρόνια μετά!
     (Να σημειώσουμε ότι το Σεπτέμβριο (20-23) θα δοθούν παραστάσεις στο Μουσείο Μπενάκη της Οδού Πειραιώς 260).
     Συμπαραγωγός στο έργο είναι το ΔΗΠΕΘΕ Χίου και χορηγός το Ίδρυμα μιας άλλης μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας, το «The John’s Fafalios Foundation» που επίσης αναπτύσσει εξαιρετική δραστηριότητα στο χώρο του θεάτρου. Η δράση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
    
     Σύντομη περιγραφή
     Ένας νέος θαυμαστής του Πλάτωνα Ροδοκανάκη περιπλανιέται με μια νεκροφόρα σε τόπους που σχετίζονται με τον συγγραφέα και οργανώνει επετείους προς τιμήν του.  Μας κερνάει λικέρ τριαντάφυλλο, τραγουδάει τραγούδια Λαπαθιώτη και Χρηστομάνου, παίζει τραγούδια ρετρό και πλανόδιας μπάντας, προσκαλεί και ειδικό ομιλητή να μας πει δυο λόγια για τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη. 
Μετά μας παρουσιάζει το διήγημα «το Βυσσινί Τριαντάφυλλο», μια ιστορία αγάπης και ταυτόχρονα το «περιεργότερον φιλολογικόν έργον της Ελλάδος» όπως έγραψε τότε η εφημερίδα Ακρόπολις.  Μαζί του, και για πρώτη φορά σε κοινή θέα, η εδώ και 100 χρόνια κρυμμένη νεράιδα – μούσα του Πλάτωνα Ροδοκανάκη.
     Ερμηνεύουν:  Γιάννης Κλίνης (θαυμαστής Ροδοκανάκη), Ειρήνη Αλεξίου (νεράιδα)
     Ομιλητές: 
     29 και 30/8  Μαρία Ξύδα  «Οι Ροδοκανάκηδες της Χίου:  η αρχή μιας πριγκιπικής οικογένειας»
     31/8   Βασίλης Αγιαννίδης  «Η οικογένεια Ροδοκανάκη της Θεσσαλονίκης»
     Τιμή εισιτηρίου : 15€, 10€ (νεανικό) Διάρκεια Παράστασης: 80 λεπτά
    
     Ο συγγραφέας
    
     Γόνος μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας ο Πλάτων Ροδοκανάκης (1883-1919), γεννήθηκε στη Σμύρνη και μεγάλωσε στο Κορδελιό. Η καταγωγή του ξεκινά από αριστοκρατική οικογένεια του Βυζαντίου, η οποία ανέπτυξε τεράστια δραστηριότητα στη ναυτιλία και το εμπόριο σε Χίο, Σύρο, Οδησσό, Σμύρνη, Λονδίνο κ.ά.
     Συγγενής του υπήρξε ο Χιώτης εθνικός ευεργέτης Παύλος Ροδοκανάκης, μεγαλέμπορος, πλοιοκτήτης, τραπεζίτης και γαιοκτήμονας που διέπρεψε στην Οδησσό και έγινε το «κλειδί» για να εισχωρήσει ο νεαρός Πλάτων Ροδοκανάκης στα λαμπρότερα αστικά αθηναϊκά σαλόνια της εποχής, από όπου άντλησε την έμπνευσή του για τη συγγραφή μεγάλου αριθμού άρθρων, διηγημάτων, δοκιμίων κ.ά.
     Μέσα στη σύντομη, αλλά γεμάτη ζωή του, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, διετέλεσε έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ίδρυσε την «Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών» και οργάνωσε το «Βυζαντινό Μουσείο» στη Θεσσαλονίκη.
     Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1908 με τη συλλογή πεζοτράγουδων «De Profundis», ενώ έγραφε στο εγκυρότερο λογοτεχνικό περιοδικό της εποχής «Ο Νουμάς» και δημοσιογραφούσε στην εφημερίδα «Ακρόπολις».
     Η ασθενική του κράση από παιδί, τον έκανε να υποκύψει σε ηλικία 36 ετών από φυματίωση.