Αρχική Νέα Τοπικά Συνέδριο για την οχυρωματική Αρχιτεκτονική: Οι πολιτικοί μπορούν να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις...

Συνέδριο για την οχυρωματική Αρχιτεκτονική: Οι πολιτικοί μπορούν να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις για τα μνημεία

24

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου για τον Ανάβατο και την οχυρωματική αρχιτεκτονική στο Αιγαίο. Και αυτό διότι κατά τις 3ήμερες εργασίες παρουσιάστηκε μεγάλος αριθμός νέων ανακοινώσεων από δεκάδες επιστήμονες οι οποίοι είδαν από κοντά τα βυζαντινά μνημεία του νησιού.
   Στον Ανάβατο βέβαια, αγκάθι παραμένει το ζήτημα των ιδιοκτησιών.
   Κατά την 3η ΕΒΑ χρειάζεται να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις στο Μεσοχώρι, όπου έχει εγκριθεί και κονδύλι μέσω του Γ’ ΚΠΣ. Οι κάτοικοι του Αναβάτου όμως διαμαρτύρονται (και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης- ξενάγησης στα πλαίσια του συνεδρίου), ότι δεν λογαριάζουν τις περιουσίες που έχουν και στο Μεσοχώρι και ότι ερήμην τους προχωρούν οι διεργασίες.
   Αντικείμενο βέβαια του συνεδρίου δεν ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αναβάτου και οι επιτρεπόμενες χρήσεις στο Μεσοχώρι.
   Οι προτάσεις όμως που ακούστηκαν σχετικά με τα μνημεία πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον, αποτελούν σημαντικό όπλο και για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης στη διεκδίκηση κονδυλίων για τα μνημεία όπως και για τα προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτά.
   Μιλήσαμε με τη λήξη του συνεδρίου με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας Νίκο Γκιολέ και τον Διευθύντρια της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αριστέα Καββαδία, τις απόψεις των οποίων και μεταφέρουμε.
  
   Νίκος Γκιολές: δύσκολα τα οχυρωματικά μνημεία
   «Το συνέδριο πήγε πολύ καλά. Είχε μεγάλη συμμετοχή και το ακροατήριο ήταν συνεχώς εδώ. Οι ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν ήταν πολλές, 77, ενώ είχαμε και 4 πόστερ- αναρτημένες ανακοινώσεις. Μόνο 3 δεν βγήκαν επειδή δεν μπόρεσαν να έρθουν οι σύνεδροι», μας είπε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος  Γκιολές.
   Ο κ. καθηγητής σημείωσε ότι στο συνέδριο παρουσιάστηκαν ποικίλα θέματα και πολύ νέο υλικό. «Το μεγαλύτερο μέρος ήταν θέματα οχυρωματικής. Επίσης ενδιαφέροντα θέματα παρουσιάστηκαν από μηχανικούς, αρχιτέκτονες ως προς τους τρόπους για τη συντήρηση-  ανάδειξη μνημείων. Παράλληλα έγιναν και κάποιες μουσειολογικού περιεχόμενου ανακοινώσεις πως αυτά τα έργα, που είναι και δύσκολα έργα, να αποδοθούν στο κοινό και να γίνουν μέσο παιδείας. Μέσα από εκθέσεις ή από προγράμματα εκπαιδευτικά», μας τόνισε.
   Μεταξύ των επιστημόνων, οι οχυρώσεις θεωρούνται ως «δύσκολα μνημεία». «Είναι σε πολύ κακή κατάσταση, είναι ερείπια. Είναι δύσκολο να ερευνηθούν και να αποτυπωθούν», μας είπε ο συνομιλητής μας επισημαίνοντας ότι με τη δημοσίευση εργασιών και ανακοινώσεων για πρώτη φορά, «μπορεί κανείς να σχηματίσει καλύτερα μια σαφέστερη εικόνα για την οχυρωματική αρχιτεκτονική στο Αιγαίο τουλάχιστον στην Ανατολία. Υπάρχουν κοινά στοιχεία, υπάρχουν πολλές βυζαντινές οχυρώσεις αλλά οι πιο εντυπωσιακές είναι οι όψιμες της λατινοκρατίας (ήταν πιο ισχυρές) και της τουρκοκρατίας στη συνέχεια».
   Για να αναδειχτούν όμως «χρειάζονται χρήματα και ενδιαφέρον από το υπουργείο και από την τοπική αυτοδιοίκηση», σημειώνει ο κ. Γκιολές τονίζοντας ότι αν και η τοπική αυτοδιοίκηση δείχνει πως θέλει να αναδείξει τα τελευταία χρόνια μνημεία εντούτοις προχωρεί κάποια πράγματα με κακή αντίληψη, ενώ δεν πρέπει να τα βλέπει με σκοπό δημαγωγικό για να μαζέψει ψήφους.
   Σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης ο κ. Γκιολές τόνισε ότι σε τέτοιους οικισμούς πρέπει να είναι υπόγειες οι καλωδιώσεις και γενικά να υπάρχει προστασία, ενώ ανέφερε σαν αρνητικό παράδειγμα τον οικισμό των Αυγωνύμων παρόλο που ο τελευταίος δεν είναι προστατευόμενος.
   Στο σχόλιό μας ότι οι πολίτες πολλές φορές βάλουν κατά των μέτρων της Αρχαιολογίας αναρωτήθηκε μας θύμισε ότι «αν δεν ήταν και η αρχαιολογία τι θα είχε μείνει σε αυτό τον τόπο;».
  
   Μήνυμα στους αιρετούς
   Το μήνυμα που πρέπει να λάβουν οι αιρετοί και γενικότερα όσοι ασχολούνται με τα κοινά μας μετέφερε η Διευθύντρια της 3ης ΕΒΑ Αριστέας Καββαδία. Σαφέστατα ικανοποιημένη από την επιστημονική όπως είπε επιτυχία του συνεδρίου τόνισε:
   «Το Συνέδριο αναφέρεται κύρια στην επιστημονική κοινότητα και στην προώθηση της επιστήμης και όχι τόσο στους πολιτικούς και αν κάποιος πολιτικός χαιρετίσει.
   Τους (πολιτικούς) ενδιαφέρει όμως η μεγαλύτερη γνώση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Και ήταν ευθύνη των πολιτικών να ήταν εδώ, να λάβουν γνώση αυτών που ελέχθησαν για να τα χρησιμοποιήσουν στα προγράμματα τους, στις προτάσεις τους. Σε ότι σημαίνει μελλοντικός προγραμματισμός για χρηματοδότηση, διαμόρφωση, ένταξη του μνημείου μέσα στην κοινωνία. Αυτός δεν είναι ρόλος των επιστημόνων που θα έρθουν σε ένα συνέδριο».
   Στο επόμενο διάστημα η Οργανωτική Επιτροπή θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων με βάση τα όσα ελέχθησαν και τις περιλήψεις των ανακοινώσεων.
   Μεταξύ άλλων στο συνέδριο ακούστηκαν καινούργια στοιχεία για το Κάστρο του Καταρράκτη, για τον Ανάβατο, όπως και για άλλα κάστρα της Μεσογείου στην Ελλάδα, αλλά και στη Μάλτα και στην Κύπρο.