Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία κατοίκων Αναβάτου- και το Μεσοχώρι κατοικείται

Διαμαρτυρία κατοίκων Αναβάτου- και το Μεσοχώρι κατοικείται

19«Αυτές τις ημέρες παρακολουθήσαμε το Συνέδριο σχετικά με τον Ανάβατο στο Ομήρειο. Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι η προσπάθεια από πλευράς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (3η ΕΒΑ) να δοθεί η εικόνα του Αναβάτου ως ενός πλήρως εγκαταλελειμμένου οικισμού ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΚΤΗΡΙΩΝ.

Ενός οικισμού – φαντάσματος, κλινικά νεκρού, που τώρα έρχεται η πολιτεία ΤΑΧΑ να δώσει πνοή ζωής. Κανείς δεν ανέφερε για τους  κατοίκους που υπάρχουν στον οικισμό και που έχουν τα σπίτια τους, άλλοι τα βρήκαν από τους πατεράδες τους και άλλοι τα αγόρασαν από υπερβολική αγάπη και σεβασμό για τον τόπο και την ιστορία που κουβαλά. Και παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες (τεράστιες δυσκολίες στις οικοδομικές εργασίες λόγω δύσβατου τοπίου και κάθε τόσο νομοθεσίες αντικρουόμενες από πλευράς Αρχαιολογίας κλπ.) αυτοί τα επισκεύαζαν και τα νοικοκύρευαν  με δέος και σεβασμό για την ιστορία του.


Και ξαφνικά -ένα χρόνο πριν περίπου- μετά από χρόνια αγώνων των κατοίκων και των αμέτρητων φίλων του οικισμού Αναβάτου, δόθηκε επιτέλους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία πράσινο φως, για να μπορέσουν οι ταλαίπωροι ιδιοκτήτες του οικισμού να τα επισκευάζουν και να τα συντηρούν. Ήταν όμως ένα τέχνασμα για αποπροσανατολισμό των ενδιαφερόντων, ώστε να μην πάρουν είδηση τι θα επακολουθούσε.


Έτσι  ξαφνικά λίγο καιρό πριν έπεσε σαν κεραυνός το νέο  ότι η Αρχαιολογία τούς πετά έξω από τις ιδιοκτησίες τους στο Μεσοχώρι (εξαιρώντας… γενναιόδωρα (!!!) τα λιγοστά σπιτάκια στο κάτω τμήμα του) χωρίς καν να υπάρξει ένας διάλογος, μια ενημέρωση. Τίποτα…


Μέσα από το πρίσμα της εξουσίας που δίνουν στείροι νόμοι πετάγονται έξω οι κάτοικοί του, χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη, αποφασίζουν κάποιοι ερήμην τους για να γίνουν τάχα « μεγαλόπνοα κατά αυτούς έργα». Μέσα από «φασιστικές διαδικασίες» έχουν για Όραμά τους να μετατρέψουν τον οικισμό σε ένα άψυχο σκηνικό, ένα ναό της Κουλτούρας χωρίς καθόλου κατοίκους στα πόδια τους. Δήθεν το αποχετευτικό σύστημα και η δύσβατη περιοχή και η έλλειψη τίτλων (λες και είχαν τίτλους οι άλλοι οικισμοί), ψέλλισαν σαν δικαιολογία όταν ρωτήθηκαν. ΡΗΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα σοβαρά προβλήματα αρκεί να θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με το σεβασμό που απαιτούν. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρήθηκε πιο εύκολο να πεταχτούν οι ιδιοκτήτες έξω, να τους αρπάξουν με το έτσι θέλω τις περιουσίες τους χωρίς καν να έχουν την ευαισθησία να τους καλέσουν, να συζητήσουν μαζί τους όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και αρμονικά όλοι μαζί να αγωνισθούν για ένα καλύτερο Ανάβατο.


Έχετε ποτέ αναλογισθεί, κυρία Καββαδία, μέσα από το πρίσμα της εξουσίας που σας έχει δοθεί ότι σήμερα συντελείται  ένας τρίτος σύγχρονος ξεριζωμός των κατοίκων του Αναβάτου μετά από τις δύο δραματικές καταστροφές, που έχει υποστεί ο Οικισμός στο παρελθόν εκείνη του ολοκαυτώματος επί Τουρκοκρατίας και εκείνη από το μεγάλο σεισμό στη Χίο το 1881; Σε ποιον άλλο οικισμό στην Ελλάδα είχαμε ανάλογη αντιμετώπιση, να παραλαμβάνουν δηλαδή έναν ζωντανό οικισμό και να τον μετατρέπουν σε ένα άψυχο σκηνικό, σε έναν οικισμό – φάντασμα;


Επειδή  έχουμε την πεποίθηση ότι είστε ένα άτομο με ανοικτό μυαλό και δεκτικότητα, πιστεύομε ότι έχετε ακόμη τη δυνατότητα και μπορείτε  να αλλάξετε τη δραματική εξέλιξη του οικισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τη δική μας πλευρά: την πλευρά των ιδιοκτητών και φίλων του Αναβάτου, δίνοντας την ευκαιρία μέσα από δημοκρατικούς διαλόγους να δοθούν ικανοποιητικές λύσεις και για τις δύο πλευρές».


 Κάτοικοι του Αναβάτου.


 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΑΛΗΘΕΙΑ