Αρχική Πολιτισμός Γ.Γ. Υπ. Πολιτισμού: αισιοδοξία για Παναγιά Κρήνα

Γ.Γ. Υπ. Πολιτισμού: αισιοδοξία για Παναγιά Κρήνα

240

{fnc titlos}


 
Την ερχόμενη ’Ανοιξη αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης σε ένα από τα παλιότερα χριστιανικά μνημεία της Χίου, την Παναγιά την Κρήνα του 12ου αιώνα. Βρισκόμενη στη Χίο το Σάββατο η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το μνημείο αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειούς συνοδεία του Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρου Κολώνα, της Προϊσταμένης της Γ΄Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αριστέας Καββαδία και της Προϊσταμένης της Κ’ εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αγλαϊας Αρχοντίδου.
Η κα Μενδώνη δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την κατάσταση της εκλησσιάς που τα τελευταία χρόνια διατηρείται σταθερή.
«Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί η απαραίτητη αναστηλωτική μελέτη, η μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών του μνημείου ενώ πέρασε από το ΚΑΣ προ διμήνου και είναι απολύτως ώριμα πλέον τα πράγματα για την ένταξη του έργου στο Γ’ ΚΠΣ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν συντάξει το τεχνικό δελτίο το οποίο έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την οριστική ένταξη του έργου», σημείωσε.
Χαρακτηρίζοντας το μνημείο μοναδικό και από αρχιτεκτονικής πλευράς και εξαιτίας του τοιχογραφικού του διακόσμου (είναι ολόγραφο με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, αυτές του 14ου αιώνα είναι εκτεθειμένες στο Παλάτι του Ιουστινιάνι ενώ υπάρχει και το στρώμα του 18ου αιώνα που έχει την ευκαιρία κανείς να δει τον τρούλο), η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «στα επόμενα 2-2,5 χρόνια η Κρήνα θα αποκτήσει το μνημειακό και μοναδικό χαρακτήρα τον οποίο είχε».
Οσο αφορά τον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειούς μπορεί να είναι και  επισκέψιμος το προσεχές καλοκαίρι.
«Αυτή τη στιγμή στη Χίο και Ψαρά συντελείται ένα πολύ μεγάλο αρχαιολογικό έργο, όσο αφορά τις πρώϊμες αρχαιότητες. Μέσα από τη συστηματική δουλειά της Κ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, σε μια δική μου ιδέα να κάνουμε ένα πρόγραμμα σε όλο το Αιγαίο για τους προϊστορικούς οικισμούς, η Χίος θα αποκτήσει τον πρώτο αναδεδειγμένο αρχαιολογικό και επισκέψιμο χώρο», τόνισε η κα Μενδώνη
Για το καλοκαίρι του 2004 προγραμματίζεται εξάλλου η ολοκλήρωση του αρχαιολογικού χώρου στη θέση Αρχοντίκι των Ψαρών, που είναι μία μοναδικής σημασίας μυκηναϊκή θέση, οπότε θα είναι και επισκέψιμο.
Στη φωτογραφία η κα Μενδώνη μέσα στην εκκλησιά της Παναγιάς Κρήνας με την Προϊσταμένη της Γ’ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αριστέα ΚΑββαδία και τους συντηρητές τέχνης Τάκη Μαντζούκη και Στρατής Γιάννακας. Στο συνεργείο συντήρησης της κρήνας έχουν εργαστεί κυρίως από το 1983 και οι Θεόδωρος Δρίζος, Χρήστος Ντίλης, Σταύρος Ντίλης και Κώστας Παντελάκης. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτην τέταρτη θέση ο ΝΟΧ
Επόμενο άρθροΕθελλοντική οργάνωση χρονιάς οι Πρόσκοποι