Αρχική Νέα Οικονομία Νησιά, ενωμένα με τις ιδιομορφίες τους

Νησιά, ενωμένα με τις ιδιομορφίες τους

44


{fnc titlos}Στο νησί της Ναυτιλίας, τη Χίο, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη ’Ανοιξη η Γενική Συνέλευση των νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης.
Ως πολύ σημαντικό γεγονός το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Αντώνης Ζαννίκος ενημερώνοντας στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο για τα αποτελέσματα του  3ου Φόρουμ του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων (φώτο) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε 14- 15 Νοεμβρίου στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.
Στόχος του Επιμελητηρίου Χίου να συγκαλέσει το ίδιο διάστημα και συνάντηση των αρμοδίων υπουργών Ανάπτυξης, αφού το πρώτο εξάμηνο του 2003 η Ελλάδα θα έχει την Προεδρεία της Ε.Ε.
Μετά τις αρχαιρεσίες του Δικτύου στη Σαρδηνία, η Ελλάδα κατέχει δύο θέσεις με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων κ. Κασιμάτη και τον πρώην Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου Κυριάκο Δηράκη, ενώ το χιώτη Ηλία Μιχαλάκη τον αντικατέστησε στην Προεδρίας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Κάλιαρι Romano Mambrini.
Σε ότι αφορά το Φόρουμ της Σαρδηνίας ενδιαφέρον είχε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα του Κάλιαρι «La nuova Sardegna» με τίτλο «νησιά λιγότερο απομονωμένα χάρη στην τηλεματική» και στηριγμένο κυρίως πάνω στην εισήγηση του σαρδήνιου οικονομολόγου Paolo Savona.
Στη συνέχεια μεταφέρουμε αποσπάσματα από αυτό.
«Είναι ένα τρομερό χάσμα εκείνο που χωρίζει τις δυτικές περιοχές της Ε.Ε. από τις νησιωτικές: πολύ πλούσιες οι πρώτες, καθυστερημένες στην ανάπτυξη και με μια οικονομία λιγότερο υποσχόμενη οι δεύτερες. Εντούτοις με τα 450 νησιά τους, τα 15 εκατομμύρια κατοίκων και με μια έκταση ίση με το 1/5 της ηπείρου, τα νησιά αντιπροσωπεύουν ένα σεβαστό κομμάτι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Τι κάνουμε για να εμποδίσουμε αυτό το χάσμα;
«Ειπώθηκε στο Forum, σημειώνει η εφημερίδα, του Δικτύου που συγκεντρώνει τα εμπορικά επιμελητήρια των νησιωτικών περιοχών: δημόσιο συμψηφιστικό ταμείο, συμπληρωμένο από τις υποδομές και τη δυνατή ανάπτυξη είναι η συνταγή σύμφωνα με το σαρδήνιο οικονομολόγο Paolo Savona για να συντρίψουμε το μειονέκτημα της νησιωτικής θέσης.
«Αποψη από έναν οικονομολόγο, εξήγηση ο κ. Savona η νησιωτική θέση είναι μία ευκαιρία γιατί προστατεύει την τοπική αγορά. Αλλά οι δεσμοί υπάρχουν παρ΄όλο που το δίκτυο πληροφόρησης καταρρίπτει τα τοπικά όρια. Το σλόγκαν είναι: «να πάει η Σαρδηνία στη νέα οικονομία, στηρίζοντας την οικονομία των υπηρεσιών χωρίς να εγκαταλείψει τη βιομηχανία και την αγροκτηνοτροφία.
Ολα αυτά, σημειώνεται και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για εμάς, είναι σημεία στο κείμενο του «νέου σχεδίου αναγέννησης» που παραγγέλθηκε από το επιμελητήριο της Σαρδηνίας και θα είναι έτοιμο έως τον επόμενο μήνα.
Κατά τον σαρδήνιο οικονομολόγο «τα πράγματα στη Σαρδηνία πάνε καλύτερα από την υπόλοιπη Ιταλία. «Χρειάζεται να καταλάβουμε αν πρόκειται για μια δυναμική του παρελθόντος προορισμένη να χαθεί ή αν η νησιωτική θέση θα προστατέψει την τοπική κοινωνία από τα προβλήματα που όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει. Μια από τις δυνατές λύσεις της πραγματοποίησης είναι το κοινό οικονομικό φορολογικό σύστημα, τόνισε για να προτείνει, η ευρώπη αποφάσισε να κάνει κοινό νόμισμα σε μια περιοχή όχι άριστη. Χρειάζεται να δώσουμε στην Ε.Ε. περισσότερα κεφάλαια για να προοριστούν σε μειονεκτικές περιοχές, όπως τα νησιά».
Για τον Πρόεδρο της Περιφέρειας της Σαρδηνίας Mauro Pili «τα νησιά πρέπει να συνδεθούν με μια τέτοια λογική ώστε να εκμεταλλευθούν καλύτερα τις δυνάμεις τους». Για το νέο Πρόεδρο του Δικτύου Romano Mambrini δεν υπάρχει μια μοναδική συνταγή που να ισχύει για όλες τις νησιωτικές περιοχές, «καλύτερα μια διαδρομή εναλλακτική και διαφοροποιημένη βασισμένη στις ιδιομορφίες του κάθε τόπου αναφοράς», τονίζει.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτην τέταρτη θέση ο ΝΟΧ
Επόμενο άρθροΕθελλοντική οργάνωση χρονιάς οι Πρόσκοποι