Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Κέντρο Παιδιού & εφήβου: αποτελέσματα εκδήλωσης για τις “διαταραχές διατροφής”

Κέντρο Παιδιού & εφήβου: αποτελέσματα εκδήλωσης για τις “διαταραχές διατροφής”

10

     Δελτίο τύπου


      Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου πραγματοποίησε στις 21/03/2009, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκδήλωση με θέμα  «Διαταραχές διατροφής : από τη βρεφική ηλικία στην ενήλικη ζωή».
      Οι ομιλητές κ. Μπόλιας Κωνσταντίνος, παιδοψυχίατρος), κα Φύλλα Ηλιάνα, ψυχίατρος, και κα Καλογεράκη Μαρία, ψυχολόγος, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στην πρόσληψη τροφής από τη βρεφική ηλικία έως την ενήλικη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπόλιας, αφού αναφέρθηκε στον θηλασμό και την διατροφή ως φυσιολογικής λειτουργίας που συμβάλλει στην ανάπτυξη του  συναισθηματικού δεσμού μητέρας- βρέφους, μίλησε για την άρνηση λήψης τροφής στη βρεφική και την παιδική ηλικία. Η κα Φύλλα αναφέρθηκε στους παράγοντες που αλληλεπιδρούν  με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι διαταραχές διατροφής (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία και άλλες κλινικές μορφές) στην εφηβεία ή/και στην ενήλικη ζωή. Επίσης, παρουσίασε τα κύρια διαγνωστικά κριτήρια των διαταραχών αυτών, τις πιθανές οργανικές επιπλοκές τους, τις ενδείξεις για νοσηλεία, την πρόγνωση καθεμιάς από αυτές τις διαταραχές και τους άξονες της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης. Η κα Καλογεράκη εστίασε στο ψυχολογικό υπόστρωμα αυτών των διαταραχών, αναφερόμενη στις  ψυχοκοινωνικές θεωρίες που συνδέονται με τις διαταραχές λήψης τροφής και που προσπαθούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει στο ίδιο το άτομο που πάσχει καθώς και στο οικογενειακό σύστημα που ευνοεί την εμφάνισή τους. Το θέμα προσέλκυσε το ενδιαφέρων γονέων, εκπαιδευτικών, ιατρών και άλλων επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με άτομα που παρουσιάζουν τέτοιες δυσκολίες. Στη συζήτηση που ακολούθησε με συντονίστρια την κα Τάσση Μαριάννα, παιδοψυχίατρο, διατυπώθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και παρατηρήσεις.
      Ευχαριστούμε θερμά τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Διοίκησης κ. Ιω. Καρκαζή για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου του Παν/μίου Αιγαίου καθώς και την  κα. Ισ. Μπουρνιά και τον κ. Φ. Σιδηροφάγη για τη βοήθειά τους.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕυχαριστίες Φιλοζωϊκού για τη στήριξη στο τσάϊ
Επόμενο άρθροΏρα της Γης: Παγκόσμια συμβολική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή