Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιάννης Κοσμίδης: εισήγηση στην παρουσίαση του βιβλίου των Τ. Παππά- Τρ. Δραβαλιάρη

Γιάννης Κοσμίδης: εισήγηση στην παρουσίαση του βιβλίου των Τ. Παππά- Τρ. Δραβαλιάρη

18

 Χίος, 13 Μαρτίου 2009


«Κοινός στόχος όλων μας είναι ο εξανθρωπισμός των κοινωνιών μας με αναφορά στο κοινωνικό συμφέρον. Και πιστεύω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ μπορούμε να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτό το στόχο αν κλείσουμε τα αυτιά μας σε παρωχημένες νοοτροπίες που μας κρατούν πίσω», επισήμανε ο Βουλευτής Χίου Ιωάννης Κοσμίδης κατά την διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του των κ.κ. Τάσου Παππά και Τριαντάφυλλου Δραβαλιάρη..

      Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου των κ.κ. Τάσου Παππά και Τριαντάφυλλου Δραβαλιάρη με τίτλο «Το τέλος του δικομματισμού;», ο βουλευτής Χίου Ιωάννης Κοσμίδης επισήμανε ότι οι τελευταίες μετρήσεις, δείχνουν πως ο μηχανισμός εναλλαγής των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία, λειτουργεί εκ νέου. «Τα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κυμαίνονται πλέον, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Η κινητικότητα δε, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., λειτουργεί πάλι όπως παλαιότερα. Σίγουρα δεν αποτελούν νίκη του δικομματισμού. Είναι προφανές πως οι πολίτες ζητούν νέο περιεχόμενο σ’ αυτόν τον όρο. Νέο περιεχόμενο ύφους, ήθους και στρατηγικού περιεχομένου της διακυβέρνησης», επισήμανε ο Κοσμίδης.
      Ο κ. Κοσμίδης σχετικά με την αντοχή και την ανθεκτικότητα του δικομματισμού ανέφερε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τα δυο μεγάλα κόμματα εκφράζουν δυο υπαρκτά πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία. Τα δυο αυτά ρεύματα εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο τις αρχές και τις αξίες τόσο της κεντροδεξιάς όσο και της κεντροαριστεράς. Και οι δυο αυτές δυνάμεις δεν προκύπτουν από εφήμερες πολιτικές διαδικασίες. Έλκουν την καταγωγή και οφείλουν την παρουσία τους στον φιλελεύθερο και σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Μάλλον πρέπει να συζητούμε για διπολισμό και όχι για δικομματισμό.
     Εν κατακλείδι, ο Βουλευτής Χίου κατέθεσε την πρόταση του για την ανάγκη υπέρβασης της κρίσης του πολιτικού συστήματος. «Η ανάγκη υπέρβασης της κρίσης του πολιτικού συστήματος είναι συνυφασμένη με την μεταρρυθμιστική ατζέντα την οποία έχουν ανάγκη η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία, οι θεσμοί. Το νέο διακύβευμα στο οποίο καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε είναι η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων. Το ζητούμενο, λοιπόν, τίθεται πλέον επί τάπητος. Πως και πότε θα σχηματοποιηθεί η υπέρβαση της κρίσης σε ένα κομματικό σύστημα που θα διασφαλίζει στον αναγκαίο βαθμό μια ουσιαστική κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση, είναι ένα μεγάλο ζήτημα σε εκκρεμότητα και υπό διαμόρφωση. Από αυτό εξαρτάται εάν και ποτέ θα γεννηθεί και θα υπάρξει ένα σύγχρονο πολιτικό σχέδιο ικανό να απαντήσει στα προβλήματα και διλλήματα της σημερινής δυσμενούς παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητος. Διαφορετικά, το μέλλον θα ακολουθήσει άλλους, μη πολιτικούς δρόμους, συμπαρασύροντας μαζί με την παλιά τάξη πραγμάτων και ένα γερασμένο και αναντίστοιχο με τις κοινωνικές ανάγκες κομματικό σύστημα. Σήμερα, όλοι εμείς, καλούμαστε να επαναχαράξουμε τα ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά όρια των υπαρκτών ρευμάτων. Καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τις πολιτικές μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις. Κατά την άποψη μου και τα δυο μεγάλα ρεύματα αντιμετωπίζουν ακριβώς αυτό, το ίδιο, διακύβευμα. Κοινός στόχος όλων μας είναι ο εξανθρωπισμός των κοινωνιών μας με αναφορά στο κοινωνικό συμφέρον. Και πιστεύω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ μπορούμε να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτό το στόχο αν κλείσουμε τα αυτιά μας σε παρωχημένες νοοτροπίες που μας κρατούν πίσω. Τα ζητήματα και τα διλλήματα της σημερινής πραγματικότητας καθιστούν αναγκαία την συνάντηση όλων των προοδευτικών, μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων. Και σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι και τα πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν τον δικό τους ξεχωριστό και σημαντικό ρόλο. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προβάλουν μπροστά μας είναι πολλαπλές και μεγάλες. Δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτές εάν μείνουμε παγιδευμένοι στο χθες και στα πολιτικά υποδείγματα του παρελθόντος. Μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον έχοντας στις αποσκευές μας νέες ιδέες, σύγχρονες προσεγγίσεις και καινοτόμες προτάσεις».Από το Γραφείο Τύπου
του Βουλευτή Χίου Γιάννη Κοσμίδη

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΑΣΟΚ: Μέτρα για μία πιο «πράσινη» ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Επόμενο άρθροΛέσχη Ανάγνωσης στο βιβλιοπωλείο ΠΥΞΙΔΑ