Αρχική Απόψεις Aρθρα Ανακοίνωση ΠΑΜΕ για “Νηρέα”

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ για “Νηρέα”

26

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ


ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΗΡΕΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ!


Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
Το Πανεργατικό Μέτωπο απευθύνει σ’ εσάς τους εργάτες και τις εργάτριες του ΝΗΡΕΑ θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό!
 Απευθύνεται σ’ εσάς την εργατική τάξη του νησιού, γιατί αντιλαμβάνεται τα βάσανα και την αγανάκτηση που βιώνετε:
> Απ’ τους χαμηλούς μισθούς, των 300 – 450- 600 ευρώ
> Τη μερική ασφάλιση, τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων από 8ωρο σε 4ωρο, σε ωρομίσθιους, την ασφάλισή σας στο ΤΕΒΕ και τον ΟΓΑ δίνοντάς σας την ιδιότητα του επαγγελματία και αγρότη, ιδιότητες ξένες, αφού εσείς είσαστε οι παραγωγοί του πλούτου που υπάρχει στον τόπο.
> Την εκμετάλλευση που υφίστασθε, αφού δουλεύετε σε βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες υπό δύσκολα καιρικά φαινόμενα.
> Την τρομοκρατία και την απαξίωση της προσωπικότητάς σας, αφού πάντα αιωρείται η απειλή της απόλυσης.
   Γεγονός που βίωσαν  αρκετές δεκάδες συνάδελφών σας το τελευταίο διάστημα έχοντας αρκετά χρόνια στη δουλειά.
   Γεγονός που βίωσε εργαζόμενος σε νυχτερινή εργασία με 11 χρόνια στη δουλειά και 65 χρονών ηλικία, που αφού ταλανίστηκε ηθικά και ψυχικά πετάχτηκε στο δρόμο.
   Γεγονός που βίωσαν οι συνάδελφοί σας, στα δίχτυα, που εκβιάστηκαν υπό την απειλή της απόλυσης «να δεχτούν» την 4ωρη απασχόλησή τους.
   Γεγονός που βιώνουν οι συνάδελφοί σας, που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς να λαμβάνουν το επίδομα του βαρύ και ανθυγιεινού, αφού μπαίνουν στην ίδια μοίρα με τους καπιταλιστές- εργοδότες ασφαλιζόμενοι στο ΤΕΒΕ και πληρώνοντας βαρύ ασφαλιστικό τίμημα.
   Γεγονός που βιώνουν οι συνάδελφοί σας, που με τους νόμους – δώρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ – οι οποίοι έδωσαν  τη δυνατότητα να αλλαχτούν οι συμβάσεις και η ασφάλιση χιλιάδων εργαζομένων σ’ όλη την Ελλάδα σε μισθούς και ασφάλιση που ανταποκρίνονται στον ΟΓΑ.
   Αυτό ήταν ένα ακόμα δώρο των πολιτικών του δικομματισμού, που εκλέγει η πολιτική ολιγαρχία.
   Όλα αυτά τα χρόνια οι καπιταλιστές εργοδότες σας απολαμβάνουν μόνο απ’ ότι φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία που δίνουν οι ισολογισμοί της εταιρίας αμύθητα κέρδη: 2005 – 12.929.666, 2006 – 12.432.733, 2007 – 13.710.803.
   Σ’ όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι απολαβές από τις φοροαπαλλαγές, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 40% σε 25% κ.α.
Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
 Το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ βρίσκεται σήμερα κοντά σας από θέση αρχών γιατί ξεκινάει τις στάση του από μια βασική αφετηρία ό,τι παράγεται σε τούτο τον τόπο, ό,τι διαμορφώνεται ως πλούτος προέρχεται από την εργατική τάξη, τη μισθωτή εργασία, από τα λαϊκά στρώματα των μικροπαραγωγών, των μικρομάγαζων.
      Τα προβλήματα υπάρχουν γιατί υπάρχει η πλουτοκρατία.
      Η πλουτοκρατία είτε απέκτησε κληρονομικά δικαιώματα είτε ανήκει σε νέα τζάκια, έχει στα χέρια της την ιδιοκτησία των βασικών, συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Έχει και την ιδιοκτησία και την πολιτική εξουσία που της επιτρέπει να αγοράζει και να εκμεταλλεύεται την εργατική δύναμη.
      Στην ταξική καπιταλιστική κοινωνία ένας νόμος είναι καθοριστικός, θεμελιακός. Ο νόμος της συγκέντρωσης και συσσώρευσης κεφαλαίων, ένα είναι το κίνητρο το κέρδος. Εδώ βρίσκεται και η ρίζα των επαναλαμβανόμενων περιοδικά οικονομικών κρίσεων. Αυτό το σύστημα είναι καταδικασμένο στο θάνατο, μόνο που ο θάνατος δε θα έλθει έτσι απλά λόγω γήρατος, αλλά με τα συντριπτικά χτυπήματα των ανατρεπτικών κοινωνικοπολιτικών κινημάτων, με επικεφαλής την εργατική τάξη και με την κοινή συμμετοχή και προσπάθεια των συμμάχων της, των μικρών επιχειρηματιών και της φτωχής αγροτιάς. Εννοείται και των μεταναστών, δίχως τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει ένα τόσο ισχυρό κίνημα που απαιτείται.
       Η καπιταλιστική εργοδοσία του ΝΗΡΕΑ δε μοιράζεται ούτε τα κεφάλαια, ούτε τα κέρδη, ούτε την εξουσία με το λαό, γι αυτό και ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ΝΗΡΕΑ βρέθηκε ανάμεσα στους εκατό συνδαιτυμόνες του αρχηγού του αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η καπιταλιστική εργοδοσία, η εξουσία των μονοπωλίων δεν παραχωρεί τίποτε εθελοντικά, τα χάνει ανατρεπόμενη.
Ο σημερινός αγώνας δεν ξεκόβεται απ’ την προοπτική.
      Εμείς δε ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα. Διεκδικούμε και άμεσες λύσεις με πρακτική αξία και ταυτόχρονα δείχνουμε το δρόμο της συσπείρωσης για αντεπίθεση και ρήξη, για ανατροπή με τη θέληση και την ενεργητική συμμετοχή του λαού. Δίχως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα υπάρχουν κατοχυρωμένες, βιώσιμες κατακτήσεις, κοινωνική, λαϊκή ευημερία.
      Δεν ξεκόβεται ο σημερινός καθημερινός αγώνας από τον αυριανό, από την προοπτική.
      Παλεύουμε για τη δημιουργία του ΑΑΔΜ, για τη νίκη των δυνάμεων της λαϊκής εξουσίας, για να χτιστούν οι βάσεις της λαϊκής οικονομίας.
      Είναι αδύνατον ο άνεργος, ο εκβιαζόμενος εργαζόμενος να βρει το δίκιο του, να του αναγνωριστεί το δίκιο του, να ασκήσει πίεση, αν δεν έχει καθαρή εικόνα πού οφείλεται η ανεργία, πού οφείλεται η κρίση, γιατί κάθε φέτος και χειρότερα.
      Το πρώτο βήμα σήμερα, είναι να αποκρούσουμε τις απολύσεις, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, που χτυπά ορισμένους κλάδους και τον δικό σας πιο πολύ, αλλά επηρεάζει αρνητικά και τους υπόλοιπους, είναι να έχουμε όλοι και όλες καθαρή εικόνα, γιατί χτυπά και ξαναχτυπά πότε στην Ασία, πότε στην Ευρώπη, πότε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, πότε σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες που τώρα έγιναν καπιταλιστικές. Γιατί κάθε χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη είτε είναι στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ.
      Δεν αρκεί ο εργαζόμενος να στέλνει τα βέλη στην εκάστοτε κυβέρνηση, πότε να βλέπει υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ και πότε τη ΝΔ. Βεβαίως και πρέπει να ξεκόψει από τα δύο αυτά κόμματα, όχι μόνο γιατί ως κυβερνήσεις τον αδίκησαν, αλλά γιατί τα δύο αυτά κόμματα εκφράζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, της πλουτοκρατίας.
      Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
      Το Π.Α.ΜΕ. θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό σας μέσα και έξω από την επιχείρηση, σταθερός υπερασπιστής των εργασιακών ασφαλιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων σας.
     
      ΧΙΟΣ 11/04/09
     

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝ.Α. Χίου: διαδικασία καθορισμού λατομικών ζωνών στο Νομό
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη τύπου Αρ. Μπελλέ