Αρχική Νέα Τοπικά Ν.Α. Χίου: διαδικασία καθορισμού λατομικών ζωνών στο Νομό

Ν.Α. Χίου: διαδικασία καθορισμού λατομικών ζωνών στο Νομό

21

 Απαντώντας σε πρόσφατο δημοσίευμα της Εταιρείας ΛΑΤΩ ΕΠΕ σχετικά με τη διαδικασία καθορισμού λατομικών ζωνών στο Νομό μας, η οποία είναι σε εξέλιξη, ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης διευκρινίζει τα εξής:
Η σκοπιμότητα καθορισμού νέων λατομικών ζωνών στο Νομό μας, όπως αυτή προσδιορίζεται από το νόμο, οδηγεί τη Ν.Α. Χίου στην πρωτοβουλία αυτή λαμβάνοντας υπόψη:
Α. Τις ανάγκες του Νομού σε αδρανή υλικά, όπως αυτές προκύπτουν από τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στην αγορά των υλικών αυτών.
Β. Τη διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής αδρανών υλικών για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών ή δημόσιων έργων που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στο Νομό.
Γ. Την ορθολογική χωροθέτηση των περιοχών, ώστε αφ’ ενός να επιτυγχάνεται ο ομαλός ανεφοδιασμός με αδρανή υλικά, και αφ’ ετέρου η μεταφορά και η τροφοδοσία να επιτυγχάνεται με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.
Δ. Την προστασία του περιβάλλοντος από παράνομες και ανεξέλεγκτες εκμεταλλεύσεις.
Είναι γνωστό ότι στο Νομό μας επικρατεί, εκ των πραγμάτων, μονοπωλιακό καθεστώς στο χώρο της αγοράς αδρανών υλικών, αφού η δεύτερη επιχείρηση την οποία επικαλείται η ΛΑΤΩ ΕΠΕ (Λατομείο Μωράκη) είναι επιχείρηση τοπικής σημασίας, η οποία ευρίσκεται εντός περιοχής NATURA, με πολύ μικρή παραγωγή.
Παράλληλα τα στοιχεία τα οποία επικαλείται η Εταιρεία, προκειμένου να πείσει για την επάρκεια των υπαρχουσών Λατομικών Ζωνών, δεν προκύπτουν από επίσημες έρευνες ή πορίσματα των αρμοδίων φορέων, ενώ στο μέγεθος της παραγωγής συνυπολογίζεται αυθαίρετα και η παράνομη και ανεξέλεγκτη δραστηριότητα (!), η οποία είναι και ζητούμενο να ελεγχθεί.
Στόχος της Ν.Α. Χίου είναι αφ’ ενός ο εξορθολογισμός της αγοράς αδρανών υλικών στο Νομό μας με την επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού αποδέκτη – καταναλωτή και, αφ’ ετέρου η καταστολή της παράνομης και ανεξέλεγκτης δραστηριότητας εξόρυξης αδρανών υλικών η οποία επιβαρύνει το περιβάλλον.
Θεωρούμε αστήρικτα, αβάσιμα και συκοφαντικά όσα περιέχονται στο δημοσίευμα περί υποτιθέμενης «εξυπηρέτησης» άλλης εταιρείας. Υπογραμμίζουμε τέλος, ότι καμιά βάση δεν έχουν όσα αναφέρονται για ενδεχόμενη χρεοκοπία της ΛΑΤΩ ΕΠΕ από τη δημιουργία νέου λατομείου. Επισημαίνουμε ότι κανείς δεν εμποδίζει τη συγκεκριμένη επιχείρηση να δραστηριοποιηθεί στη νέα λατομική ζώνη αφού οι νέοι λατομικοί χώροι θα διατεθούν στους ενδιαφερόμενους με δημοπρασία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜήνυμα Μητροπολίτη Χίου σε καρκινοπαθείς
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση ΠΑΜΕ για “Νηρέα”