Αρχική Νέα Τοπικά Αντώνης Λυπαρής: η αδιαφορία Βρουλή οδηγεί στο μονοπώλιο των σφαγείων

Αντώνης Λυπαρής: η αδιαφορία Βρουλή οδηγεί στο μονοπώλιο των σφαγείων

37


 Για το Συνδυασμό του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ», ο επικεφαλής Αντώνης Λυπαρής, εκθέτοντας τους κινδύνους που θα προκύψουν από το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων παραμονές του Πάσχα, ασκεί δριμεία κριτική στην Δημοτική Αρχή του Παντελή Βρουλή, καθώς εξαιτίας της όπως υποστηρίζει, οδηγούμαστε στο μονοπώλιο των σφαγείων.
« Όπως είναι γνωστό, τα Σφαγεία του Δήμου μας βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας αυτές τις μέρες, τόσο λόγω της Πασχαλινής περιόδου, όσο και λόγω της απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου, να μην ανανεώσει τη μίσθωσή τους, λόγω ακαταλληλότητας. Ως συνέπεια αυτής της απόφασης έρχεται: α) η επιβάρυνση του καταναλωτή, λόγω αυξημένης δαπάνης για τη σφαγή, η οποία θεωρείται φυσιολογική λόγω του αυξημένου κόστους στα νέα ιδιωτικά σφαγεία και β) η μονοπωλιακή κατάσταση την οποία κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε.
Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής του κ. Βρουλή για τις εξελίξεις αυτές, είναι τεράστιες. Κατ’ αρχάς πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα σφαγεία του Δήμου είχαν κατασκευασθεί τη δεκαετία του 1980, με τις προδιαγραφές της εποχής εκείνης. Από τότε χρησιμοποιούνται εντατικά και όχι με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί φθορές πέραν των φυσιολογικών. Με τις προδιαγραφές που ισχύουν σήμερα, είναι αδύνατον να συνεχίσουν να λειτουργούν και υποχρεωτικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα έπρεπε να κλείσουν. Γι αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.
Την προηγούμενη τετραετία είχαμε δαπανήσει πάνω από 50.000 € για την ανακαίνιση των σφαγείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ελάχιστες απαιτήσεις των κανονισμών, όπως μας είχε ζητηθεί από τους υπεύθυνους κτηνίατρους, που έχουν την ευθύνη της σφαγής. Είχαμε αποκαταστήσει όλες τις ζημιές και τις φθορές (πλακάκια, τζάμια, περίφραξη κ.λ.π.), είχαμε διαμορφώσει χώρους για τη βελτίωση της λειτουργίας τους, είχαμε λειτουργήσει κλίβανο για την καύση των ακατάλληλων κ.λ.π. Συγχρόνως είχαμε προχωρήσει στο σχεδιασμό της κατασκευής νέων σφαγείων, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ, επειδή το θέμα αυτό αφορά ολόκληρο το Νομό μας και επειδή μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου μας δεν υπάρχει έκταση που να καλύπτει τις νέες προδιαγραφές για τη λειτουργία τους.
Από τότε που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή του κ. Βρουλή, η προσπάθεια αυτή νέκρωσε. Όχι μόνο δεν έχει παρθεί καμιά πρωτοβουλία, αλλά και η Προγραμματική Σύμβαση με τη Νομαρχία αντιμετωπίστηκε με πλήρως αρνητικό πνεύμα. Ακόμα για να πληρωθούν εργασίες που είχαν εκτελεστεί από τη Νομαρχία στα σφαγεία, χρειάστηκε να ασχοληθεί το Δημ. Συμβούλιο δυο και τρεις φορές.
Δυστυχώς όμως ο κ. Βρουλής και η παρέα του δε λησμόνησαν τελείως την ύπαρξη των σφαγείων. Τα θυμήθηκαν όταν βρώμαγε ο Βιολογικός. Αποφάνθηκαν λοιπόν ότι γι αυτό φταίνε τα σφαγεία και το αίμα που κατέληγε σ’ αυτόν και ενήργησαν άμεσα. Σφράγισαν την αποχέτευση!!! Φυσιολογικό αποτέλεσμα, τα λύματα των σφαγείων ζωντανά, να μολύνουν τον χείμαρρο από τον Κοφινά μέχρι τα Βυρσοδεψία. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει λογικός άνθρωπος να δικαιολογήσει μια τέτοια ενέργεια, ιδιαίτερα όταν γνωρίζει ότι τα σφαγεία διαθέτουν ειδική γραμμή αίματος. Είναι πολύ απλό δηλαδή και θα έπρεπε να απομονωθεί το αίμα και να μη μολύνει τον Βιολογικό, αν αυτό τους ενοχλούσε. (Είναι γνωστό ότι η περιοχή του Βιολογικού βρώμαγε κυρίως από τη χαβούζα που δημιούργησαν δίπλα στο Αεροδρόμιο). Δε γνωρίζω δε σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η Νομαρχία και η Αστυνομία, που διενήργησαν αυτοψία πριν από δύο μήνες και διαπίστωσαν όλα τα παραπάνω.
Θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους συμπολίτες μας, για να γνωρίζουν ποιοι πραγματικά είναι υπεύθυνοι, τόσο για την αυξημένη τιμή του κρέατος που θα ακολουθήσει, όσο και για την μονοπωλιακή κατάσταση που βρίσκεται προ των πυλών. Αποδείχθηκαν δε κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο πολλά, που θα πρέπει να μας προβληματίσουν έντονα. π.χ.:
1. Ο κ. Βρουλής, ομολόγησε ότι σκόπιμα «αδιαφόρησε», δεδομένου ότι σε λίγους μήνες θα λειτουργούσε το ιδιωτικό. Αυτό σε συνδυασμό με την πλήρη αδράνεια ως προς την κατασκευή νέων σφαγείων και τον τορπιλισμό της συνεργασίας με τη Νομαρχία, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά: Υπήρξε αδιαφορία ή προγραμματισμένα μας οδηγεί στο μονοπώλιο;
2. Καταγγέλθηκε στο Δ.Σ ως ύποπτος ο χρόνος που επελέγει για τη συζήτηση του επίμαχου θέματος, αφού είναι γνωστό ότι τα οικονομικά συμφέροντα της σφαγής αυτές τις μέρες είναι πολύ μεγάλα. Θεωρούμε ότι η καταγγελία αυτή, δεδομένου του ότι δεν ειπώθηκε από οποιονδήποτε αλλά από στέλεχος της παράταξης του κ. Βρουλή, αν συνδυαστεί και με τα προηγούμενα, αποτελεί ευθεία βολή εναντίον του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου
3. Η φράση του κ. Δημάρχου ο οποίος απευθυνόμενος προς τους Δημ. Συμβούλους είπε το ανεκδιήγητο: «…ευτυχώς, εγώ δεν ψηφίζω…», πέραν του ότι αποδεικνύει την «υπευθυνότητα», το «κύρος» και γενικότερα το «ανάστημα» του ανδρός, τι άλλο μπορεί να υπονοεί;».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη στο Δήμο Χίου για τα αδέσποτα
Επόμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου “Βοτσαλωτές Αυλές της Χίου” της Μ. Ξυδά