Αρχική Ομογένεια Κέντρο Χιακού Πολιτισμού: Εκπόνηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Χαρακτικής για τη Χίο στη Θεσσαλονίκη

Κέντρο Χιακού Πολιτισμού: Εκπόνηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Χαρακτικής για τη Χίο στη Θεσσαλονίκη

13

 Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΚΕΧΙΠΟ) μένοντας πιστό στο στόχο ανάδειξης της Χίου ως Κέντρου Χαρακτικής και σε συνέχεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου  Χαρακτικής της Χίου (Μάρτιος 2009) εκπονεί Εκπαιδευτικά Προγράμματα  Χαρακτικής για παιδιά και ενήλικες, για τα έτη 2009-2010 στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα της πόλης:


1) Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά «Σφραγίδες – Σφραγίσματα της Χίου από την αρχαιότητα ως σήμερα. Τρόποι χάραξης σε επιφάνεια πηλού, πλάγιου ξύλου, λινόλεουμ»: Σε συνεργασία με το Εργαστήρι Χαρακτικής του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος  του Δήμου Θεσσαλονίκης και στους χώρους του Εργαστηρίου εφαρμόζεται το πρόγραμμα σε παιδιά της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης (το πρόγραμμα  υλοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μαθητές της Χίου στο πλαίσιο του Συνεδρίου). Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση και τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η α΄ φάση, καθώς  θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2010.


2) Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για ενήλικες «Όψεις της Χίου», σε συνεργασία με το Εργαστήρι Χαρακτικής του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος  του Δήμου Θεσσαλονίκης.


3) Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιοποικιλότητα»: Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΘΙΑΓΕ και του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων. Στα εργαστήρια, με υπεύθυνες τις Μαρία Γεράρδη-Πασσαλή και Ελένη Μαλούπα, δίνεται έμφαση με εκπαιδευτικό τρόπο και μέσα από την τέχνη της χαρακτικής στα αυτοφυή χιακά βότανα. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και στη μικρή οθόνη τον Ιούνιο του 2009 στην εκπομπή «ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ» της ΕΤ1.