Αρχική Ομογένεια Παρουσίαση βιβλίου για Ι. Ναό Αγ. Νικόλαου Ψαρών παρουσία υπουργού Πολιτισμού

Παρουσίαση βιβλίου για Ι. Ναό Αγ. Νικόλαου Ψαρών παρουσία υπουργού Πολιτισμού

33

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: //odysseaschios.blogspot.com)

 


 Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, πλήθος Χιωτών-Ψαριανών και ανθρώπων των γραμμάτων, αλλά και της τρισεγγονής του Κωνσταντίνου Κανάρη, παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», την Πέμπτη 30 Απριλίου, το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη–Ιεροκήρυκα της Μητρόπολης Χίου και Ιερέα της Ιστορικής Νήσου των Ψαρών, πατέρα Ιωακείμ Αρχοντού με τίτλο: «Ο Ιστορικός Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου Ψαρών».
Την εκδήλωση οργάνωσαν η EUROCLASSICA-Ομηρική Ακαδημία, η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, η Αδελφότητα Ψαριανών, ο Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών και ο Σύλλογος “Φίλοι του Δρομοκαϊτείου”.
Ο κ. Σαμαράς τίμησε τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Ιωακείμ, ενώ επίσης, τιμήθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Σιαφαρίκας.

Απεύθυναν χαιρετισμό
Χαιρετισμό απεύθυναν ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κοσμίδης, ο εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Αργύρης Κοκκινάκης, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Ψαριανών Ανδρέας Καραγεώργης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών Ευαγγελία Λεονταρίτου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Δρομοκαϊτείου» Νίκη Σκαρβέλη.
Εκτός από τους προαναφερόμενους στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αίγινας κ.κ. Εφραίμ, ο Δήμαρχος Οινουσσών Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Καπετάν Κωνσταντίνος Φράγκος, η γλύπτρια της Ειρήνης Μαίρη Παπακωνσταντίνου, η Δρ Αρχιτεκτονικής, επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δώρα Μονιούδη –Γαβαλά, και άλλοι.


Μίλησαν για το βιβλίο
Για το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη πατέρα Ιωακείμ μίλησαν ο πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μαρκαντώνης, ο συντονιστής της εκδήλωσης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λαυρέντιος Δελλασούδας, ο ακαδημαϊκός Νικόλαος Κονομής, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Ζίας, ο δημοσιογράφος-ιστορικός-συγγραφέας Τίτος Αθανασιάδης, η ιστορικός-ερευνήτρια-συγγραφέας Δρ. Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη, ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Ελπίς”, ερευνητής-συγγραφέας Δρ. Αθανάσιος Γιαλούρης, η διευθύντρια της Ομηρικής Ακαδημίας Ερευνήτρια-Συγγραφέας Δρ. Μαρία-Ελευθερία Γιατράκου και τελευταίος ο συγγραφέας του βιβλίου Ιεροκήρυκας Ιερής Μητροπόλεως Χίου-Ερευνητής και συγγραφέας Αρχιμανδρίτης πατέρας Ιωακείμ Αρχοντός.
Ο κ. Κονομής καταρχήν τόνισε ότι: «Ο κυριότερος λόγος που παρίσταμαι σήμερα εδώ είναι για να δείξω τη μεγάλη μου αγάπη για τα Ψαρά και τον αρχιμανδρίτη πατέρα Ιωακείμ» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου.
Ο κ. Ζίας μίλησε κυρίως για την αρχιτεκτονική του ναού του Αγ. Νικολάου, ενώ ο κ. Αθανασιάδης, στην ομιλία του χαρακτήρισε το Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου «Παρθενώνα της Ορθοδοξίας στο Βόρειο Ανατολικό Αιγαίο», ενώ για τον πατέρα Ιωακείμ είπε ότι είναι απόγονος, από τον πατέρα του, του Ψαριανού ήρωα μπουρλοτιέρη Δημήτρη Παπανικολή.
Η κ. Ζαχαρού-Λουτράρη έκανε περιγραφή, κυρίως, του εσωτερικού του Ιερού Ναού του Αγ, Νικολάου και των αφιερωμάτων, από καλλιτεχνικής πλευράς, ενώ και ο κ. Γιαλούρης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου.
Κύρια ομιλήτρια ήταν η Δρ. Μαρία-Ελευθερία Γιατράκου, η οποία αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στο βιβλίο και τα Ψαρά.
Τέλος, μίλησε ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Ιωακείμ, εμφανώς, συγκινημένος, για την απήχηση της εκδήλωσης και την προσέλευση του κόσμου, ενώ τόνισε ότι τα Ψαρά δεν ανέδειξαν μόνο αγωνιστές, αλλά και ανθρώπους του πνεύματος, όπως ο Νικόδημος.
Επιστολή έστειλαν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή, αλλά και ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, που δεν μπόρεσαν να παραστούν.
Το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ψαριανών έδωσε μια διαφορετική νότα στην εκδήλωση χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς, ενώ μέλη του, απήγγειλαν ποιήματα με θέμα την Ιστορία των Ψαρών.

 

Χαιρετισμός του προέδρου της ΟΧΣΑ

«Η ΟΧΣΑ έχει ως κύριο στόχο να προβάλει κάθε τι που σχετίζεται με την πολιτιστική ζωή της Χίου, τη διατήρηση των ηθών και εθίμων του νησιού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του, αλλά και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης γεγονότων, που σημάδεψαν τη ζωή των Χιωτών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, αποδέχθηκε την πρόταση της κ. Μαρίας Γιατράκου να συνεργαστεί με την Ομηρική Ακαδημία, για την παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιμανδρίτη πατέρα Ιωακείμ Αρχοντού, που δημιούργησε ένα διαμάντι στην ιστορική βιβλιογραφία, που αφορά στο Νομό της Χίου», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης.