Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Νομαρχίας σε δηλώσεις Προέδρου ΤΕΔΚ για Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Απάντηση Νομαρχίας σε δηλώσεις Προέδρου ΤΕΔΚ για Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

5

 Έκπληξη προκαλούν πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Ι. Μαλαφή που δημοσιεύονται στον τοπικό μας τύπο σχετικά με την υποχρέωση των ΟΤΑ Α Βαθμού να χωροθετήσουν, να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, προκειμένου να είναι λειτουργικός ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων τον οποίο κατασκευάζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου της ΝΑΧ.
Προκειμένου, συνεχίζει το δελτίο, να σταματήσει η ηθελημένη παραπληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινίσουμε τα εξής:
1. Η Ν.Α. Χίου, ανταποκρινόμενη πλήρως στις υποχρεώσεις της κατασκευάζει το μεγάλο έργο του ΧΥΤΑ της Νότιας Χίου, προϋπολογισμού 9.340.000 € , η παράδοση του οποίου προσδιορίζεται για το τέλος του 2009.
2. Είναι γνωστό, εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, ότι αποτελεί υποχρέωση των ΟΤΑ Α Βαθμού να συγκροτήσουν Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) να χωροθετήσουν, να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς και να προμηθευτούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Αυτό απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπρόσθετα υπενθυμίζουμε ότι για το σκοπό αυτό, καθώς και για την αντιμετώπιση του υδρευτικού, δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Δήμων Νομού Χίου (ΣΥΔΗΝΟΧ).
3. Με επανειλημμένες συσκέψεις, δημόσιες ανακοινώσεις, έγγραφα και επιστολές από την πλευρά μας, ως Ν.Α. Χίου, ενημερώσαμε τους ΟΤΑ Α Βαθμού και τους καλέσαμε να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
4. Αποτελεί υπεκφυγή και μετατόπιση ευθυνών, από την πλευρά του Προέδρου της ΤΕΔΚ η καινοφανής δήλωση ότι η χωροθέτηση των ΣΜΑ αποτελεί ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η νομοθεσία ρητά προσδιορίζει ότι η αποκομιδή και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη της Αυτοδιοίκησης Α Βαθμού (ΚΥΑ 50910/2727 του 2003).
Καλούμε για μια ακόμη φορά τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης Α Βαθμού και ειδικά τον κ. Πρόεδρο της ΤΕΔΚ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να προχωρήσουν στη δημιουργία του ΣΜΑ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης δεν χωρεί καμιά δικαιολογία.


                                                                                  Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚυνοτροφείο για τα αδέσποτα στο Δήμο Χίου
Επόμενο άρθροΕπιστολή Τσουρή προς Σαμαρά: Χωρίς τομεακό πρόγραμμα πολιτισμού η Ελλάδα