Αρχική Νέα Τοπικά Η Βιβλιοθήκη Κοραή υποδέχεται την οικογένεια Αγελάστων

Η Βιβλιοθήκη Κοραή υποδέχεται την οικογένεια Αγελάστων

5

 Η Βιβλιοθήκη Κοραή υποδέχεται την Τετάρτη  23 Σεπτεμβρίου 2009,  νωρίς το απόγευμα (4 έως 7 μ.μ.),  απογόνους της ιστορικής οικογένειας των Αγελάστων.  Πρόκειται για οικογένεια της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στην Βυζαντινή εποχή του νησιού μας. Από την Κωνσταντινούπολη του 9ου αιώνα ( νοτάριος του σεκρέτου της θαλάσσης ο Βασίλειος Αγέλαστος), στη Σμύρνη την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν με τις επιδρομές των Τούρκων και αργότερα στη Χίο  (Γεώργιος Αγέλαστος  1346).  Έμειναν για αιώνες στο Νησί μας μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Ίδρυσαν εμπορικούς οίκους στην Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Μασσαλία , Ινδία ακόμα και Περσία και αλλού. Απέκτησαν συγγένειες, από τους γάμους των παιδιών τους, με όλες σχεδόν τις άλλες ιστορικές οικογένειες του Νησιού. Κεντρικός δρόμος της πόλης μας φέρει το όνομα της οικογένειας.
      Σήμερα, απόγονοι των Αγελάστων της Χίου ζουν σε πολλά μέρη του κόσμου. Φέτος συναντώνται,  μερικοί από αυτούς,  για δεύτερη φορά στη Χίο (1η συνάντηση πέρσι στο Λονδίνο).
      Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης τους εύχεται καλή διαμονή στη Χίο και ελπίζει η συνάντηση αυτή να αποτελέσει σταθμό όχι μόνο στη σύσφιξη των οικογενειακών τους δεσμών αλλά και αρχή μιας νέας εγκατάστασης κάποιου κλάδου της οικογένειας στον τόπο των προγόνων τους. Τους προτρέπομε δε να μεταφέρουν σε όλα τα μέρη  που ζουν, το μήνυμα μιας «Πατρίδας» που τους έχει ανάγκη για στήριξη μέσω μιας παγκόσμιας προβολής της.
     
     
            Παύλος Καλογεράκης
                 Πρόεδρος του Ε.Σ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦιλοζωϊκός Σύλλογος για φόλες σε 3 ΜΥΛΟΥΣ
Επόμενο άρθροΤηλεοπτική εμφάνιση Κ. Μουσουρούλη σε Alter και ΑΝΤ1