Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Εκβρασμοί φαλαινών και δελφινιών στις ελληνικές ακτές

Εκβρασμοί φαλαινών και δελφινιών στις ελληνικές ακτές

18

Ανησυχητική αύξηση παρουσίασαν το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου οι εκβρασμοί σπάνιων θαλασσίων ειδών στις ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου (Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α.)


Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, σε περιοχή βόρεια της Σάμου όπου εκβράστηκε μία θηλυκή νεαρή φάλαινα φυσητήρας. Το ζώο δεν έφερε σημάδια τραυματισμού και η παρουσία του στην περιοχή συμπίπτει με την αυξημένη μεταναστευτική δραστηριότητα που παρατηρείται στους πληθυσμούς φυσητήρων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Σάμου, Χίου και Τουρκίας.


«Πάντοτε, το φθινόπωρο τα περιστατικά είναι περισσότερα λόγω της μεταναστευτικότητας των ζώων. Όμως, για κάθε θηλαστικό που βρίσκεται θανατωμένο, αντιστοιχούν περίπου άλλες 20 περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται», δήλωσε η Συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας και Δράσεων Προστασίας, Αρχιπέλαγος ΙΘΑΠΕΑ, Αναστασία Μήλιου.


Η φάλαινα φυσητήρας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος φάλαινας στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο οδοντοκήτος στον κόσμο. Ένας αρσενικός φυσητήρας ξεπερνά τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ μία θηλυκή τα 12 μέτρα και τους 20 τόνους.


Είναι ένα είδος που συναντάται όλο το χρόνο στις ελληνικές θάλασσες. Ο αρσενικός τρέφεται με 1 τόνο καλαμάρια την ημέρα, με μία ανάσα φτάνει έως και τα 3.000 βάθος, ενώ η πορεία ταξιδιού τους για την αναζήτηση τροφής είναι από 2 έως 7 μίλια. Οι αρσενικοί ζουν συνήθως μοναχικά ενώ τα θηλυκά ζώα ζουν σε ομάδες μαζί με τα μικρά τους τα οποία τα θηλάζουν έως και 5 χρόνια.


Εξάλλου, σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών εκβράστηκαν δύο δελφίνια, ένα ρινοδέλφινο στον ?λιμο Αττικής και ένα ζωνοδέλφινο στη Σάμο, με τα αίτια θανάτου τους να παραμένουν άγνωστα ενώ μία θαλάσσια χελώνα εκβράστηκε- σκοτωμένη από ανθρώπινο χέρι- στην Ικαρία. Στην περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας, το ζώο βρέθηκε μαχαιρωμένο, με κομμάτια από παραγάδι στο πτερύγιο της.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Κωστή Μουσουρούλη στις Οινούσσες
Επόμενο άρθροΕκθεση φωτογραφίας από Φωτογραφική Λέσχη Χίου και Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου