Αρχική Απόψεις Aρθρα Ιάκωβος Μπριλής: Ας δούμε τη δική μας ευθύνη ως πολίτες!!!

Ιάκωβος Μπριλής: Ας δούμε τη δική μας ευθύνη ως πολίτες!!!

10

  Προβληματισμοί εν όψει εκλογών.


                             Ας δούμε τη δική μας ευθύνη ως πολίτες!!!
                                                                              Ιακώβου Γ. Μπριλή
                                                                                Μαθηματικού.
                                                               
«Ο Έλληνας δεν πονά το Ελληνικό Δημόσιο και το Ελληνικό Δημόσιο δεν πονά τον Έλληνα.. Βιώνουν σχέση αλληλοσπαραγμού!»
Αυτή την φράση έλεγε πρόσφατα ένας ηλικιωμένος κύριος σε φίλους  πίνοντας τον καφέ του στην πλατεία μας, φυσικά παίρνοντας αφορμή  από το γεγονός της προεκλογικής περιόδου.
Κι όταν ρωτήθηκε γιατί το λέει αυτό, είχε έτοιμες πάμπολλες απαντήσεις  για να τεκμηριώσει την άποψή του.
«Χρόνια παίζεται ένα ιδιόμορφο κρυφτούλη μεταξύ τους. Αντιπαλεύει  ο ένας τον άλλον. Ο μεν Έλληνας θέλει να δει πώς θα ρουφήξει με Ρ κεφαλαίο, το μέγιστο κέρδος από κάθε νόμο και κάθε παραθυράκι νόμου ή ρουσφέτι πολιτικού σε βάρος και των συνανθρώπων του και του Δημοσίου, το δε Ελληνικό Δημόσιο λειτουργώντας μέσα στο πέλαγος της προχειρότητάς του , της κακοδιαχείρισής του, του οικονομικού χάους που το περιβάλλει  «επιτίθεται ληστρικά » για να «αρπάξει» δίχως συναίσθημα όσα περισσότερα χρήματα μπορεί  με έμμεση και άμεση φορολογία πάσης φύσεως προκειμένου δυστυχώς να τα ρίξει στο απέραντο άπατο πιθάρι των Δαναΐδων». ¨Ο Έλληνας έχει στο πετσί του τη φοροδιαφυγή, το φακελάκι, την παρανομία…»
«Δουλευόμαστε μεταξύ μας και μάλιστα πάρα πολύ! Η κατάσταση βλέπουμε όλοι ανεξαιρέτως πως δεν πάει άλλο κι όμως στρουθοκαμηλίζουμε …»
«Η κακή νοοτροπία και των δύο μας (Πολίτη- Δημοσίου) δεν φαίνεται να ξεριζώνεται στο πέρασμα των χρόνων. Παραδείγματα και επαναλήψεις λαθών θα μπορούσαν να γεμίσουν τόμους ολόκληρους αλλά εν τούτοις δεν μαθαίνουμε όσα πρέπει από τα λάθη μας» 
« Βλέπουμε τα χάλια μας και τα καλύπτουμε με την γενική φράση «¨όλα είναι θέμα παιδείας».  «Κι όταν λέμε θέμα Παιδείας εννοούμε την ευρύτερη έννοια της κοινωνικής καλής συνετής και σωστής συμπεριφοράς με ότι αυτό συνεπάγεται με πρώτιστο το σεβασμό στον συνάνθρωπο, στο σύνολο, στο περιβάλλον, στο κάθε τι.»
Κι όμως αν και οι διαπιστώσεις αυτές του γέροντα είναι καθ΄ όλα σωστές, στην πράξη δεν τις εφαρμόζουμε και δεν φαίνεται να αλλάζουμε νοοτροπία.
Την επομένη των εκλογών με όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει  δυστυχώς πολλοί  θα παραμείνουν με την ίδια πνευματική στάση όπως γίνεται εδώ και χρόνια.
Ο καθένας για τον εαυτούλη του και το άτομό του. Άλλος πρόβατο, άλλος λύκος , άλλος τίγρης κι άλλος λέων σε μια κατακερματισμένη κοινωνία που χάνει τη συνοχή της και τη διάθεση για  συλλογική προσπάθεια ανόρθωσης.
«Όταν ξινίσει το ζυμάρι απ΄ όπου κι αν κόψεις κομμάτι, πάλι ξινό είναι» λέει ο λαός μας. Ίσως να υπάρχουν κι εξαιρέσεις ποιοτικών και ηθικών ανθρώπων  και μακάρι να είναι πολλές και να γίνονται κάθε μέρα πιότερες. Πάντως προς το παρόν, προβλέπουμε ότι και πάλι  στα γραφεία των  βουλευτών  θα στήνονται κάποιοι  για τα ρουσφετάκια που αρχίζουν από τα πιο απίθανα μικροπράγματα και τελειώνουν στα πιο απίθανα και παράλογα μεγαλοπράγματα. Αφήστε πια το κυριότερο που είναι «βάλε τον/την σε μια θεσούλα να ζήσει. Τόσοι και τόσοι πιο άχρηστοι πιάνουνε δουλειά ». Μ΄ αυτά και με άλλα φτάσαμε  εδώ που φτάσαμε και πάμε λαμπρά και  θαυμάσια!!!!
Αν πραγματικά θέλουμε να ψωφίσουν τα όποια «τρωκτικά» της εξουσίας, αν πραγματικά αγαπάμε μέσα μας την χώρα μας και θέλουμε ουσιαστικά να αλλάξει ρότα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι πολίτες. Να παύσουμε αυτό τον αέναο αγώνα να ρουφήξουμε κάτι από το Ελληνικό Δημόσιο και να παλέψουμε να αλλάξει τελικά η συμπεριφορά και του κράτους απέναντί μας. Αλλιώτικα άξιοι της μοίρας μας γιατί αργά ή γρήγορα… θάρθει ένας κάποιος άλλος κύριος «Αλ-(μα)μούνιας» από την Ευρώπη  να αναλάβει τα ινία  της Ελλάδας και θα μας βάλει οριστικά τα δυο πόδια σ΄ένα παπούτσι και θα λέμε κι ευχαριστώ από πάνω.
Κλείνοντας επιτρέψετε να απευθυνθώ και σε πολιτικούς και σε όλους  τους πολίτες λέγοντας: Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας μαζέψει τον εαυτό του και τα θέλω του μήπως και δούμε σαν χώρα μια άσπρη μέρα. Όσο για τις εκλογές ας κάνει καθένας την επιλογή του ως σκεπτόμενος πολίτης και αφού διαλέξει αυτό που τον εκφράζει και το αγνό πρόσωπο που θέλει, ας ψηφίσει. Ας μη πάει απλά  ως συρόμενος πολίτης στην κάλπη δίνοντας τυφλή ψήφο σ΄ όποιον  θα του  υποδείξει  κάποιος άλλος. Ακούμε όλους μα ας  αποφασίσουμε εμείς!!!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Κωστή Μουσουρούλη στις Οινούσσες
Επόμενο άρθροΕκθεση φωτογραφίας από Φωτογραφική Λέσχη Χίου και Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου