Αρχική Απόψεις Aρθρα WWF και Greenpeace απευθύνουν μία δύσκολη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς για το...

WWF και Greenpeace απευθύνουν μία δύσκολη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς για το περιβάλλον

16

 Oι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς προχώρησαν στις 21/9 σε μια συμβολική κίνηση, που σκοπό έχει να υπενθυμίσει στον αυριανό ηγέτη της χώρας το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Οι δυο οργανώσεις απέστειλαν στους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων την έκδοση με τίτλο «Hitting Home: ιστορίες από την πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής», θέλοντας να υπενθυμίσουν ότι η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει τώρα και θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι δυο οργανώσεις προέβησαν σε αυτήν την κίνηση θέλοντας να τονίσουν στον αυριανό Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ότι στην κρίσιμη συνδιάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη δεν θα διαπραγματευθεί απλά ένα κείμενο, αλλά την ίδια την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με τις δυο οργανώσεις, για τον λόγο αυτό η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει μια δίκαιη, φιλόδοξη και δεσμευτική συμφωνία.


Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, όταν περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών παρευρεθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την κλιματική αλλαγή, οι δικοί μας πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώνουν τηλεοπτικά τα ξίφη τους στην Ελλάδα. Θα είχε επομένως εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουμε μέσα από την τηλεοπτική αναμέτρηση, το όραμά τους για τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


«Αν μας δινόταν η ευκαιρία να υποβάλλουμε ερωτήσεις στην αυριανή τηλεοπτική αναμέτρηση των δυο επικρατέστερων υποψηφίων για την πρωθυπουργία, θα θέλαμε να μάθουμε τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν, προκειμένου να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας και παγκοσμίως» αναφέρει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.
«Το ερώτημα βέβαια θα ήταν ρητορικό, καθώς η μοναδική απάντηση έχει ήδη δοθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στην Κοπεγχάγη, οι ηγέτες των ανεπτυγμένων κρατών πρέπει να δεσμευτούν για μειώσεις των εκπομπών τους κατά 40% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Οτιδήποτε λιγότερο είναι αποτυχία» αναφέρει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.


Σε κάθε περίπτωση, το WWF Ελλάς και η Greenpeace περιμένουν μια μη-ρητορική απάντηση στο ερώτημα: Ποιες διεθνείς πρωτοβουλίες θα αναλάβετε στις 77 ημέρες που απομένουν έως την Κοπεγχάγη, ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη και αποτελεσματική συμφωνία για το κλίμα, που θα προβλέπει μείωση των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 40%; Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα και οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις της ΕΕ και των άλλων ανεπτυγμένων κρατών απλά δεν επαρκούν για την καταπολέμησή της.


Περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Ιμπραήμ, Υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών, Greenpeace:
210 3806374, 6979443305, dimitris.ibrahim@greenpeace.org
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, WWF Ελλάς:
210 3314893: 6974029295, a.plitharas@wwf.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦιλοζωϊκός Σύλλογος για φόλες σε 3 ΜΥΛΟΥΣ
Επόμενο άρθροΤηλεοπτική εμφάνιση Κ. Μουσουρούλη σε Alter και ΑΝΤ1