Αρχική Απόψεις Aρθρα Παντελής Καλόγερος: Πολιτική αναπηρίας ή ανάπηρη πολιτική

Παντελής Καλόγερος: Πολιτική αναπηρίας ή ανάπηρη πολιτική

17

 ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Ή ΑΝΑΠΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΗ προεκλογική περίοδος έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία  μετά και τις «τηελεμαχίες» των «αρχηγών» τους όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να πείσουν τον λαό. Λες και ο λαός είναι ένα κουβάρι μια μάζα ένα ζυμάρι και θέλουν να μας πλάσουν κατά πως θέλουν αυτοί .
Ερωτοτροπούν με την εξουσία . Αλλά την πολιτική την έβαλαν στο ράφι σαν γεροντοκόρη και κάνουν ότι μπορούν να φανταστούν για να πάρουν την ψήφο .Δεν διστάζουν να μας προσβάλλουν πολλές φορές και να υποτιμούν την νοημοσύνη μας .
 Άραγε θα μπορέσουν να μας δώσουν όχι αόριστες  απαντήσεις αλλά πολιτικές και συνάμα κοινωνικές , γιατί η αναπηρία όπως και όλα τα άλλα θέματα (παιδεία , υγεία , κλπ) είναι πρώτα κοινωνικό και πολιτικό και όχι πλέον θέμα «ευαισθησίας» που το βάζουν οι πολιτικάντιδες γιατί τους βολεύει.
 Λοιπόν κυρίες κύριοι έχει γίνει ποτέ καταγραφή των ατόμων με αναπηρία βασισμένη σε στατιστικές μελέτες  (οικονομική και κοινωνική διαστρωμάτωση, μορφωτικό επίπεδο κλπ). Αυτό από μόνο του δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτική για την αναπηρία. Δεν υπάρχει εθνικό μητρώο αναπήρων (όλοι ξέρουμε πως λειτουργούν οι υγειονομικές επιτροπές για την έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας , υπάρχει μια πελατειακή και ψηφοθηρική σχέση) .
 Τα προβλήματα πολλά για τους ανθρώπους με αναπηρία στην καθημερινή ζωή τους , υπάρχει καθαρά πρόβλημα επιβίωσης.
 ¨Ένα κέντρο αποκατάστασης υπάρχει και αυτό λειτουργεί με προδιαγραφές της δεκαετίας του 1970, ενώ ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα ιδιωτικά κέντρα προσφέροντας υπηρεσίες αποκατάστασης αμφιβόλου ποιότητας και με τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους.
 Στο τομέα της πρόληψης εδώ είναι μεσαίωνας . Από τροχαία και εργατικά ατυχήματα έχουμε κάθε χρόνο χιλιάδες σοβαρά τραυματίες ( τι κάνει η ΓΣΕΕ, το Υπουργείο Παιδείας , το υπουργείο Υγείας για ενημέρωση και πρόληψη λες και η αναπηρία  βρίσκεται μόνο σε μια ομάδα πληθυσμού και τους άλλους συμπολίτες μας δεν τους αφορά), αντί για αυτά μόνο εισπρακτικά μέτρα παίρνουν .
 Η εκπαίδευση , η πρόσβαση , η εργασία, η κοινωνική φροντίδα κάνουν την ζωή των ανθρώπων με αναπηρία να μοιάζει εικονική πραγματικότητα .
 Στην εκπαιδευτική διαδικασία συμμετέχει 1 στους 10 μαθητές με αναπηρία τα ειδικά σχολεία λειτουργούν με βασικές ελλείψεις προσωπικού και σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού , η υποβάθμισή τους είναι κάτι παραπάνω από ορατή . Οι τάξεις ένταξης είναι το άλλοθι της πολιτείας, η οποία χωρίς την απαραίτητη υποδομή αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να εργάζονται .
 Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο σύμφωνα με εκτιμήσεις το 80% των εντάξιμων ανθρώπων με αναπηρία δεν εργάζεται και το 1% μόνο των ευπαθών ομάδων πληθυσμού εργάζεται.
 Η κοινωνική φροντίδα και η πρόνοια θυμίζει περισσότερο ελεημοσύνη παρά μια ανθρωποκεντρικά σχεδιασμένη  κοινωνική πολιτική (βλέπε ΚΔΑΠΑΜΕΑ Χίου )
 Βγείτε από τα μαύρα κολλαριστά κουστούμια σας και θυμηθείτε ότι μια ράμπα δεν φέρνει τον πολιτισμό , το πολύ πολύ να σώσετε την ψυχή σας  .
 Ας σκεπτόμαστε και να δρούμε πολιτικά – κοινωνικά – ανθρωποκεντρικά και πριν και μετά τις εκλογές κυρίως . Ας μην γίνουμε προξενήτρες για την εξουσία τους .
 Τα όνειρα μας και η αξιοπρέπειά μας είναι ζωντανά! Τα δικά σας;


ΠΑΝΤΕΛΗΣ Μ . ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚ. Μουσουρούλης: συνάντηση με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου
Επόμενο άρθροΑντώνης Ζαννίκος: Ανοικτή επιστολή στα κόμματα- ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ!