Αρχική Απόψεις Aρθρα Βαγγέλης Μελιτζάνης- Δήμαρχος Καρδαμύλων: ανοικτή προεκλογική επιστολή

Βαγγέλης Μελιτζάνης- Δήμαρχος Καρδαμύλων: ανοικτή προεκλογική επιστολή

117

 25 – 9 -2009


ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
  ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ
 ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ  ΜΙΧ.  ΜΕΛΙΤΖΑΝΗ


«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει  σημαντικά βήματα  προς την κατεύθυνση  της ενδυνάμωσης του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης.»


          Κοινή είναι η αίσθηση, ότι η χρονική αυτή συγκυρία είναι  δύσκολη για την  χώρα μας. Το πλαίσιο των δυσχερειών το θέτει πρώτα απ’ όλα η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση, τις επιπτώσεις της οποίας είναι προφανές ότι υφίσταται  η Ελλάδα  και   φυσικά το νησί μας σε πολλούς τομείς όπως π.χ. ο τουρισμός.  Στις δυσχέρειες αυτές που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών  ανάχωμα  μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης.  
          Τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα ιδιαίτερα από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας με αποδέκτες τόσο τον  Α’ όσο και τον Β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .


Ενδεικτικά αναφέρω :
* Γενναία  Αύξηση των Κεντρικών  Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) για τους Ο.Τ.Α. κατά  21%. Το 2009  η αύξηση ανήλθε σχεδόν στο 36%! Είναι γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια, αποδίδονται πλέον στους ΟΤΑ όλοι οι πόροι που τους αναλογούν .
* Το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα « ΘΗΣΕΑΣ » ύψους 3,5 δις €. χρηματοδότησε περισσότερα από 18.000 έργα σε όλη την Ελλάδα . Διπλάσιοι  πόροι από το  προηγούμενο επταετές πρόγραμμα ΕΠΤΑ   (1998-2004, 1,7δις €). 
* Σε Νομαρχιακό επίπεδο οι πόροι σχεδόν τετραπλασιάστηκαν και
απαλλάχθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  από το βάρος των  προνοιακών επιδομάτων που αντιπροσώπευαν σχεδόν το 80% των πόρων της.
* Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφορά 2007-2013 (Δ’ Κ.Π.Σ). Το 80% των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου κατευθύνονται  στην ελληνική περιφέρεια.
* Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Είναι γεγονός ότι επενδύθηκαν πολλά εκατομμύρια σε νέες σύγχρονες τεχνολογίες σε  Δήμους και Νομαρχίες με στόχο  την παροχή ολοκληρωμένων Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στους πολίτες.
* Επιπλέον, οι ΟΤΑ έχουν ένα ακόμη  πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Είναι το πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ένα καινούριο πεδίο συνεργασίας με τον επιχειρηματικό κόσμο.
        
         Δεν λέω  σε καμία περίπτωση ότι έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση, υπάρχουν και άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν αρκεί να υπάρξει συνέχεια (και μετά τις 4 Οκτωβρίου) στις πολιτικές για την ενίσχυση της αυτοτέλειας και της οικονομικής αυτοδυναμίας  των ΟΤΑ .
         Όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί θα πρέπει να  συνεχίσει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σταθερούς πόρους και αναπτυξιακό πάντα προσανατολισμό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚ. Μουσουρούλης: συνάντηση με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου
Επόμενο άρθροΑντώνης Ζαννίκος: Ανοικτή επιστολή στα κόμματα- ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ!